Свържи се с нас

Новини

Всеки ден умират около 50 човека от онкологични заболявания

Published

on

Днес, 4 февруари, е Световният ден за борба срещу рака, ден в който искаме да си припомним, че ракът е един не по-малък враг от пандемията, с който обществото ни се бори.

Всеки ден умират средно около 50 човека от онкологични заболявания според статистика, изнесена от доц. Стойчо Кацаров в началото на пандемията.

Най-честата форма на рак в България е на млечната железа, като по данни от 2018 година онкоболните в страната вече са над 350 000. Тези тревожни факти, някак си останаха на заден план покрай загубите регистрирани от КОВИД – 19.

“В онкологичното отделение в Габрово за изминалата година са преминали 1 428 пациента, като по данни от отделението починали са 24 лица, без в това число да влизат починалите пациенти в домашна обстановка“, заяви д-р Бонка Попова, началник на отделението по мединска онкология.

От март месец 2019 отделението в Габрово е признато за база за обучение по медицинска онкология. В отделението към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ към момента работят персонал от 3 лекари, един специализант и 14 човека помощен персонал.

Ракът не винаги си отива завинаги. Той може да бъде наблюдаван и лекуван, но понякога никога не изчезва напълно. Може да се превърне в едно хронично заболяване, подобно на диабет или артериална хипертония.

Чувството за тъга, гняв, объркване и безпомощност идват заедно с диагнозата рак. За човек, диагностициран с рак, е полезно приятелите и членовете на семейството му да бъдат до него и да оказват подкрепа. Въпреки това, хората често не знаят какво да кажат на някой, който има рак.

Много често в първите месеци от лечението си пациентите „сами си запушват ушите“ и са готови да претърпят всичко, което лекарите им кажат без да задават въпроси. Но нуждата от това да бъдат изслушани и да разберат повече за състоянието си, не след много започва силно да вълнува пациента и хората около него.

От съвсем скоро в страната ни стартира национален безплатен телефон за психологическа подкрепа на пациенти с онкологични заболявания. Всеки нуждаещ се може да получи специализирана подкрепа на телефон: 0700 20 567

Повече за програмата може да научите на сайта на cancercare.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица