Свържи се с нас

Новини

Чистят коритото на река Синкевица в центъра

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Бреговете на река Синкевица, по протежението на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, в участъка между улиците „Македония“ и „Съзаклятие“, ще бъдат почистени от буйната растителност. Това заявиха от Община Габрово в отговор на поставен въпрос от „Габрово Нюз“.

Дейностите на терен ще започнат веднага щом екипите, ангажирани с този вид дейност към Общината, приключат работата си по вътрешноблоковите пространства на кварталите в града, уверяват от администрацията на кмета.

По отношение на мерките, които ще бъдат предприети за почистването и на останалите речни корита и дерета на територията на град Габрово, колко са предвидените и осигурени средства за тази дейност от Общината съобщиха още, че предвидени само за почистване на речни корита средства са 40 000 лв.

Почистени са два големи участъка от коритото на р. Янтра – в района на пл. Бичкиня, при вливането на р. Овчарка в р. Янтра и под товарния портал на бившия завод „Капитан дядо Никола“.

Това са два от най-критичните участъци от реките в Габрово, особено този в района на КДН. Там е най-ниската точка на реката, преминаваща през града, а същевременно мостовото съоръжение допълнително намалява сечението на реката.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Досега там нееднократно Янтра е излизала извън коритото си и е заливала улицата. Участъците са почиствани за последен път през 2016 година, при това два пъти, тъй като в края на месец май, веднага след първото почистване, паднаха близо 90 л/кв.м за 48 часа и отново бяха натрупани наноси и тиня.

През месец май т.г. от двата участъка бяха извадени над 2000 кубични метра наноси и тиня, и сега са в състояние да поемат високи води. Преди почистването мостът на товарния портал беше запълнен на около 40%.

Регулярно се наблюдават и почистват водостоците в Габрово. В с. Жълтеш, където често стават наводнения предвид стръмния планински терен водостоците са почистени. Същото е направено и в кметство Зелено дърво.

Премахнати са редица опасни дървета в коритата на реките, Лопушница в Северна индустриална зона, Паничарка срещу ВиК, Янтра в района на бившия цех „23 декември“, в района на моста на ул. Илевска и река Боженска, в централната част зад сградата на музейната администрация в Боженци.

Премахнати са дървета от дерета в кв. Нова махала, дерето, вливащо се в река Паничарка, в района на кв. Маркотея, и дерето в с. Здравковец. Предстои частично почистване на р. Янтра в централна градска част.

Относно читателски сигнал, алармиращ за опасно дере в с.Поповци, кв. Куката, заплашващо да прелее и да наводни къщите и техните дворове, от Общината заявиха, че до момента официален сигнал за такова дере при тях не е постъпвал, нито чрез кмета, нито чрез жители на селото. Но ще бъде извършена проверка на място и ако е необходимо ще бъдат предприети съответни действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица