Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева: Бойко Борисов отново се скри от въпросите на европейските депутати

Published

on

Министър-председателят Бойко Борисов отново се скри от изслушването в Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права в Европейския парламент. Въпреки че беше поканен на поредното заседание за ситуацията в България, което се проведе днес, той не присъства. Това съобщи след дискусията Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, и член на мониторинговата група.

„Дълбоко разочароващо е, че премиерът не намери време да участва в заседанието днес, както не намери време и през август 2020 г.“, коментира тя. Явно в програмата на Бойко Борисов няма място за тема като върховенството на закона или тези дебати са му скучни, или твърде сложни, каза още Йончева.

Тя припомни и, че премиерът не е коментирал резолюцията за върховенството на закона в България, приета от Европейския парламент през октомври 2020 г., което е без прецедент за държава-членка на ЕС.

На първото заседание на мониторинговата група за демокрация, в което се разискваше ситуацията в България, през август м.г. Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на правителството и държавните институции.

От съществуването на групата досега нито един премиер на държава-членка не си е позволявал да не се яви на изслушване. Европейските депутати са изслушвали министър-председателя на Малта, както и министър-председателя на Словакия.

На днешното заседание на мониторинговата група правителството беше представено единствено от зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов. В срещата се включиха заместниците на главния прокурор Красимира Филипова и Даниела Машева, както и председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. На поканата се отзоваха представители на Венецианската комисия и на Европейската комисия.

Нежеланието на управляващите да се изправят лице в лице с последиците от собствените си решения показва две неща – че осъзнават стореното, и че не искат да носят отговорност за него, коментира Елена Йончева.

Отговорите на представителя на Венецианската комисия бяха изключително конкретни за промените в законодателството, които управляващите в България започнаха, по отношение на назначението на специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Заседанията на мониторинговата група са при закрити врата, поради което не е възможно да се съобщават детайли от разговорите, на този етап.

Когато европейските депутати не получат конкретни отговори, те изпращат отново въпросите си в писмен вид. Това се случи след заседанието през 2020 г. – в България пристигнаха 29 уточняващи въпроси. Възможно е процедурата да се повтори. Мониторинговата група има практика и да изпраща мисия от европейски депутати за установяване на фактите в съответната държава-членка. Поради ситуацията с COVID-19 обаче, вероятно ще трябва да има друг подход.

Каквито и да са следващите стъпки е ясно, че в Европейския парламент разглеждат сериозно проблемите в България, а в същото време няма индикации, че правителството приема с необходимата отговорност, както резолюцията за върховенството на закона, така и годишния доклад на Европейската комисия за България, коментира Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица