Свържи се с нас

Новини

19 души в Габровско са с ку-треска, боледуват безсимптомно

Published

on

19 човека, пряко ангажирани към отглеждане на животни в четири животновъдни ферми, в селата Ловнидол, Крамолин и Съботковци, три кравеферми и една овцеферма, са инфектирани с ку-треска. Те боледуват безсимптомно. При девет от тях заболяването е на фаза преминаване, а при останалите 10 има прясна инфекция.

Това стана ясно от думите на директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, който заедно с директора на ОДБХ – Габрово д-р Светослав Спасов и заместник – областния управител Росен Цветков вчера, 18 май, дадоха съвместна пресконференция, на която коментираха темата с огнищата на ку-треска в Габровско.

От ляво надясно: д-р Николай Пенчоков, Росен Цветков – заместник областен управител
на област Габрово, и д-р Светослав Спасов, Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На заразените ветеринарни лекари и работници във фермите ще бъде назначено лечение, което ще се проведе амбулаторно в домашни условия. Осигурен им е преглед при инфекционист, ще им бъде назначено антибиотично профилактично лечение и не е необходимо тяхното хоспитализиране в болница, съобщи д-р Пенчоков.

При проверките в животновъдните кравеферми се оказало, че има достатъчно предпазни средства. Доколко са използвани, това е друг въпрос, коментираха още участниците в пресконференцията. Откриването на огнището на ку-треска в Габровско не е свързано с изследвания за коронавирус, ветеринарите профилактично се тестват.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Заболяването от ку-треска наподобява по симптоми коронавируса. Започва като лека настинка, има повишение на температурата, кашлица, главоболие. Нощното изпотяване е характерно за заболяването. Усложнението на по-късен етап е пневмония, която наблюдаваме и при коронавируса. Предстои да се вземат проби и от контактните лица на заразените. Заболяването се появява и при хора, и при животни, но човек от човека не може да се зарази. Ку-треската се предава от кърлежи от диви на домашни животни по пасищата. Заболяването не е безобидно, но не е толкова страшно като коронавируса“, заяви директорът на РЗИ – Габрово.

По думите му хората могат да се предпазят от заразяване с ку-треска като не консумират мляко и млечни продукти от случайни производители. Заболяването се появи в Габровска област още от 2018 г., продължи до пролетта на 2019 г., напомни още д-р Пенчоков, който изказа предположение, че се разпространява и в други райони на страната, но все още не са открити носителите на заразата, която не се предава от човек на човек. Преди 2 години заразата в региона е била в други села, появила се е при вноса на едно стадо от чужбина.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

От всеки животновъден обект са взети по 10 проби от животните, за периода от 14 до 27 април. Резултатите дават представа, че в една от фермите има положителна проба, във втората – две, в третата – една, и една съмнителна в четвъртата ферма. На всеки от собствениците са връчени предписания.

Касае се основно за почистване и дезинфекция, да се обособят родилни отделения за животните, тъй като ку-треската се предава от околоплодните води, торта трябва да се компостира, а животните трябва да се третират с препарати против кърлежи, като е задължително ползване на предпазни средства.

Трябва да се третират и домашните животни във фермата, допълни д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните. Термичната обработка на млечните и месни продукти убива бактерията, категоричен бе той.

Всеки фермер сам решава как да лекува животните си. Единият вариант е чрез ваксинирането им, а другият – чрез антибиотично лечение. При първия млякото се предава на преработвателя за термична обработка, а при втория – трябва да се унищожи, защото в него има остатъци от антибиотик.

Ваксината за животните струва приблизително около 15 лева, като нейната стойност се заплаща от собствениците, а не от държавата, каза още д-р Спасов.

От своя страна заместник – областният управител Росен Цветков успокои, че всички институции работят в синхрон и единно. Взети са всички превантивни мерки. Ще се следи за изпълнението за правните предписания, ще се проведе информационна кампания сред населението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Любопитно

Модерни плочки за баня – тенденции, материали и вдъхновение

Published

on

Банята отдавна не е просто функционална стая, това е място за релаксация и бягство от ежедневния стрес. Следователно дизайнът на банята придобива все по-голямо значение и хората са готови да инвестират повече пари в създаването на красиво и стилно пространство. Плочките за баня играят решаваща роля при оформянето на цялостната естетика на помещението и осигуряват издръжливост и лесна поддръжка. Плочките които предлагаме включват разнообразие от стилове, дизайни и размери, които могат да отговорят на всяко предпочитание. В тази статия ще обсъдим най-новите тенденции при модерните плочки за баня, различни видове материали, популярни дизайни и вдъхновения, с които можем да ви помогнем да създадете мечтаната баня. Може да се запознаете с широката гама от плочки за баня с високо качество и да намерите идеалните за вашия проект.

Тенденции в модерните плочки за баня

1. Големи размери и формати
Една от водещите тенденции в съвременните плочки за баня от Makenzi.bg са големите размери и формати. Тези големи плочки създават илюзия за повече пространство, правят вашата баня да изглежда по-голяма и могат лесно да се почистват, което ги прави идеални за малка баня. Те също така както добавят усещане за лукс и елегантност, така и подчертават разнообразието от размери на плочките и тяхното въздействие върху външния вид на вашата баня.

2. Неутрални цветове
Неутралните цветове като бяло, бежово и сиво остават популярен избор за плочки за баня поради своята гъвкавост и способност да допълват всяка цветова схема. Освен това тези нюанси създават спокойната атмосфера на банята, която е идеална за релаксация.

3. Естествени текстури
Включването на естествени текстури във вашата баня може да я направи да се чувства по-уютна и привлекателна. Плочки с дървени, каменни или циментови шарки стават все по-популярни, тъй като предлагат уникален външен вид, който се откроява от традиционните плочки за баня.

4. Метални акценти
Металните акценти, като месинг, злато и бронз, се завръщат в дизайна на на банята. Те могат да бъдат включени чрез метални фугиращи смеси, рамки около мивки или душове или дори чрез използване на метални плочки.

5. Геометрични модели
Геометричните модели, като шестоъгълници, хексагони и диаманти, стават все по- популярни в дизайна на плочки за баня. Те добавят визуален интерес и динамика към пространството, създавайки модерен и стилен външен вид.

Видове материали за плочки за баня

1. Керамика
Фаянсови плочки – едни от най-често срещаните избори за баня поради тяхната издръжливост, устойчивост на влага и разнообразие от налични стилове и оттенъци. Тези фаянсови плочки са направени от смес от глина и други материали (фаянс), след което се изпичат при високи температури, което ги прави едни от най-здравите продукти и подходящи за зони с висока влажност.

3. Гранитогрес
Гранитогресните плочки са изработени от смес от глина, пясък и шлака, след което се пресоват и глазират. Те са известни както със своята изключителна издръжливост, така и с устойчивост на петна и лесна поддръжка, което ги прави ветеран при избора на плочки за баня.

4. Камък
Каменните плочки, като мрамор, гранит и травертин, добавят нотка лукс и елегантност към банята. Всеки модел има свой уникален модел и жилки и това го прави визуално зашеметяващ материал. Въпреки всичко, те могат да бъдат на по-високи цени и изискват повече поддръжка в сравнение с други опции за плочки, които ще ви заинтригуват.

5. Винилови плочки
Виниловите плочки са сравнително нов материал на пазара, предлагащ бюджетен и екологичен вариант за плочки за баня. Те са съставени от слой винил, поставен върху хартиена основа, и се предлагат в различни дизайни, наподобяващи дърво, камък както и керамика. Лесни са за инсталиране и поддръжка, което ги прави чудесен избор за собственици на жилища, които искат да обновят своите бани, без да разбиват банката.

Дизайн и вдъхновение за плочки за баня

1. Стенописи и графити
Стенописите и графитите върху плочки добавят личен щрих и творчество към банята. Те може да се видят във всякакъв аспект – от геометрични шарки до сцени от природата или градски пейзажи. Това е страхотен начин да изразите личния си стил и да създадете уникално пространство.

2. Черно-бял контраст
Черно-белите цветови схеми никога не излизат от мода и могат да изглеждат невероятно в банята. Контрастът между тъмните и светлите нюанси може да създаде усещане за баланс и да подчертае определени елементи в пространството.

3. Морски теми
Темите, свързани с морето, винаги са били популярни в дизайна на банята, тъй като предизвикват спокойствие и релаксация. Синьото, зеленото и бялото са често срещани цветове, използвани за създаване на морска атмосфера, а мотивите могат да включват както безкрайното море, така и раковини, корали и всякакви морски красоти.

4. Ботанически теми
Ботаническите теми, включващи флорални мотиви, листа или лози, могат да добавят нотка свежест и жизненост към банята. Зелените и земните тонове са идеални за тези теми, създавайки успокояваща и спокойна атмосфера.

5. Смесени материали
Комбинирането на различни видове материали, като дърво и метал или камък и керамика, може да добави дълбочина и интерес към дизайна на вашата баня. Този подход позволява неограничени възможности за персонализиране и може да помогне за създаването на уникално пространство, което отразява вашия личен стил.

Заключение
Модерните плочки за баня предлагат изобилие от възможности за дизайн, материали и цветове, което улеснява създаването на красиво и стилно пространство. Независимо дали предпочитате големи размери и формати, плочки, които са в неутрални нюанси или естествени текстури, има нещо за всеки на конкурентни цени. Чрез включването на метални акценти, геометрични модели или вдъхновяващи теми, можете да персонализирате вашето пространство и да му придадете индивидуалност. Така че защо да чакаме? Започнете да планирате трансформацията на мечтите си днес и инвестирайте със стил във вашето бъдеще!

Зареди още

Любопитно

Има ли хипербарната кислородна терапия потенциал при лечение на аутизъм?

Published

on

Аутизмът е един от проблемите, които засягат все повече деца в световен мащаб. Традиционните лекарства и терапии често не успяват да дадат желаните резултати и затова все повече родители се обръщат към алтернативни форми на лечение като терапията с кислород в HBO Medical Support Center, за да противодействат на основните симптоми на това „генерализирано разстройство на развитието“. Неинвазивните процедури, при които родител и дете влизат в хипербарна камера и получават високи концентрации кислород при налягане, по-високо от нормалното атмосферно, са помогнали значително на хиляди пациенти с разстройства от аутистичния спектър (ASD) да подобрят симптомите и качеството си на живот. Каква е причината?

Изследванията показват, че хипербарната кислородна терапия (HBOT) има потенциала да влияе на симптомите на аутизма чрез подобряване на някои от основните патофизиологични процеси, отговорни за развитието на разстройството – митохондриална дисфункция, нарушена регулация на имунната система, възпаление, оксидативен стрес и неспособност за детоксикация на химикали и замърсители. Някои учени подкрепят теорията, че метаболитната дисфункция в аутистичния мозък го кара да страда от кислороден глад. Мозъчните клетки с ниско съдържание на кислород не функционират оптимално.

Пилотно проучване е установило, че лечението в барокамера със 100% кислород под налягане може значително да подобри когнитивното представяне при здрави по-възрастни хора. Ключовите области на подобрение след терапията включват внимание и фокус, скорост на обработка на информацията и когнитивни функции. При всеки човек тези способности са склонни да намаляват с възрастта. Проучването установява, че HBOT значително повишава когнитивното представяне чрез подобряване на мозъчния кръвоток в определени мозъчни зони. Това дава искрица надежда по отношение на повлияването на аутизма, тъй като има значително припокриване между симптомите, свързани със старостта (влошаване на когнитивните и двигателните умения) и симптомите на аутизъм при деца и възрастни.

Важно е да се отбележи, че много клинични проучвания, показващи потенциални ползи от хипербарната оксигенация при аутизъм, се припокриват с ADHD (синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието) и обратно. Все повече родители, използващи HBOT като адювантна терапия, докладват постепенни подобрения в състоянието на децата си с аутизъм или ADHD.

Ефекти на кислородната терапия върху невровъзпаленията в мозъка
Невровъзпаленията в мозъка са един от основните причинители на разстройства от аутистичния спектър. Пряката последица от тях е церебрална хипоперфузия, която се отнася до намаленото мозъчно кръвообращение. В резултат на това индивидът с аутизъм показва ограничени когнитивни способности, проблеми с фокуса и вниманието, комуникацията и социалните взаимодействия. Терапията в барокамера повишава количеството кислород, което достига до тъканите, а увеличеното съдържание на кислород в кръвта намалява възпалението.

Влияние на HBOT върху поведението
Проучване, публикувано в BMC Pediatrics, установява, че използването на хипербарна оксигенация при деца с аутизъм намалява възпалението и подобрява познавателните способности и движението. HBOT води до подобрено придобиване на умения, намалено проблемно поведение и добра спонтанна комуникация по време на кислородната терапия.

Ефекти на HBOT при митохондриална дисфункция
Някои индивиди с аутизъм проявяват симптоми на митохондриална миопатия – мускулна слабост или непоносимост към физическо натоварване. При проучвания както върху животни, така и върху хора учените са открили, че лечението с кислород подобрява митохондриалната функция. Проведени тестове в хипокампуса на плъхове потвърждават, че HBOT повишава митохондриалната биогенеза и автофагия. При контролирано проучване на 69 пациенти с травматично мозъчно увреждане, използването на 100% кислород при налягане 1,5 атм фундаментално повишава нивата на кислород в мозъка и мозъчното кръвообращение. Тази терапия демонстрира голям потенциал за подобряване на когнитивното представяне, контрола на фината моторика, силата на мускулите и баланса при индивиди с аутизъм.

Борба с оксидативния стрес
Оксидативният стрес води до окислително увреждане на клетките и ДНК. Може да причини възпалителни промени, които увреждат мозъчната тъкан и драстично намаляват метаболизма, което в крайна сметка води до клиничните симптоми на аутизъм. Някои специалисти имат опасения, че в следствие на хипербарната оксигенация симптомите при деца с аутизъм могат да се влошат. Те считат, че HBOT има потенциала да повиши оксидативния стрес чрез увеличаване на доставката на кислород към митохондриите.

Различни изследвания обаче показват, че терапията с кислород стимулира производството на антиоксидантни ензими, които предпазват клетките от оксидативен стрес. В едно от тях на 48 деца с аутизъм всеки ден се прилага 100% кислород при налягане 1,3 атм. Резултатите сочат значително намаляване на оксидативния стрес до тридесет и втория ден от терапията. Хипербарната оксигенация повишава енергийните нива и подобрява здравето на мозъка при деца с аутизъм.

Ясно е, че са необходими много повече научни доказателства, за да се докаже ефективността на кислородната терапия като решение срещу аутизма. Откритията досега обаче показват, че:

  • Увеличаването на доставката на кислород в кръвта може значително да намали невровъзпалението, да повиши енергийните нива и да намали оксидативния стрес, пряко свързани с разглежданото разстройство.
  • Лечението с кислород на деца с ASD води до намаляване на стереотипното поведение и до значителни подобрения в настроението, функцията на червата, паметта, когнитивните способности, вербализацията, зрителния контакт, социалните взаимодействия и уменията за самопомощ (при тийнейджъри).

Заключение
Множество проучвания показват, че хипербарната кислородна терапия може да помогне за облекчаване на симптомите на аутизъм при деца и възрастни. Ранната и индивидуализирана интервенция, под клиничен надзор може потенциално да подобри техните когнитивни способности, комуникативно поведение и фини двигателни умения чрез увеличаване на циркулацията на кислород и намаляване на възпалението. Въпреки това, доказателствата в подкрепа на ефективността на HBOT са смесени и анекдотични и затова е нужна консултация с лекар преди прилагането на такова лечение.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица