Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева поиска правителствата да нямат роля в разпределението на евросредствата за медиите

Елена Йончева поиска от Комисията националните правителства да нямат роля в разпределението на европейските средства за медиите. Юрова съгласна с подобен подход.

Published

on

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, поиска Европейската комисия да осигури надежден механизъм за финансиране на независими медии и разследваща журналистика. Същевременно Йончева настоя разпределението на тези средства да не се възлага на националните правителства, тъй като това ще има негативен ефект.

„Формулата, по която се възлага на националните правителства да разпределят европейски средства към конкретни бенефициенти, не може да е основа за изграждане на независима журналистика. Такъв подход просто дава още един инструмент за фаворизиране на едни медии и изтикване на други. Ако този подход не се промени, само ще се задълбочи проблемът с медийната среда. Нито едно правителство не трябва да има правомощия да разпределя европейски пари на медиите. Тези средства трябва да се предоставят директно на медиите, отговарящи на условията за качествена и независима журналистика или да се преразпределят към тях от утвърдени европейски неправителствени организации, които да правят подобна оценка“, категорична беше Йончева по време на днешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.

Еврокомисар Вера Юрова, в чийто ресор е медийната политика, изрази подкрепа за направеното предложение. „Напълно съм съгласна с Вас, госпожо Йончева – не трябва само да гледаме колко пари се отпускат, но и по какъв канал се отпускат. Съгласна съм изцяло с Вас, че средствата за медиите не трябва да бъдат разпределяни от държавите-членки. Това ще бъде правено от надеждни паневропейски организации.“, коментира Юрова.

Припомняме, че по-рано в отговор на настояване от страна на Европейския парламент Комисия предложи 61 милиона евро да бъдат предоставени на медиите в рамките на инструмента „Творческа Европа“.

Йончева поиска тези средства да бъдат увеличени, както и да се създаде отделен фонд, който да финансира само разследваща журналистика.

„Разследващата журналистика е ключова за критичното мислене, както и за гарантиране на прозрачност и контрол върху дейността на политиците. Същевременно в следствие на най-различни причини този тип журналистика все повече отсъства от медийното пространство. В съвременния динамичен свят, където все по-често скоростта, с която се предават новините, доминира над тяхното качество, става все по-неизгодно за медиите да отделят ресурси за разследваща журналистика. Ако искаме да защитим този вид журналистика, трябва да осигурим надежден източник на финансиране, който да подкрепя независимите журналистически разследвания“, каза още Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица