Свържи се с нас

Любопитно

Кандидатстването в осми клас – възможност и предизвикателство

Няколко съвета към бъдещите гимназисти и техните родители

Published

on

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“

Станаха ясни резултатите от Националното външно оценяване (НВО) в 7 клас, които за основополагащи за балообразуването при кандидатстване в средните училища. А документите за кандидатстване ще се подават в периода 3-7 юли в училището- гнездо или онлайн на сайта priem.mon.bg.

Ето няколко последни съвета от екипа на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“ към бъдещите гимназисти и техните родители.

Запознайте се по-задълбочено с предлаганите от училищата профили и професии. Едно проучване сега може да Ви спести много главоболия по-нататък. Случайният избор не рядко води след себе си трудно адаптиране в новото училище и понижени резултати в обучението.

Добре е да познавате по-подробно приликите и разликите при обучението в профилирани и професионални паралелки. Къде ще може да продължи образованието си детето, след завършване на средно образование? Какво и къде ще може да работи, записвайки един или друг профил или специалност от професия? Това са въпроси, чиито отговори трябва да знаете.

Обмислете добре желанията – профилите и професиите, в които детето ще кандидатства. Нека те съответстват на неговите интереси, знания, умения и ценностна система. Тук важна е подкрепящата роля на родителите и близките. Те са хората около които детето е отраснало и познават добре неговите устойчиви във времето интереси.

Подредете внимателно желанията си в заявлението за кандидатстване. За едно желание се смята кандидатстването в един профил или специалност от професия.

Имайте предвид, че класирането се извършва според бала и желанията. Съобразете се и с възможностите на детето да бъде прието в една или друга паралелка. Едно сравнение, макар и твърде условно, с минималните и максимални балове за прием в съответните паралелки от миналогодишния прием, би дало една нелоша оценка на шанса на детето да се класира в желаната паралелка. Все пак имайте предвид, че всяка година баловете са различни, тъй като се влияят от сложността на НВО (матурите), броя на учениците, които кандидатстват в отделните специалности, общия брой ученици, участващи в приема, и т.н.

Напишете повече желания в заявлението за кандидатстване. Няма ограничение на броя желания, които могат да бъдат посочени в заявлението. Така, ако детето не бъде прието на първо класиране по първо желание, а на второ или следващо, то ще може да участва във второ класиране с надеждата да бъде прието на по-предно желание.

Имайте предвид, че ако желаете да участвате на второ класиране е необходимо да се подаде заявление за участие във второ класиране чрез директора на училището, в което детето е прието на първо класиране. Това трябва да стане в периода в който тече записването на приетите на първи етап на класиране ученици, а именно до 16 юли включително. Мястото на децата, приети на първи етап на класиране, но желаещи да участват във второ се запазва. Така, ако не бъдат приети на по-предно желание на втори етап на класиране, те ще могат да се запишат в училището, в което са били приети на първи етап.

Не забравяйте, че начинът на образуване на бала за участие в класирането е различен при отделните профили и специалности от професии, предлагани в различните училища. Често ученици и родители забравят за това и остават неприятно изненадани, когато излязат резултатите от класирането.

Изчислете бала на детето за всеки профил и специалност от професия поотделно и едва тогава подредете желанията.

Не забравяйте медицинското свидетелство. Ако поне едно от желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, е специалност от професия, то е необходимо при подаването на заявлението да приложите и медицинско свидетелство от личния лекар на детето, че то не страда от заболявания, които са противопоказни за упражняването на дадена професия.

При подаване на заявлението за кандидатстване онлайн, е необходимо да прикачите файл със сканираното медицинско свидетелство. Ако не го направите, в момента, в който приключи подаването на документи, системата автоматично ще изчисти желанията за кандидатстване по професия и ще останат само тези по профил.

Както вече стана дума, подаването на документи може да стане онлайн или в училищата гнезда. Ако не се чувствате сигурен при работата си с компютър, посетете училището гнездо. Там има комисия, която ще Ви помогне в процеса.

Училищата – гнезда за област Габрово са следните:
Община Габрово – ОУ „Неофит Рилски“
Община Севлиево – ОУ „Стефан Пешев“
Община Дряново – Туристически информационен център- Дряново
Община Трявна – СУ „Петко Рачев Славейков“

Следете и спазвайте сроковете за подаване на документи и записвания.

Изборът на образование след седми клас ще предопредели живота на Вашето дете не само през следващите пет години, но и занапред и не бива да се подценява. Използвайте малкото останало време, за да поговорите с детето и да изберете най-доброто за него.

И не забравяйте! Решението трябва да се вземе заедно от родителя и детето.

Кариерните консултанти на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ са на разположение за безплатни консултации.

Телефон за връзка 066 988 889 и e-mail: cko_gabrovo@mon.bg.

Експертите от регионално управление на образованието също биха отговорили на Вашите въпроси, а на електронния им сайт http://ruo-gabrovo.org/ има поместена подробна информация за приема на учениците в седми клас.

Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

Published

on

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни, събота. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия“.

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна.

Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.   Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица