Свържи се с нас

Новини

Изследват безплатно за три вида рак в Габрово и Севлиево

Published

on

„Медицински център – 1” е единственото одобрено лечебно заведение на територията на община Севлиево, което днес ще сключи договор за провеждане на безплатни скринингови прегледи за откриване и насочване за лечение на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените, и колатерален карцином при двата пола.

Изследванията са част от дейностите по стартиралия през 2009 г. проект „Спри и се прегледай“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на здравеопазването. За допълнителна информация може да позвъните на телефона на Медицинския център 0675/ 3 42 15.

Близо половин милион българи ще бъдат поканени да се изследват, независимо дали са здравноосигурени в рамките на проекта, избрани на случаен принцип.

Условието е да са в рискова възраст, а именно: за рак на маточната шийка – жени на възраст от 25-60 г.; за рак на млечната жлеза – жени на възраст от 50-69 г.; за рак на дебелото черво – жени и мъже, навършили 50 годишна възраст.

Скрининговите изследвания ще се проведат посредством посочените в препоръката на Съвета на Европейския съюз скрининг тестове: цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка; мамографски преглед за рак на млечната жлеза при жените на всеки две години; анализ на скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума.

На първия етап до момента на територията на област Габрово са изпратени 1690 покани на жени за рак на маточната шийка, 300 – за рак на млечната жлеза и 350 за колатерален карцином, от които 190 на дамите и 160 на мъжете. Стотици покани са получили и живущите в община Севлиево.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предстои да бъдат разпратени още близо 5000 писма на живеещите в Габровско на следващите два етапа, избрани на случаен принцип. Поканите ще получите на адреса си лично от куриер, като ако ви няма вкъщи, ще Ви бъде залепена бележка на вратата, която да ви информира за какво са ви търсили и къде да позвъните, за да имате възможността да се възползвате от безплатния преглед.

Поканата важи за четири седмици, като ако не се явите на преглед в този период ще получите и второ писмо и при нежелание от ваша страна да се изследвате друг ще бъде избран на ваше място. Това уточни регионалният координатор Тихомир Брънеков.

Пациентът сам ще избира в кое лечебно заведение да се изследва, като данните от прегледите ще се вкарват в регистър. За целта трябва да изберете здравен център, който има договор за изпълнение на прегледи по програма „Спри и се прегледай“.

Другите лечебни заведения в областта, които ще извършват прегледи, освен Медицинския център в нашия град, са МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и „ДКЦ – 1“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Как се работи с бормашина?

Published

on

Доста хора се занимават с груби до довършителни ремонти дейности и то всекидневно. Това поражда нуждата от наличието на широк спектър от инструменти, които да са винаги там на рафта за нас, готови да ни “съдействат” за всеки един появил се технически казус. Бормашината е уредът, без който започването и завършването на конкретен вид ремонт не биха били възможни. Той е изключително полезен, като се използва главно за пробиването на дупки в стената. Ако нямате функционална машина като тази, опитите Ви да постигнете отлични ремонти резултати ще са безнадеждни, затова по-добре си я осигурете и към всяка една задача с професионализъм подходете.

Как се работи с бормашина?

Работата със съвременните бормашини може и да е приятна. Не е казано, че грубите ремонтни дейности трябва да се асоциират с само с прах, мръсотия, пот на челото и купища строителни отпадъци за изхвърляне. Качеството свредел е ключов елемент, без който пробиването няма да бъде ефективно. След като сме се уверили в ефективността на всеки един компонент, трябва да запомним и някои хитрини по време на работата с машината:

 • Избор на подходящ свредел за метал, дърво, стъкло и бетон;
 • При пробиване на хлъзгави повърхности, е добре да отбележите център с помощта на чук;
 • За да си осигурите оптимално пробиване, трябва да се погрижите за правилното поставяне на свредела;
 • Коректно регулиране на оборотите;
 • Изберете свредел, който е изработен от материал, който е с по-голяма твърдост от повърхността, в която ще се правят дупки и отвори и др.

Погрижете се за изпипването на всеки един детайл и нека работата Ви спори.

Какви видове има?
Видовете бормашини днес са най-разнообразни. Със сигурност ще успеете да намерите оптималното решение, което да е напълно съобразено с конкретните Ви нужди и цели. Модерните уреди от този вид могат да се открият в следните разновидности:

 • Акумулаторни;
 • Ударни;
 • Настолни;
 • Ръчни;
 • Двускоростни;
 • Мини;
 • Пневматични;
 • Магнитни;
 • Дрелки;
 • Колонни.

Бормашините могат да се използва и без удар (само с въртене), също както и да се поставят на специални стойки при професионалното използване. Доверете се на водещи марки в областта, също както и се замислете за покупката не цели комплекти, които ще улеснят работата Ви още повече.

Откъде да си купя?
В онлайн магазин Мегахоум е място, където ниските цени са постоянни и реални, а разнообразието винаги голямо. Открийте нови перспективи в строителен план и съчетайте полезното с приятното, купувайки всичко необходимо за майстора, включително и бормашини.

Зареди още

Новини

Зов за помощ, нужна е кръв от рядко срещана група

Published

on

Търси се кръв за Иванка Иванова, която е в отделението по „Хирургия“ на габровската болница и се налага да ѝ бъде прелята кръв, от рядко срещаната кръвна група А-(отрицателно).

Можете да се обръщате за повече информация на тел.: +359 888 323 016.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Вървим към изграждането на общата европейска отбрана

Published

on

Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата европейска отбрана, коментира Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите. Във вторник евродепутатите приеха доклад за прилагането и управлението на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС). Докладчик от името на социалистите и демократите по него е Елена Йончева. 

Нито една държава-членка не може да се справи сама с разностранните заплахи в сферите на сигурността и отбраната, пред които ЕС е изправен днес. Поради това е необходимо да бъде изградена система за ефективно и стратегически обосновано общо използване на ресурсите за отбрана на съюза.

С доклада не се настоява за увеличаване на разходите на държавите-членки. Напротив – постоянното структурирано сътрудничество ще предостави допълнителни средства за стимулиране и повишаване на отбранителните способности на съюза. Европейският отбранителен фонд на стойност 5.5 млрд. евро годишно ще насърчи развитието на иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринесе за стратегическата автономност на ЕС. 

Българските фирми ще имат възможност да извлекат преки ползи от двете програми във фонда. Като привличат финанси към одобрени проекти, те ще могат да подобрят дейността си, както и да увеличат производствената си база. Компаниите ще могат да участват на равнопоставени начала с едни от най-големите европейски оръжейни концерни в научно-изследователската и развойна дейност. Всичко това ще повиши конкурентоспособността на този отрасъл.

Фондът има две основни направления – научно-изследователска дейност и разработване и придобиване. По първото направление компаниите имат достъп до безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко предоставени от бюджета на ЕС. Второто направление насърчава сътрудничеството между държавите-членки при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии чрез съфинансиране от бюджета на ЕС. 

Не на последно място – в доклада се отчита, че пандемията от COVID-19 показа, че съюзът не разполага с достатъчни правомощия в областта на здравеопазването, и трябва да бъдат създадени и приложени общи планове за управлението на извънредната ситуация в общественото здравеопазване.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица