Свържи се с нас

Любопитно

Кандидатстването в осми клас – възможност и предизвикателство

Няколко съвета към бъдещите гимназисти и техните родители

Published

on

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“

Станаха ясни резултатите от Националното външно оценяване (НВО) в 7 клас, които за основополагащи за балообразуването при кандидатстване в средните училища. А документите за кандидатстване ще се подават в периода 3-7 юли в училището- гнездо или онлайн на сайта priem.mon.bg.

Ето няколко последни съвета от екипа на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“ към бъдещите гимназисти и техните родители.

Запознайте се по-задълбочено с предлаганите от училищата профили и професии. Едно проучване сега може да Ви спести много главоболия по-нататък. Случайният избор не рядко води след себе си трудно адаптиране в новото училище и понижени резултати в обучението.

Добре е да познавате по-подробно приликите и разликите при обучението в профилирани и професионални паралелки. Къде ще може да продължи образованието си детето, след завършване на средно образование? Какво и къде ще може да работи, записвайки един или друг профил или специалност от професия? Това са въпроси, чиито отговори трябва да знаете.

Обмислете добре желанията – профилите и професиите, в които детето ще кандидатства. Нека те съответстват на неговите интереси, знания, умения и ценностна система. Тук важна е подкрепящата роля на родителите и близките. Те са хората около които детето е отраснало и познават добре неговите устойчиви във времето интереси.

Подредете внимателно желанията си в заявлението за кандидатстване. За едно желание се смята кандидатстването в един профил или специалност от професия.

Имайте предвид, че класирането се извършва според бала и желанията. Съобразете се и с възможностите на детето да бъде прието в една или друга паралелка. Едно сравнение, макар и твърде условно, с минималните и максимални балове за прием в съответните паралелки от миналогодишния прием, би дало една нелоша оценка на шанса на детето да се класира в желаната паралелка. Все пак имайте предвид, че всяка година баловете са различни, тъй като се влияят от сложността на НВО (матурите), броя на учениците, които кандидатстват в отделните специалности, общия брой ученици, участващи в приема, и т.н.

Напишете повече желания в заявлението за кандидатстване. Няма ограничение на броя желания, които могат да бъдат посочени в заявлението. Така, ако детето не бъде прието на първо класиране по първо желание, а на второ или следващо, то ще може да участва във второ класиране с надеждата да бъде прието на по-предно желание.

Имайте предвид, че ако желаете да участвате на второ класиране е необходимо да се подаде заявление за участие във второ класиране чрез директора на училището, в което детето е прието на първо класиране. Това трябва да стане в периода в който тече записването на приетите на първи етап на класиране ученици, а именно до 16 юли включително. Мястото на децата, приети на първи етап на класиране, но желаещи да участват във второ се запазва. Така, ако не бъдат приети на по-предно желание на втори етап на класиране, те ще могат да се запишат в училището, в което са били приети на първи етап.

Не забравяйте, че начинът на образуване на бала за участие в класирането е различен при отделните профили и специалности от професии, предлагани в различните училища. Често ученици и родители забравят за това и остават неприятно изненадани, когато излязат резултатите от класирането.

Изчислете бала на детето за всеки профил и специалност от професия поотделно и едва тогава подредете желанията.

Не забравяйте медицинското свидетелство. Ако поне едно от желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, е специалност от професия, то е необходимо при подаването на заявлението да приложите и медицинско свидетелство от личния лекар на детето, че то не страда от заболявания, които са противопоказни за упражняването на дадена професия.

При подаване на заявлението за кандидатстване онлайн, е необходимо да прикачите файл със сканираното медицинско свидетелство. Ако не го направите, в момента, в който приключи подаването на документи, системата автоматично ще изчисти желанията за кандидатстване по професия и ще останат само тези по профил.

Както вече стана дума, подаването на документи може да стане онлайн или в училищата гнезда. Ако не се чувствате сигурен при работата си с компютър, посетете училището гнездо. Там има комисия, която ще Ви помогне в процеса.

Училищата – гнезда за област Габрово са следните:
Община Габрово – ОУ „Неофит Рилски“
Община Севлиево – ОУ „Стефан Пешев“
Община Дряново – Туристически информационен център- Дряново
Община Трявна – СУ „Петко Рачев Славейков“

Следете и спазвайте сроковете за подаване на документи и записвания.

Изборът на образование след седми клас ще предопредели живота на Вашето дете не само през следващите пет години, но и занапред и не бива да се подценява. Използвайте малкото останало време, за да поговорите с детето и да изберете най-доброто за него.

И не забравяйте! Решението трябва да се вземе заедно от родителя и детето.

Кариерните консултанти на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ са на разположение за безплатни консултации.

Телефон за връзка 066 988 889 и e-mail: cko_gabrovo@mon.bg.

Експертите от регионално управление на образованието също биха отговорили на Вашите въпроси, а на електронния им сайт http://ruo-gabrovo.org/ има поместена подробна информация за приема на учениците в седми клас.

Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица