Свържи се с нас

Новини

Цветелина Пенкова: Правителството хвърля петно върху образа на България в Европа

Published

on

Свидетели сме на масови протести в цялата страна срещу настоящото правителство и ясно заявена гражданска позиция за искане на оставката му. Всеки е свободен да изразява свободно волята си и правото на протест е записано в Конституцията на Република България. Аз също имам своите основания и затова подкрепям протестиращите – свободни, образовани и интелигентни хора, които се обединяват под общата заявка за спазване на закона. Върховенството на правото е и основен приоритет на Германското председателство на Съвета на ЕС, което започна преди дни. Най-вероятно получаването на европейски средства, както от предвидените ресурси за справяне с кризата, така и от фондовете на ЕС, ще бъде обвързано с върховенството на правото. И тук България ще тръгне от задни позиции. Дълбоко съм убедена, че когато се спазват правилата и се следват нормите, тогава всяко едно общество се развива и прогресира.

В общия информационен поток, за мен се откроиха няколко важни момента:
1. Европейските партньори на ГЕРБ започнаха осезаемо да оттеглят подкрепата си за министър-председателя Бойко Борисов и се наслагва усещането, че той „излага“ и компрометира европейските демократи;
2. Образът на България се затвърждава като най-бедната и корумпирана държава в ЕС, начело с политическа фигура, която съсредоточава цялата власт и е еманация на тази бедност и корупция;
3. Проявата на своеволия от страна на полицията и властимащите е „диагноза“ в България. Пребива се български младеж, студент в Хага, с вързани ръце, който не може дори да се защити. Актовете на агресия от страна на всички са недопустими;
4. Мачовското поведение и демонстрацията на „силна ръка“ вече е изчерпано. Българският народ има нужда от образовани, възпитани и ерудирани политици, които да защитават общественото благо и да обединяват институциите, като работят под върховенството на закона.

Силно впечатляващо за мен бе как събитията на жълтите павета и в страната бяха отразени, интерпретирани и коментирани в европейските медии. В авторитетни европейски издания се публикуват анализи, които акцентират върху корупционните скандали в страната и затвърждават образа ни, на най-корумпирания член на ЕС. Подобни оценки за България се срещат във всички световни медии и за съжаление представят страната в негативна светлина. Имиджът на правителството и на Борисов е тотално сринат и това хвърля петно върху държавата.

Това разбира се ще се отрази негативно на цялостното позициониране на страна ни в рамките на ЕС. Нереалистично е да очакваме директна намеса от страна на европейските институции в нашите суверенни държавни дейности. Но „инструментите“ за изразяване на отношението към България от страна на институциите могат да се декларират чрез различни подходи – забавяне на средствата по различните програми на ЕС, забавяне на приемането ни в Шенген, търсене на наказателна отговорност към държавата, намаляване на допълнителните средства за борба с кризата, причинена от Covid-19 и др. Накратко, политическите и корупционни рискове, които се асоциират с България, имат измерими последствия върху живота на българските граждани.

Обществото ни заслужава много повече!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица