Свържи се с нас

Любопитно

Кандидатстването в осми клас – възможност и предизвикателство

Няколко съвета към бъдещите гимназисти и техните родители

Published

on

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“

Станаха ясни резултатите от Националното външно оценяване (НВО) в 7 клас, които за основополагащи за балообразуването при кандидатстване в средните училища. А документите за кандидатстване ще се подават в периода 3-7 юли в училището- гнездо или онлайн на сайта priem.mon.bg.

Ето няколко последни съвета от екипа на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“ към бъдещите гимназисти и техните родители.

Запознайте се по-задълбочено с предлаганите от училищата профили и професии. Едно проучване сега може да Ви спести много главоболия по-нататък. Случайният избор не рядко води след себе си трудно адаптиране в новото училище и понижени резултати в обучението.

Добре е да познавате по-подробно приликите и разликите при обучението в профилирани и професионални паралелки. Къде ще може да продължи образованието си детето, след завършване на средно образование? Какво и къде ще може да работи, записвайки един или друг профил или специалност от професия? Това са въпроси, чиито отговори трябва да знаете.

Обмислете добре желанията – профилите и професиите, в които детето ще кандидатства. Нека те съответстват на неговите интереси, знания, умения и ценностна система. Тук важна е подкрепящата роля на родителите и близките. Те са хората около които детето е отраснало и познават добре неговите устойчиви във времето интереси.

Подредете внимателно желанията си в заявлението за кандидатстване. За едно желание се смята кандидатстването в един профил или специалност от професия.

Имайте предвид, че класирането се извършва според бала и желанията. Съобразете се и с възможностите на детето да бъде прието в една или друга паралелка. Едно сравнение, макар и твърде условно, с минималните и максимални балове за прием в съответните паралелки от миналогодишния прием, би дало една нелоша оценка на шанса на детето да се класира в желаната паралелка. Все пак имайте предвид, че всяка година баловете са различни, тъй като се влияят от сложността на НВО (матурите), броя на учениците, които кандидатстват в отделните специалности, общия брой ученици, участващи в приема, и т.н.

Напишете повече желания в заявлението за кандидатстване. Няма ограничение на броя желания, които могат да бъдат посочени в заявлението. Така, ако детето не бъде прието на първо класиране по първо желание, а на второ или следващо, то ще може да участва във второ класиране с надеждата да бъде прието на по-предно желание.

Имайте предвид, че ако желаете да участвате на второ класиране е необходимо да се подаде заявление за участие във второ класиране чрез директора на училището, в което детето е прието на първо класиране. Това трябва да стане в периода в който тече записването на приетите на първи етап на класиране ученици, а именно до 16 юли включително. Мястото на децата, приети на първи етап на класиране, но желаещи да участват във второ се запазва. Така, ако не бъдат приети на по-предно желание на втори етап на класиране, те ще могат да се запишат в училището, в което са били приети на първи етап.

Не забравяйте, че начинът на образуване на бала за участие в класирането е различен при отделните профили и специалности от професии, предлагани в различните училища. Често ученици и родители забравят за това и остават неприятно изненадани, когато излязат резултатите от класирането.

Изчислете бала на детето за всеки профил и специалност от професия поотделно и едва тогава подредете желанията.

Не забравяйте медицинското свидетелство. Ако поне едно от желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, е специалност от професия, то е необходимо при подаването на заявлението да приложите и медицинско свидетелство от личния лекар на детето, че то не страда от заболявания, които са противопоказни за упражняването на дадена професия.

При подаване на заявлението за кандидатстване онлайн, е необходимо да прикачите файл със сканираното медицинско свидетелство. Ако не го направите, в момента, в който приключи подаването на документи, системата автоматично ще изчисти желанията за кандидатстване по професия и ще останат само тези по профил.

Както вече стана дума, подаването на документи може да стане онлайн или в училищата гнезда. Ако не се чувствате сигурен при работата си с компютър, посетете училището гнездо. Там има комисия, която ще Ви помогне в процеса.

Училищата – гнезда за област Габрово са следните:
Община Габрово – ОУ „Неофит Рилски“
Община Севлиево – ОУ „Стефан Пешев“
Община Дряново – Туристически информационен център- Дряново
Община Трявна – СУ „Петко Рачев Славейков“

Следете и спазвайте сроковете за подаване на документи и записвания.

Изборът на образование след седми клас ще предопредели живота на Вашето дете не само през следващите пет години, но и занапред и не бива да се подценява. Използвайте малкото останало време, за да поговорите с детето и да изберете най-доброто за него.

И не забравяйте! Решението трябва да се вземе заедно от родителя и детето.

Кариерните консултанти на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ са на разположение за безплатни консултации.

Телефон за връзка 066 988 889 и e-mail: cko_gabrovo@mon.bg.

Експертите от регионално управление на образованието също биха отговорили на Вашите въпроси, а на електронния им сайт http://ruo-gabrovo.org/ има поместена подробна информация за приема на учениците в седми клас.

Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Включете се в изработването на Най-дългата празнична гирлянда

Published

on

Гирлянда „Коледно вълшебство“

Община Трявна ви кани да вземете участие в изработването на най-дългата празнична гирлянда, наречена „Коледно вълшебство“.

За да се включите, е необходимо да ни изпратите своите кратки коледни желания, пожелания и други съкровени празнични послания, които ние ще изпишем върху празничната гирлянда, заедно с Вашите имена. Изпращайте своите кратки послания на e-mail: victoria.koleva@tryavna.bg или като съобщение в официалната страница на Община Трявна във Facebook или страницата „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.

Няма възрастови ограничения. Можете да изпратите свое лично послание, послание от всеки член на Вашето семейство или едно общо семейно или групово послание. Развихрете въображението си. Необходимо е само да посочите имената на авторите.

В изработването на гирляндата на Трявна може да се включат всички желаещи, без значение къде по света се намират.

Пожелайте нещо красиво на себе си, своите близки и всички хора за Коледа.

Всички изпратени текстове ще бъдат част от коледната гирлянда, с която заедно ще създадем едно коледно вълшебство, изпращайки общо красиво празнично послание.

Най-оригиналните послания ще публикуваме в навечерието на празниците в официалния сайт на Община Трявна www.tryavna.bg .

Гирляндата ще краси фасадата на НЧ „Пенчо Славейков – 1871“ град Трявна през празничните дни.

Нека заедно създадем празнично настроение отвътре и отвън! Очакваме с нетърпение вашите красиви и щастливи думички, които ще стоплят сърцата на всички и ще станат част от най-дългата празнична гирлянда на Трявна! Бъдете част от коледното вълшебство!

Весело предпразнично настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледно – новогодишна програма на Община Трявна

Published

on

Коледно – новогодишна програма на Община Трявна

През целия месец декември:
Онлайн коледно четене за деца – възрастни четат своите любими детски коледни приказки Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

Традиционен Коледен базар
Място:
Площад пред Народно читалище „Пенчо Славейков – 1871“ – град Трявна

1 – 18 декември
Изработване на най-дългата празнична гирлянда „Коледно вълшебство“, изписана с коледни желания, пожелания и други съкровени празнични послания

За всички, които желаят да се включат: правилата за участие ще бъдат публикувани в официалния сайт и Facebook страница на Община Трявна на 30.11.2020 г.

1 декември
Обявяване на детски коледен конкурс за рисунка или картичка на тема „Зимата ухае на снежинки“
Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

Обявяване на коледен конкурс „Коледа в Трявна“ за най-красива празнична украса на домове, жилищно блокове и витрини или външни фасади на магазини и фирми Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

3 декември
18:00 ч. Светване на градската празнична украса

16 декември
Онлайн коледна работилничка за деца с участието на сдружение „Цветница“
Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

22 декември
14:00 ч. Обявяване на „Спортист на годината 2020“ и връчване на наградите на отличените спортисти от община Трявна Място: Община Трявна

1 януари 2021 година
0:00 ч. Новогодишна заря
Място: Площад „Капитан Дядо Никола“ – град Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица