Свържи се с нас

Новини

Изследват безплатно за три вида рак в Габрово и Севлиево

Published

on

„Медицински център – 1” е единственото одобрено лечебно заведение на територията на община Севлиево, което днес ще сключи договор за провеждане на безплатни скринингови прегледи за откриване и насочване за лечение на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените, и колатерален карцином при двата пола.

Изследванията са част от дейностите по стартиралия през 2009 г. проект „Спри и се прегледай“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на здравеопазването. За допълнителна информация може да позвъните на телефона на Медицинския център 0675/ 3 42 15.

Близо половин милион българи ще бъдат поканени да се изследват, независимо дали са здравноосигурени в рамките на проекта, избрани на случаен принцип.

Условието е да са в рискова възраст, а именно: за рак на маточната шийка – жени на възраст от 25-60 г.; за рак на млечната жлеза – жени на възраст от 50-69 г.; за рак на дебелото черво – жени и мъже, навършили 50 годишна възраст.

Скрининговите изследвания ще се проведат посредством посочените в препоръката на Съвета на Европейския съюз скрининг тестове: цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка; мамографски преглед за рак на млечната жлеза при жените на всеки две години; анализ на скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума.

На първия етап до момента на територията на област Габрово са изпратени 1690 покани на жени за рак на маточната шийка, 300 – за рак на млечната жлеза и 350 за колатерален карцином, от които 190 на дамите и 160 на мъжете. Стотици покани са получили и живущите в община Севлиево.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предстои да бъдат разпратени още близо 5000 писма на живеещите в Габровско на следващите два етапа, избрани на случаен принцип. Поканите ще получите на адреса си лично от куриер, като ако ви няма вкъщи, ще Ви бъде залепена бележка на вратата, която да ви информира за какво са ви търсили и къде да позвъните, за да имате възможността да се възползвате от безплатния преглед.

Поканата важи за четири седмици, като ако не се явите на преглед в този период ще получите и второ писмо и при нежелание от ваша страна да се изследвате друг ще бъде избран на ваше място. Това уточни регионалният координатор Тихомир Брънеков.

Пациентът сам ще избира в кое лечебно заведение да се изследва, като данните от прегледите ще се вкарват в регистър. За целта трябва да изберете здравен център, който има договор за изпълнение на прегледи по програма „Спри и се прегледай“.

Другите лечебни заведения в областта, които ще извършват прегледи, освен Медицинския център в нашия град, са МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и „ДКЦ – 1“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица