Свържи се с нас

Новини

Проектът за приемна грижа е удължен до края на годината

Published

on

Проект „Приеми ме 2015“ продължава дейността си по предоставяне на „приемна грижа“ до края на 2021 г., съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Социалната услуга е алтернативна семейна грижа за деца с мярка на закрила „настаняване в приемно семейство“.

Габрово е сред 158-те общини партньори и сключи споразумение с Агенцията за социално подпомагане, която е бенефициент по проекта. На местно ниво работи Областен екип по приемна грижа с четирима социални работници и един ръководител. Те отговарят за предлагането на услугата в общините Габрово, Дряново и Трявна.

През миналата година в приемно семейство от Габрово е настанено едно дете, а друго е изведено и осиновено. В Дряново през 2020 г. са настанени две деца, изведено е едно, което е осиновено. В Трявна са настанени три деца, други пет сa изведени от приемни семейства, като три от тях са настанени при близки и роднини, а две са преместени в Център за настаняване от семеен тип.

Към момента на територията на област Габрово са утвърдени 51 приемни семейства – 12 за Габрово, 23 за Дряново и 16 в община Трявна. Свободните приемни семейства са 11, а в 40 семейства се отглеждат 58 деца в риск.

Професионалните приемни родители се наемат на граждански договори за времето на настаняване на децата. За едно дете те получават 150% от минималната работна заплата, която от януари 2021 г. е 650 лв., за две настанени деца – 160% от минималната заплата, а за три и повече деца – 170% месечно.

За периода на удължаването на проекта средствата за възнагражденията на приемните родители и за издръжката на настанените деца ще се осигуряват от държавния бюджет по програма „Подкрепа за децата и семействата“.

Разходите на общините за възнаграждения и осигуровки на администраторите, счетоводителите и служителите в областните екипи по приемна грижа и през 2021 г. ще се поемат от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По проекта през миналата година в Габровска област не са приемани заявления от кандидати за приемни родители, тъй като утвърдените приемни семейства са достатъчни според Регионалната дирекция „Социално подпомагане“.

Офисът на Областния екип по приемна грижа се намира в сградата на Община Габрово – пл. „Възраждане“ № 3, ет. 3, стая 317. За контакт: тел. 066 818 384, ел. поща priemna-grizha@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица