Свържи се с нас

Любопитно

Кандидатстването в осми клас – възможност и предизвикателство

Няколко съвета към бъдещите гимназисти и техните родители

Published

on

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“

Станаха ясни резултатите от Националното външно оценяване (НВО) в 7 клас, които за основополагащи за балообразуването при кандидатстване в средните училища. А документите за кандидатстване ще се подават в периода 3-7 юли в училището- гнездо или онлайн на сайта priem.mon.bg.

Ето няколко последни съвета от екипа на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“ към бъдещите гимназисти и техните родители.

Запознайте се по-задълбочено с предлаганите от училищата профили и професии. Едно проучване сега може да Ви спести много главоболия по-нататък. Случайният избор не рядко води след себе си трудно адаптиране в новото училище и понижени резултати в обучението.

Добре е да познавате по-подробно приликите и разликите при обучението в профилирани и професионални паралелки. Къде ще може да продължи образованието си детето, след завършване на средно образование? Какво и къде ще може да работи, записвайки един или друг профил или специалност от професия? Това са въпроси, чиито отговори трябва да знаете.

Обмислете добре желанията – профилите и професиите, в които детето ще кандидатства. Нека те съответстват на неговите интереси, знания, умения и ценностна система. Тук важна е подкрепящата роля на родителите и близките. Те са хората около които детето е отраснало и познават добре неговите устойчиви във времето интереси.

Подредете внимателно желанията си в заявлението за кандидатстване. За едно желание се смята кандидатстването в един профил или специалност от професия.

Имайте предвид, че класирането се извършва според бала и желанията. Съобразете се и с възможностите на детето да бъде прието в една или друга паралелка. Едно сравнение, макар и твърде условно, с минималните и максимални балове за прием в съответните паралелки от миналогодишния прием, би дало една нелоша оценка на шанса на детето да се класира в желаната паралелка. Все пак имайте предвид, че всяка година баловете са различни, тъй като се влияят от сложността на НВО (матурите), броя на учениците, които кандидатстват в отделните специалности, общия брой ученици, участващи в приема, и т.н.

Напишете повече желания в заявлението за кандидатстване. Няма ограничение на броя желания, които могат да бъдат посочени в заявлението. Така, ако детето не бъде прието на първо класиране по първо желание, а на второ или следващо, то ще може да участва във второ класиране с надеждата да бъде прието на по-предно желание.

Имайте предвид, че ако желаете да участвате на второ класиране е необходимо да се подаде заявление за участие във второ класиране чрез директора на училището, в което детето е прието на първо класиране. Това трябва да стане в периода в който тече записването на приетите на първи етап на класиране ученици, а именно до 16 юли включително. Мястото на децата, приети на първи етап на класиране, но желаещи да участват във второ се запазва. Така, ако не бъдат приети на по-предно желание на втори етап на класиране, те ще могат да се запишат в училището, в което са били приети на първи етап.

Не забравяйте, че начинът на образуване на бала за участие в класирането е различен при отделните профили и специалности от професии, предлагани в различните училища. Често ученици и родители забравят за това и остават неприятно изненадани, когато излязат резултатите от класирането.

Изчислете бала на детето за всеки профил и специалност от професия поотделно и едва тогава подредете желанията.

Не забравяйте медицинското свидетелство. Ако поне едно от желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, е специалност от професия, то е необходимо при подаването на заявлението да приложите и медицинско свидетелство от личния лекар на детето, че то не страда от заболявания, които са противопоказни за упражняването на дадена професия.

При подаване на заявлението за кандидатстване онлайн, е необходимо да прикачите файл със сканираното медицинско свидетелство. Ако не го направите, в момента, в който приключи подаването на документи, системата автоматично ще изчисти желанията за кандидатстване по професия и ще останат само тези по профил.

Както вече стана дума, подаването на документи може да стане онлайн или в училищата гнезда. Ако не се чувствате сигурен при работата си с компютър, посетете училището гнездо. Там има комисия, която ще Ви помогне в процеса.

Училищата – гнезда за област Габрово са следните:
Община Габрово – ОУ „Неофит Рилски“
Община Севлиево – ОУ „Стефан Пешев“
Община Дряново – Туристически информационен център- Дряново
Община Трявна – СУ „Петко Рачев Славейков“

Следете и спазвайте сроковете за подаване на документи и записвания.

Изборът на образование след седми клас ще предопредели живота на Вашето дете не само през следващите пет години, но и занапред и не бива да се подценява. Използвайте малкото останало време, за да поговорите с детето и да изберете най-доброто за него.

И не забравяйте! Решението трябва да се вземе заедно от родителя и детето.

Кариерните консултанти на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ са на разположение за безплатни консултации.

Телефон за връзка 066 988 889 и e-mail: cko_gabrovo@mon.bg.

Експертите от регионално управление на образованието също биха отговорили на Вашите въпроси, а на електронния им сайт http://ruo-gabrovo.org/ има поместена подробна информация за приема на учениците в седми клас.

Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица