Свържи се с нас

Новини

Чистят коритото на река Синкевица в центъра

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Бреговете на река Синкевица, по протежението на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, в участъка между улиците „Македония“ и „Съзаклятие“, ще бъдат почистени от буйната растителност. Това заявиха от Община Габрово в отговор на поставен въпрос от „Габрово Нюз“.

Дейностите на терен ще започнат веднага щом екипите, ангажирани с този вид дейност към Общината, приключат работата си по вътрешноблоковите пространства на кварталите в града, уверяват от администрацията на кмета.

По отношение на мерките, които ще бъдат предприети за почистването и на останалите речни корита и дерета на територията на град Габрово, колко са предвидените и осигурени средства за тази дейност от Общината съобщиха още, че предвидени само за почистване на речни корита средства са 40 000 лв.

Почистени са два големи участъка от коритото на р. Янтра – в района на пл. Бичкиня, при вливането на р. Овчарка в р. Янтра и под товарния портал на бившия завод „Капитан дядо Никола“.

Това са два от най-критичните участъци от реките в Габрово, особено този в района на КДН. Там е най-ниската точка на реката, преминаваща през града, а същевременно мостовото съоръжение допълнително намалява сечението на реката.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Досега там нееднократно Янтра е излизала извън коритото си и е заливала улицата. Участъците са почиствани за последен път през 2016 година, при това два пъти, тъй като в края на месец май, веднага след първото почистване, паднаха близо 90 л/кв.м за 48 часа и отново бяха натрупани наноси и тиня.

През месец май т.г. от двата участъка бяха извадени над 2000 кубични метра наноси и тиня, и сега са в състояние да поемат високи води. Преди почистването мостът на товарния портал беше запълнен на около 40%.

Регулярно се наблюдават и почистват водостоците в Габрово. В с. Жълтеш, където често стават наводнения предвид стръмния планински терен водостоците са почистени. Същото е направено и в кметство Зелено дърво.

Премахнати са редица опасни дървета в коритата на реките, Лопушница в Северна индустриална зона, Паничарка срещу ВиК, Янтра в района на бившия цех „23 декември“, в района на моста на ул. Илевска и река Боженска, в централната част зад сградата на музейната администрация в Боженци.

Премахнати са дървета от дерета в кв. Нова махала, дерето, вливащо се в река Паничарка, в района на кв. Маркотея, и дерето в с. Здравковец. Предстои частично почистване на р. Янтра в централна градска част.

Относно читателски сигнал, алармиращ за опасно дере в с.Поповци, кв. Куката, заплашващо да прелее и да наводни къщите и техните дворове, от Общината заявиха, че до момента официален сигнал за такова дере при тях не е постъпвал, нито чрез кмета, нито чрез жители на селото. Но ще бъде извършена проверка на място и ако е необходимо ще бъдат предприети съответни действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Спечелете пари от правилното решение за стария ви автомобил

Published

on

Разполагате със стара кола, бус или камион? Двоумите се каква да бъде съдбата му или какво е най-добре да бъде направено с него? ВАИКАР ще помисли за всичко това вместо Вас! Габровската фирма изкупува всякакви превозни средства и е Вашият коректен партньор.

Компанията приоритетно купува всички микробуси и малки камиони, от марката „ИВЕКО“, произведени след 2000 г, на територията на цялата страна. Превозните средства могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Освен това ВАИКАР изкупува всякакви ретро и социалистически автомобили.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008. ВАИКАР ще се погрижи за всичко останало, предлагайки ви добра оферта за старото ви и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

 • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
 • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

 • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
 • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
 • Собствен транспорт
 • Коли под наем
 • Собствен сервиз

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Зареди още

Новини

Кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C

Published

on

Във връзка със световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване на осведомеността и профилактиката на СПИН-пандемията, причинена от разпространението на вируса ХИВ, Регионалната здравна инспекция в Габрово обявява кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C .

Инициативата е част от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предаваните инфекции в Република България 2021 – 2025 г. с мото „ От теб се иска да избегнеш риска“.

По време на нея ще бъдат раздавани здравно информационни материали и всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно.

Профилактиката включва:

 • Познаване и избягване на рисково сексуално поведение;
 • Правилно използване на предпазни средства;
 • Контрол при използаването на индивидуални спринцовки и игли.
 • Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Изследване може да си направите без предварителна подготовка всеки делничен ден във времето от 08.30 до 12.30 часа в сградата на РЗИ – Габрово, ул. „ Райчо Каролев“ № 2, тел. 066/840 615.

Там ще ви бъде осигурена конфиденциалност относно личните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация. Бъдете здрави, отговорни и добре информирани!

Зареди още

Новини

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Published

on

Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени). 90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 лица, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 лица, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 лица, Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица