Свържи се с нас

Новини

„Ранната диагностика е в основата на успешното лечение на рака на гърдата“

Д-р Любен Бозев, хирург-мамолог в МБАЛ „Света София”: „Ранната диагностика е в основата на успешното лечение на рака на гърдата. Не пропускайте профилактичен преглед!”

Published

on

През последните 10-15 години все повече жени се сблъскват с тежестта на диагнозата „рак на гърдата“. Какви тенденции в развитието на това заболяване отчитат медицинските специалисти, кои са рисковите фактори и има ли възможност за намаляване на риска, защо профилактиката е от изключително значение и кои са различните начини за скрининг на рак на гърдата, обяснява д-р Любен Бозев, мамолог в МБАЛ „Света София“.

Д-р Любен Бозев е част от екипа на отделението по обща, гръдна и съдова хирургия на МБАЛ „Света София“. Професионалните му интереси са сферата на: оперативното лечение на заболяванията на млечната жлеза; ултразвуковата и мамографската диагностика на заболяванията на млечната жлеза; гръдно-коремната хирургия; клиничните мамологични прегледи; ехография на млечната жлеза; пункционна и отворена биопсия при доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза; оперативно лечение при доброкачествени и злокачествени заболявания на гърдата; следоперативно проследяване; прегледи и диагностика на млечните жлези при деца.

Д-р Бозев, участвате активно в съвместната кампания на МБАЛ „Свети Иван Рилски”-Габрово и МБАЛ „Света София” за консултиране на пациенти от нашия регион и за пореден път приемахте пациенти в Габрово. Как се чувствате тук и как протича инициативата?
– Обстановката в болницата е прекрасна, тук са създадени чудесни условия за профилактика и диагностика на различни видове заболявания. Що се отнася до съвместната инициатива между МБАЛ „Свети Иван Рилски”-Габрово и МБАЛ „Света София”, оценявам я като много добра и смятам, че е ефективна. Всъщност такова е отношението ми изобщо към здравните инициативи, които идват да напомнят на пациентите, че грижата за тяхното здраве е първо техен личен ангажимент – чрез редовни посещения за профилактични прегледи, и след това на лекарите. В този смисъл бих искал да призова всички към по-голяма активност специално по отношение на сериозните заболявания, каквито са заболяванията на млечната жлеза.

Считате, че информацията за различните видове инициативи не достига до пациентите?
– Най-вероятно нивото на информираност е голямо – едва ли има жена, която да не знае, че редовната профилактика е от ключово значение за добрата грижа към нейното лично здраве. За тези проблеми се говори постоянно, провеждат се различни кампании, но самоинициативата е все още ниска, слаба. Затова апелираме към по-голяма активност, защото е важно за всяка жена, след като навърши 20 години, да ходи веднъж в годината на преглед – самоосъзнато и отговорно, а не по задължение.

Световната статистика отчита, че всяка осма жена се сблъсква с тежестта на диагнозата „Карцином на гърдата” и отбелязва повишаване на заболеваемостта. Каква е ситуацията в България?
– България не е изключение и картината не е по-различна. Тук също отчитаме леко повишаване на заболеваемостта, като една от причините за това вероятно е разширяването на обхвата на скрининговите програми, които осъществяваме и на задължителните профилактичните прегледи, които се организират по месторабота, от службите по трудова медицина, от различни неправителствени организации, болници и центрове за женско здраве. Широката профилактика и диагностика води до откриване на евентуален здравословен проблем в по-ранен стадий, което пък е гаранция за успешно провеждане на лечението.

Отбелязвате ли спад във възрастовата граница?
– Да, по-големият обхват на скрининговите програми сваля долната възрастова граница. Вече диагностицираме пациенти с рак на гърдата, които са на възраст между 30 и 40 години – нещо, което допреди години беше голяма рядкост и това заболяване се възприемаше като заболяване на възрастните жени – след 55 години и най-често срещано при тези на около 70-75-годишна възраст. В днешно време вече много често установяваме такъв проблем при жени под 40 години.

Кои са основните причини и рискове, водещи до това заболяване?
– Няма уточнени абсолютно категорично основни причини или рискове. Много са възможните фактори за отключване на това заболяване, но така или иначе един основен няма. Би могло да се дължи на хормонален дисбаланс, категорично на наследственост по майчина линия – имаме пациенти, при които от 3-4 поколения се установява такъв проблем. Стресът също би могъл да е сред основните рискове.

Какво можем да направим, за да сведем до минимум тези рискове?
– Едва ли можем да ограничим или да прогнозираме кой знае колко успешно рисковете. Например хормоналният дисбаланс – дългата хормонална стимулация на жлезата, породена от ранно идване на месечния цикъл и неговото късно приключване, обуславя дълъг период на хормонална активност, която в един момент е възможно да причини определено заболяване на млечната жлеза. Не можем да повлияем на този процес, нали? Или на фамилната обремененост? Ето защо по отношение на този вид заболявания най-правилното и което е по-важно – лесно изпълнимо, е редовното проследяване чрез профилактика. Добрата грижа за здравето се основава на добрата и редовна профилактика, най-малкото защото това дава възможност на специалистите за ранно диагностициране, а от там и за своевременно лечение.

Факт е, че съвременните възможности за лечение и ранното диагностициране водят до спад с около 2 % годишно на смъртността при рак на гърдата, но наистина за да говорим за ранно диагностициране, е необходимо редовно посещение при лекар за профилактичен преглед. Колко често една жена, съобразно нейната възраст, трябва да посещава кабинета на мамолога?
– Веднъж годишно е почти задължително за жените, след като навършат 20-годишна възраст. Говоря за жени, които нямат никакви проблеми – нямат обремененост, съмнения за доброкачествени образувания, мастопатични промени. При тях е достатъчно един път в годината да се профилактират. При всички останали , при които има някакви промени в структурата на гърдите – наличие на кисти, мастопатични промени например или имат фамилна обремененост, е препоръчително да се преглеждат на 6 или на 8 месеца.

А самопрегледите? Достатъчно надеждни ли са?
– Самопрегледите съвсем не са достатъчни и веднага ще обясня защо. Защото за да забележи една жена някаква промяна в гърдите си – във формата и големината на гърдата, в позицията на зърното, наличие на патологична секреция – подобна на утайка на кафе, или ръжда, или пък успява да опипа образувание, което може да не променя формата на гърдата, но пък се напипва добре, това означава, че проблемът вече съществува и е ясно изразен. А нашата цел е да уловим този проблем във възможно най-ранен етап. Нещо, което може да постигне специалистът в рамките на един профилактичен преглед.

Има няколко начина за извършване на профилактичен преглед. Бихте ли ги разяснили?
– Основният начин е т.нар. мануален преглед от специалист, след което към него се добавя и ултразвуковото изследване на гърдата, т.нар. ехография. Това е основният преглед. Вече при необходимост, по преценка на преглеждащия, към тези две неща може да се добави мамография. По отношение на мамографията, в профилактичен аспект при жени над 40-годишна възраст, дори да няма конкретна нужда, мамография може да се прави на всеки 2 години. Но като основна профилактика, прегледът и ехографията веднъж годишно са напълно достатъчни, за да се чувства жената напълно спокойна.

Всъщност съвременната апаратура разполага с все по-големи възможности за диагностика и това дава шанс на голяма част от пациентите за ранно откриване на заболяването и съответно за неговото успешно лечение?
– Точно така. Широко в нашата работа се използват ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ-скенери от най-ново поколение, които ни подпомагат в точната и прецизна диагностика. Ето защо няма да се уморя да повтарям – пациентът трябва да е по- активен и да не подценява ползата от редовната профилактична грижа. Хубаво е, че всички са информирани, още по-хубаво би било да са ангажирани и стриктни по отношение на собственото си здраве целогодишно. Безотговорно е да се разчита само на организираните по различни поводи от лекари, здравни и неправителствени организации превантивни кампании и безплатни прегледи. В пълноценната профилактика не може да има кампанийност.

Тази тема не е насочена само към жените, нали? Какво трябва да знаят мъжете?
– Факт е, че мъжете също страдат от това заболяване, макар и значително по-рядко. Но и при тях процесът е изключително труден, дори бих казал – по-тежък. Поради ниския процент на заболеваемост, при мъжете не говорим за профилактика от същия режим като при жените, но е важно да знаят, че при най-малките съмнения за някакво изменение, незабавно трябва да потърсят консултация със специалист. Защото при тях нещата протичат доста бързо, тежко и драматично.

Вашето отношение към естетическата хирургия и имплантите?
– Положително. Аз самият препоръчвам на пациентки, за които преценявам, че имат нужда от корекции. Това са дами, които след поредица от раждания, промени в теглото, кърмене и т.н. са буквално със съсипани гърди и с още по-съсипано самочувствие и усещане за женственост. А когато имаме категорична индикация за понижено самочувствие, няма нищо лошо в това пациентката да се възползва от възможностите на съвременната естетическа хирургия.

Вашето пожелание към дамите?
– Да умеят да се радват на живота! А за да изпитват пълноценно и дълго тази радост, трябва да са отговорни към себе си и към собственото си здраве!

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово продължава здравната инициатива за осигуряване на висококачествена медицинска грижа на своите пациенти, като предоставя поредна възможност за консултация с д-р Пейо Мишев – съдов хирург от МБАЛ „Света София“. Д-р Пейо Мишев – специалист с дългогодишен опит в сферата на ултразвуково и доплерово изследване, съвременно лечение на артериални, венозни заболявания и лимфни заболявания на крайниците, ще приема пациенти на 28 октомври 2020 г. /сряда/. Прегледите са срещу заплащане и ще се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90.

Крими

Удар на пътя между кола и патрулка в Янковци

Published

on

Черната серия от катастрофи в Габрово през последните дни продължава. Този път се удариха на пътя полицейска кола и друг автомобил. Инцидентът е станал днес, 23 юли, около 15.00 часа в габровското село Янковци. За него сигнализираха в социалната мрежа потребители на фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата се е случила на прав участък, в района на бензиностанция DP. На място са се отзовали два екипа на полицията. Движението по пътя, свързваш Габрово и Севлиево, преминаващ през село Янковци, е временно затруднено.

Автомобилите в посока Севлиево преминават през работещата бензиностанция DP, а тези към Габрово – през известната сред местните като „изоставената“. Към момента няма данни за тежко пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по цивилния и служебния автомобил.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово за „Габрово Нюз“ заявиха, че причината за катастрофата е отнето предимство.

Цивилният автомобил е извършил неправилна маневра, излизайки от бензиностанцията и правейки неразрешен ляв завой в посока Габрово, като не пропуснал патрулката, движещата направо по пътя с предимство.

Причинилият катастрофата автомобил е бил управляван от жена. При инцидента леко са пострадали полицейски служители, возещи се в служебния автомобил. Леко е пострадала и шофьорката.

На водачите на двете коли, участници в произшествието, са били извършени проби за алкохол, като няма данни резултатите им да са положителни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана 2021“ край Габрово

Published

on

В края на лятото в красивата местност „Узана“ над Габрово ще се проведе Националният Фолксваген Фолклорен събор, превърнал се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели. Събитието ще се състои от 27 до 29 август.

Организира се от Клуб на привържениците на Фолксваген в България /VWclub.bg/. За първи път съборът се състои през 2012 година. От тогава до сега времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Програма за събитието можете да намерите оттук.

Нищо случайно няма в избора на мястото. Популярната туристическа местност е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник. Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

VW Фолклорният фестивал „Узана“ става все по-мащабен. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции. Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат. И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

Богатата фолклорна програма създава неповторима атмосфера. През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно. В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“. Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Съветът на децата разгледа кандидатурите от Габрово

Published

on

Заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова ръководи срещата за избор на членове за Съвета на децата. В комисията участват по един представител от Областна администрация, ОД на МВР – Габрово, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, РД „Социално подпомагане“ и двама общественици.

„Хубаво е, че децата в България имат своя административен орган, който да ги подкрепя и да им помага да реализират своите идеи“, сподели Кристина Сидорова.

Преди да разгледат постъпилите от общините кандидатури, участниците в срещата разговаряха с настоящия представител от област Габрово Виктор Ангелов, който разказа своите впечатления от работата на Съвета.

„Наистина имаме глас!“, заяви той. Ангелов подчерта още, че както в Съвета има приемственост, така и той ще продължи да работи със следващите представители от областта и ще е активна обществена личност.

След разглеждане от комисията следва по процедура областният управител да изпрати кандидатурите до 30 юли към ДАЗД. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион от националната комисия.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата.

В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-те административни области в България, като също така е дадена възможност за включване и на 4 деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 г. до 16 г. включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор, която протича на три нива – общинско, регионално и национално.

Съветът на децата провежда заседания до четири пъти годишно. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица