Свържи се с нас

Любопитно

Кандидатстването в осми клас – възможност и предизвикателство

Няколко съвета към бъдещите гимназисти и техните родители

Published

on

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“

Станаха ясни резултатите от Националното външно оценяване (НВО) в 7 клас, които за основополагащи за балообразуването при кандидатстване в средните училища. А документите за кандидатстване ще се подават в периода 3-7 юли в училището- гнездо или онлайн на сайта priem.mon.bg.

Ето няколко последни съвета от екипа на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“ към бъдещите гимназисти и техните родители.

Запознайте се по-задълбочено с предлаганите от училищата профили и професии. Едно проучване сега може да Ви спести много главоболия по-нататък. Случайният избор не рядко води след себе си трудно адаптиране в новото училище и понижени резултати в обучението.

Добре е да познавате по-подробно приликите и разликите при обучението в профилирани и професионални паралелки. Къде ще може да продължи образованието си детето, след завършване на средно образование? Какво и къде ще може да работи, записвайки един или друг профил или специалност от професия? Това са въпроси, чиито отговори трябва да знаете.

Обмислете добре желанията – профилите и професиите, в които детето ще кандидатства. Нека те съответстват на неговите интереси, знания, умения и ценностна система. Тук важна е подкрепящата роля на родителите и близките. Те са хората около които детето е отраснало и познават добре неговите устойчиви във времето интереси.

Подредете внимателно желанията си в заявлението за кандидатстване. За едно желание се смята кандидатстването в един профил или специалност от професия.

Имайте предвид, че класирането се извършва според бала и желанията. Съобразете се и с възможностите на детето да бъде прието в една или друга паралелка. Едно сравнение, макар и твърде условно, с минималните и максимални балове за прием в съответните паралелки от миналогодишния прием, би дало една нелоша оценка на шанса на детето да се класира в желаната паралелка. Все пак имайте предвид, че всяка година баловете са различни, тъй като се влияят от сложността на НВО (матурите), броя на учениците, които кандидатстват в отделните специалности, общия брой ученици, участващи в приема, и т.н.

Напишете повече желания в заявлението за кандидатстване. Няма ограничение на броя желания, които могат да бъдат посочени в заявлението. Така, ако детето не бъде прието на първо класиране по първо желание, а на второ или следващо, то ще може да участва във второ класиране с надеждата да бъде прието на по-предно желание.

Имайте предвид, че ако желаете да участвате на второ класиране е необходимо да се подаде заявление за участие във второ класиране чрез директора на училището, в което детето е прието на първо класиране. Това трябва да стане в периода в който тече записването на приетите на първи етап на класиране ученици, а именно до 16 юли включително. Мястото на децата, приети на първи етап на класиране, но желаещи да участват във второ се запазва. Така, ако не бъдат приети на по-предно желание на втори етап на класиране, те ще могат да се запишат в училището, в което са били приети на първи етап.

Не забравяйте, че начинът на образуване на бала за участие в класирането е различен при отделните профили и специалности от професии, предлагани в различните училища. Често ученици и родители забравят за това и остават неприятно изненадани, когато излязат резултатите от класирането.

Изчислете бала на детето за всеки профил и специалност от професия поотделно и едва тогава подредете желанията.

Не забравяйте медицинското свидетелство. Ако поне едно от желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, е специалност от професия, то е необходимо при подаването на заявлението да приложите и медицинско свидетелство от личния лекар на детето, че то не страда от заболявания, които са противопоказни за упражняването на дадена професия.

При подаване на заявлението за кандидатстване онлайн, е необходимо да прикачите файл със сканираното медицинско свидетелство. Ако не го направите, в момента, в който приключи подаването на документи, системата автоматично ще изчисти желанията за кандидатстване по професия и ще останат само тези по профил.

Както вече стана дума, подаването на документи може да стане онлайн или в училищата гнезда. Ако не се чувствате сигурен при работата си с компютър, посетете училището гнездо. Там има комисия, която ще Ви помогне в процеса.

Училищата – гнезда за област Габрово са следните:
Община Габрово – ОУ „Неофит Рилски“
Община Севлиево – ОУ „Стефан Пешев“
Община Дряново – Туристически информационен център- Дряново
Община Трявна – СУ „Петко Рачев Славейков“

Следете и спазвайте сроковете за подаване на документи и записвания.

Изборът на образование след седми клас ще предопредели живота на Вашето дете не само през следващите пет години, но и занапред и не бива да се подценява. Използвайте малкото останало време, за да поговорите с детето и да изберете най-доброто за него.

И не забравяйте! Решението трябва да се вземе заедно от родителя и детето.

Кариерните консултанти на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ са на разположение за безплатни консултации.

Телефон за връзка 066 988 889 и e-mail: cko_gabrovo@mon.bg.

Експертите от регионално управление на образованието също биха отговорили на Вашите въпроси, а на електронния им сайт http://ruo-gabrovo.org/ има поместена подробна информация за приема на учениците в седми клас.

Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Какво работно облекло да изберем?

Published

on

Работното облекло ще допринесе за по-голямата производителност и удоволствие от работата. Какви са особеностите при избора и на какво основно трябва да обърнете внимание? Какви видове се предлагат?

Какви видове работни облекла има

Видовете могат да са два: обичайни и предпазни. Първите са за удобство по време на работа. Това са памучните гащеризони, престилките, якетата, шапките и т.н. Подобни работни облекла предимно са използвани от готвачи, охранители, медицински персонал. Те още трябва да са леки и устойчиви на замърсявания.

Основното предназначение на предпазното работно облекло е да защитава хората от опасностите в работна среда – удари, пожари, химикали, електричество и т.н. От такава екипировка се нуждаят пожарникари, електротехници, заварчици и други. Изискванията са високи, защото служебните дрехи трябва да са удобни и същевременно достатъчно надеждни.

От каква материя да са изработени

Работното облекло може да бъде разделено на зимно и лятно, на дамско и мъжко. В зависимост от сезона използваната материя трябва да е плътна и дебела при студеното време, особено при работа на открито. При дамската и мъжката екипировка разликата основно се крие в дизайна.

При качествените защитни дрехи, материята е устойчива на химикали, температури, механично триене и т.н. При пожарникарите работното облекло е направено от огнеупорна тъкан и е антистатична. Ето още няколко изисквания към използваната материя:

  • да създава възможност за естествено проветрение – така се избягва задържането на влага и пот, подобрявайки комфорта;
  • да се пере лесно – при общите професии замърсяването е по-често и понякога се изисква ежедневно изпиране на екипировката;
  • не бива да предизвиква кожни алергии – за предпочитане е използването на материи от естествена тъкан, но често се прилагат и синтетични аналози, както и смесени решения, даващи добри резултати, с рядко дразнене и сърбежи.

Основни изисквания, на които непременно да обърнете внимание

Без значение дали мъжки, или дамски, зимни или летни, дрехите трябва да са качествени и дълготрайни, да предпазват човешкия живот и здраве. По никакъв начин да не пречат на извършваните дейности и да отговарят на различните сертификати за безопасност.

За покупката на надеждни панталони, якета, гащеризони и друго е препоръчително изборът да се направи от специализиран онлайн магазин. На подобен сайт разнообразието е огромно, а качеството – максимално, тъй като всички стоки са маркови и сертифицирани.

Зареди още

Любопитно

Велопътека от Трявна до Божковската поляна

Published

on

Община Трявна ще предостави още една възможност за развитие на туризма в региона, като предвижда да изгради велопътека в бъдеще. Живописният маршрут ще започва от Трявна и ще води до Божковска поляна в кв. “Божковци”, минаващ през кв. “Тепавици”. За да се стигне до реализиране на идеята, обаче, предстои тепърва проектиране на велопътеката, а преди това ще бъде закупен част от частен имот по предвиденото трасе.

От местното ръководство вече са провели разговори със собственика на имота и са започнали процедура по закупуване на тази част от парцела, който е в урбанизирана територия. Предложението за възмездно придобиване на част от имота бе прието единодушно на последното редовно заседание на Общински съвет – Трявна в края на месец декември миналата година.

“Знаете, че към момента се изгражда “Божковска поляна”, която за радост става един много добър кът за отдих и почивка и всички ние имахме идеята да направим велопътека от Трявна до Божковска поляна. Водихме доста дълги разговори със собственика, но към днешна дата имаме неговото съгласие, с което предлагаме да закупим част от имота, за да преминем към следващия етап, а именно проектиране на велопътеката”, коментира кметът Силвия Кръстева пред общинските съветници на последното провело се заседание на ОбС-Трявна.

Идеята за осъществяването на подобна велопътека в региона е обсъждана и на предходни заседания на местния парламент, като един от имотите по трасето вече е придобит по възмезден път от общината с тяхно решение. Цената, определена за участъка, който предстои да бъде закупен, от частния имот е 30 лв./кв.м. за общо 214 кв.м. площ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

135 години от създаването на Габровската метеорологична станция

Published

on

През януари се навършват 135 години от създаването на метеорологична станция в двора на Държавната мъжка реална гимназия в Габрово (днес Национална Априловска гимназия).

Тя е една от първите в страната и е изградена след издаденото от Министерството на народното просвещение (МНП) на 24 декември 1886 г. окръжно № 6324, с което се възлага на директорите към поверените им гимназии да открият станции за метеорологични наблюдения.


Аврам Досев, преподавател по физика и математика в Априловската гимназия

Директорът на гимназията тогава Манол Белчев и учителят по физика Христофор Ангелов с ентусиазъм приемат поставената задача и успешно изграждат метеорологична станция. За целта те използват доставените от чужбина през 1881 г. и подарени на гимназията от Министъра на народното просвещение проф. Константин Иречек метереологични уреди. Оборудването на станцията се допълва с уреди от кабинета по физика, който е първият в страната – уреден в гимназията през 1872 г. от учителя по математика и физика Иван Гюзелев.

Станцията е построена в югозападната част на двора на училището. Размерите и конструкцията ѝ са съобразени с най-съвременните за времето изисквания. Тя разполага с над 16 уреда: термометър, барометър, анемометър (уред за определяне скоростта и посоката на вятъра) и др.

На метеорологичната площадка, 1919 г.

До станцията върху дървен стълб, висок 8 метра, е поставен ветромер на Билд. До стълба се намира цинков дъждомер и разграфена дървена линия за измерване дебелината на снежната покривка.

Вътре в гимназията, в малко помещение под стълбите на дясното крило, ,,в едно кюше”, по думите на Аврам Досев, са поставени 4 различни барометъра (живачни, анероид и бароскоп), таблици за редуциране височината на живачните барометри, атлас за определяне вида на облаците.

Ученици от Априловска гимназия пред станцията, 1959 г.

Под ръководството на първия завеждащ метереологичната станция – преподавателя по физика Христофор Ангелов, редовните наблюдения започват от 1 януари 1887 г. С помощта на събраните измервателни уреди се извършват 8 типа наблюдения и замервания: на атмосферното налягане; температурата на въздуха; минималната и максималната температура; относителната влажност; посоката и силата на вятъра; вида и количеството облачност; количеството на валежите от дъжд и сняг; отбелязва се времето и продължителността на атмосферните явления: гръмотевици, светкавици, бури, метеори.

Наблюденията се извършват три пъти дневно (в 7.00, в 14.00 и 21.00 ч .), а резултатите се вписват в специални дневници. Всяка сутрин в 7.20 ч. данните се изпращат с шифрована телеграма по морзов апарат до централната метеорологична станция в София.

Петко Чубриков, старши метеорологичен наблюдател, 50-те години  на XX в.

За работата в станцията през годините отговарят учителите-физици Христофор Ангелов, Никола Дуков и Аврам Досев, П. Харлаков – писар и Алекси Стойков – математик. В измерванията често се включват и ученици от гимназията.

Първи годишен отчет на Държавна мъжка Априловска гимназия, 1897 г.

Работата на станцията е преустановена през 1998 г. след 111-годишна дейност. Тогава започва строителството на ново крило на Априловската гимназия. Голяма част от уредите, използвани в метеорологичната станция, днес са част от богатата колекция ,,Училищни уреди и апарати” на Националния музей на образованието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица