Свържи се с нас

Новини

Всеки ден умират около 50 човека от онкологични заболявания

Published

on

Днес, 4 февруари, е Световният ден за борба срещу рака, ден в който искаме да си припомним, че ракът е един не по-малък враг от пандемията, с който обществото ни се бори.

Всеки ден умират средно около 50 човека от онкологични заболявания според статистика, изнесена от доц. Стойчо Кацаров в началото на пандемията.

Най-честата форма на рак в България е на млечната железа, като по данни от 2018 година онкоболните в страната вече са над 350 000. Тези тревожни факти, някак си останаха на заден план покрай загубите регистрирани от КОВИД – 19.

“В онкологичното отделение в Габрово за изминалата година са преминали 1 428 пациента, като по данни от отделението починали са 24 лица, без в това число да влизат починалите пациенти в домашна обстановка“, заяви д-р Бонка Попова, началник на отделението по мединска онкология.

От март месец 2019 отделението в Габрово е признато за база за обучение по медицинска онкология. В отделението към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ към момента работят персонал от 3 лекари, един специализант и 14 човека помощен персонал.

Ракът не винаги си отива завинаги. Той може да бъде наблюдаван и лекуван, но понякога никога не изчезва напълно. Може да се превърне в едно хронично заболяване, подобно на диабет или артериална хипертония.

Чувството за тъга, гняв, объркване и безпомощност идват заедно с диагнозата рак. За човек, диагностициран с рак, е полезно приятелите и членовете на семейството му да бъдат до него и да оказват подкрепа. Въпреки това, хората често не знаят какво да кажат на някой, който има рак.

Много често в първите месеци от лечението си пациентите „сами си запушват ушите“ и са готови да претърпят всичко, което лекарите им кажат без да задават въпроси. Но нуждата от това да бъдат изслушани и да разберат повече за състоянието си, не след много започва силно да вълнува пациента и хората около него.

От съвсем скоро в страната ни стартира национален безплатен телефон за психологическа подкрепа на пациенти с онкологични заболявания. Всеки нуждаещ се може да получи специализирана подкрепа на телефон: 0700 20 567

Повече за програмата може да научите на сайта на cancercare.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица