Свържи се с нас

Новини

МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ кандидатства за преустройство на сектора за водолечение

Published

on

В края на месец декември 2020 година бе подадено проектно предложение за „Преустройство на сектор за водолечение на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД по Проект „Красива България“.

Проектът предвижда преустройство на сектора за водолечение, който е ситуиран на ет. 1, блок 2 на МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД.

В отделението работят двама лекари, 4 рехабилитатори, 1 кинезитерапевт и двама санитари.

След преустройството секторът за водолечение ще разполага с:

Солна стая – 9,54 кв.м. с техническо помещение – 4,67 кв.м. и съблекалня за деца и родители – 10,22 кв.м. Достъпът до солната стая се осъществява от главния коридор през съблекалнята , като е осигурен достъп и до зона за релакс, сауна, тангенторна вана, перлена вана и джакузи.

Солната терапия е начин за подобряване на здравето, чрез вдишване и излагането на тялото на сухи аерозоли. От нея се влияят различни заболявания, като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит , псориазис, хронична умора, стрес и други.

Солната терапия е подходяща както за възрастни така и за деца. Чрез модерна технология (халогенератор) в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микр. специална фармацефтична алпийска каменна сол.

Сауна и зона релакс – 16,02 кв.м. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли. Температурата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий с относителна влажност на въздуха 12%.

На ползвателите е осигурена възможност за студен душ и суховъздушно охлаждане в релакс-зоната. Лечебният ефект на сауната е свързан с подобряване на сърдечно-съдовата дейност, освобождаване на тялото от токсини, намаляване на последиците от стреса, намаляване на телесното тегло , активиране на имунната система и др.

Хидролечебна секция – 29,53 кв.м. Включва тангенторна вана, перлена вана и джакузи. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли.

Използва се питейна вода, отговаряща на санитарно-хигиенните норми, затоплена чрез електрически бойлер. Лечебният ефект се постига чрез класически или подводноструен масаж.

Тангенторна вана – подходяща за лечение на посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания , проблеми с кръвната и лимфната циркулация , заболявания на периферната нервна система и др. , чрез подводен масаж на цяло тяло или част от него.

Перлена вана – подходяща са лечение на функционална дисфункция на нервната система, заболявания на опорнодвигателния апарат, целулит , наднормено тегло и др. Джакузи – хидромасажният му ефект повлиява благоприятно заболявания на ОДА, периферната нервна система и укрепването на имунната система.

Секторът за водолечение има самостоятелен вход и изход и функционална връзка с другите секции на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в т.ч. с чакалнята, лекарския кабинет, манипулационната и другите сектори.

Общият бюджет за проектното предложение с включен ДДС е 100 000 лева, като в случай че проектът бъде одобрен, 45 000 лв. са финансиране от Проект „Красива България“, а съфинансирането от Община Трявна е в размер на 55 000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Published

on

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

59 заразени с КОВИД – 19 за ден, двама са починалите

Published

on

Двама души са починали, а 59 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 24 септември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили 72-годишен мъж от Габрово и 92-годишна жена от Дряново.

През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 33 случая. Седемнадесет са дали положителни резултати в Севлиево, шест са новозаразените в Дряново и трима в Трявна.

От потвърдените 59 случаи в областта 17 души хоспитализираните, а останалите 42-ма са с провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ЕК започна проверки след сигнал на Андрей Новаков

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена.

В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). Сектор „Транспорт“ заема важно място в неговата работа на евродепутат, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство, известно с името „Пакет Мобилност“. През 2019 г. е избран за председател на Европейската ЖП Асоциация “Rail Forum Europe“. Неведнъж се е застъпвал за проблемите на авиосектора, особено в контекста на осигуряване на средства за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица