Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева предлага мерки в защита на свободата на медиите в България

Published

on

Европейски средства за разследваща журналистика, които да се разпределят не от правителствата, а от независими международни неправителствени организации, по-добър контрол върху прозрачността на медийната собственост, регламент за това могат ли политици да притежават медии, създаване на цялостен механизъм за регулиране на медийната свобода на европейско ниво.

Това са част от мерките, които предлага Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в резолюция за свобода на медиите, на която е един от докладчиците. Очаква се документът да бъде приет до края на годината.

Елена Йончева представи предложенията си на международна конференция „Свобода на медиите в България“, на която беше домакин, а основен гост и участник в дискусията беше зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Сред панелистите бяха Рамона Стругариу, евродепутат от „Обнови Европа“, Павол Сзалай от „Репортери без граници“, Патрик Пенинкс от Съвета на Европа, Стояна Георгиева, главен редактор на mediapool.bg, Силвия Великова – журналист от БНР, Галя Прокопиева – изпълнителен директор на Икономедиа, Светослав Терзиев – журналист от в. „Сега“ и Къдринка Къдринова – журналист от сайта Барикада и СБЖ.

Дискусията се модерираше от издателя на Euractiv България Георги Готев.

„Докато Европа става свидетел на брутални убийства на журналисти в отделни държави-членки, в България беше убита самата журналистика. Беше унищожена бавно, постепенно и систематично“, описа ситуацията с медиите в страната Елена Йончева. Тя призова разговорите да се концентрират върху конкретните решения. „Отказът да се дебатират проблемите в медиите в България влошава драматично ситуацията с върховенството на закона в страната. Защото свободата на словото е в основата на всяка демокрация. Свободните медии формират критично мислене. Критично мислещото общество не се поддава лесно на пропаганда и популизъм“, коментира още Йончева.

Предложенията й, които би трябвало да се включат в резолюцията на Европейския парламент, тя представи в няколко стъпки:
– цялостен механизъм за регулиране на медийната свобода на европейско ниво, включително, ако е необходимо, чрез законодателни актове, тъй като в момента има твърде голяма разлика между стандартите в отделните държави-членки. 
– въвеждане на европейски стандарти и изисквания за повишаване на прозрачността на реалната собственост на медиите. В България има правила, въпросът е как се спазват.
– регламент при какви условия и как политически лица могат да бъдат собственици на медии.
– засилване на защитата на разследващите журналисти, както и  осигуряване на специално финансиране от европейския бюджет за този вид журналистическа дейност. Средствата да не бъдат преразпределяни на национално ниво, а чрез международни неправителствени организации.
– финансирането на медиите по т.нар. комуникационни кампании с евросредства да не бъде централизирано през правителството.

Комисар Вера Йоурова отбеляза, че в доклада за върховенството на закона за България, който Европейската комисия представи в края на септември, са отразени притесненията за свободата на медиите в страната, сред тях включително за разпределението на европейски средства от правителството, за натиска, на който са подложени журналистите, отбелязват се кампании срещу разследващи журналисти, които са обект на съдебно преследване и др.

Тя посочи, че Европейската комисия не може сама да реши проблемите на медийната свобода в държавите-членки, като отговорността за това носят съответните правителства. „Европейската комисия няма да спечели битката сама, но ще използва всички инструменти, за да се подобри свободата на медиите“, каза Йоурова.

Сред мерките, за които настоява Европейската комисия, тя открои – България трябва да въведе в законодателството си разпоредбите от европейската директива за аудио-визуални медийни услуги, която влезе в сила през септември. С нея се засилва независимостта на медийните регулатори и се предлагат мерки за прозрачност на медийната собственост.

В отговор на въпрос Йоурова припомни, че Европейската комисия финансира проекти, които подпомагат правно и финансово журналисти, подложени на натиск. Освен това България се е съгласила с препоръката на ЕС да осигури нормална и сигурна среда за работа на журналистите.

За първи път в следващия бюджет на ЕС се предвижда финансиране, което да насърчи плурализма на медиите, като обсъжданата сума е около 61 млн. евро. В края на 2020 г. ще бъдат представени два плана за действие, свързани с медиите – план за действие за европейска демокрация, който ще разглежда възможностите да бъдат предпазени журналистите от злоупотреба със съдебни дела срещу тях, както и план за действие за аудио-визуалните медии, за да се подпомогне цифровата трансформация.

Новини

62 заразени с КОВИД -19, четирима са починалите през последните дни

Published

on

Четири са смъртните случаи в региона, а 62 са новите потвърдени с коронавирус през последните три дни на територията на област Габрово. Това става ясно от данните на Регионалната здравна инспекция в Габрово, които обхващат периода от 10 до 12, включително.

През първите дни на седмицата четирима мъже от Габрово, на възраст 52 г., 67 г., 83 г. и 84 години, са изгубили битката за живота си с вируса.

За периода от понеделник до сряда в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 продължава да има в Габрово, общо 45 случаи. Десет са положителните резултати в Севлиево, четири са потвърдените проби в Трявна и три в Дряново.

Според данните на здравните власти за отчетения период на територията на областта 13 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, а останалите 49 установени случаи са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Вълна от съпричастност и подкрепа в габровска фейсбук група

Published

on

Вълна от съпричастност и подкрепа на хора в нужда и абитуриенти в неравностойно положение в местната фейсбук група „Похвалите и абсурдите на Габрово“.

Потребители на социалната мрежа от Габрово, членуващи в групата, предлагат своите коли, костюми и дори джобни на завършващи ученици, които не могат да си позволят тази възможност. Благородните жестове предизвикаха вълна от одобрение и положителни реакции.

Чрез Групата добри хора протегнаха ръка за помощ и подкрепа на жена от Габрово, на която ѝ се бе наложило в кратки срокове да намери работа и нов дом.

Ако и Вие желаете да станете част от това социално пространство на Габрово, можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица