Свържи се с нас

Новини

Саботираха заседание на Общинския съвет в Дряново

Published

on

снимка: Венцислав Симеонов

Общинските съветници на „ГЕРБ“ и „Зелените“ провалиха заседанието на Общинския съвет в Дряново, което трябваше да се проведе на 5 май. С действията си продължават да саботират решаването на важни въпроси, което е в ущърб на гражданите и в противоречие на положената от местните парламентаристи при встъпването си клетва, че ще се ръководят от интересите на обществото.

Кметът на Дряново Трифон Панчев изрази в социалната мрежа аргументирано позицията си по повод проваленото заседание на местния парламент.

снимка: Венцислав Симеонов

По думите му в деня, в който е трябвало да се проведе сесията на Общинския съвет, се е получило уведомление от председателя на ОбС – Дряново Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявил, че няма да участва в заседания на Общинския съвет, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов, във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник.

снимка: Венцислав Симеонов

На заседанието на Общинския съвет са отсъствали и общинските съветници от ГЕРБ Преслава Демирева, Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, Константин Йорданов от Коалиция на „Зелените“ и Милен Стоянов от ПП „Воля“, като според кмета Трифон Панчев всичко това е саботаж към работата на Община Дряново и престъпление към гражданите на Дряново.

„Категорично заявявам, че по случая ще бъдат използвани всички законни методи, за да бъдат защитени правата на гражданите. Във връзка с главата „Престъпления против избирателните права на гражданите“ от Наказателния кодекс ще бъде сигнализирана Прокуратурата за случило се и отговорност ще се търси на председателя и заместник – председателите на Общинския съвет, както и на всички, които забравиха за какво са избрани в местната власт“, заяви Трифон Панчев.

Той се аргументира, че с негласуването на редица важни въпроси от дневния ред на заседанието се спъва работата на Общината и не се позволява да се изпълняват проектите, заложени в капиталовата програма, и тези, по които е кандидатствано по европейски програми, както и проекти с национално финансиране.

„Ще се забавят във времето и казуси, свързани с гражданите на община Дряново, Общинската програма за закрила на детето, както и решения с инвеститорски интерес и казусът за промяна в кръговото кръстовище, който е обвързан със срока за започване ремонта на улица „Шипка“. Надявах се всички тези важни въпроси да получат своето решение и да бъдат в полза на гражданите и общината, но това не се случи“, коментира още с разочарование кметът на Дряново.

Трифон Панчев твърди, че председателят на Общинския съвет грубо погазва закона, тъй като жалбата на д-р Нено Ненов до Административния съд не спира по-нататъшните действия на Общинския съвет – полагане на клетва от новите общински съветници.

„Видно е, че г-н Галин Герганов не се интересува от интересите на гражданите и от развитието на общината, а обслужва тяснопартийни интереси, затова си позволявам да кажа, че за мен е редно той незабавно да си подаде оставката. Грубото погазване на Закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност“, категоричен е кметът.

Мнения и коментари на експерти и граждани по проваленото от съветниците на „ГЕРБ“ и „Зелените“ заседание на Общинския съвет бяха публикувани също в социалната мрежа.

Адвокат Евгени Попов, снимка: Венцислав Симеонов

„Би следвало, след като има решение на ОИК, новите общински съветници да заемат своите места. Законът казва, че жалбите (в случая на д-р Нено Ненов) не спират изпълнението на решението. За да не се състои заседанието, трябваше да има определение на Габровския административен съд дали то да се спре или да се проведе. Освен това решенията на ВАС не подлежат на отмяна, независимо дали по тях има жалби. За мен мотивите на председателя на Общинския съвет г-н Галин Герганов са необосновани и незаконосъобразни. Много съм изненадан от решението му, не е търсил моето мнение. Затова всички последващи събития и действия на Общински съвет ще са негова отговорност“, заявява адвокат Евгени Попов, юридически съветник на Общински съвет – Дряново.

Николай Минчев

Според Николай Минчев, кандидат за кмет на местни избори през 2019 г. „Това, което се случи, потвърждава заявеното ми преди време мнение, че общинските съветници от ГЕРБ са некомпетентни и крайно безотговорни. Те не се интересуват от общината и хората, които са ги избрали, а от своите лични интереси. Нека всеки, който днес е нарушил закона да си понесе отговорността.“

Апостол Матев

„България е правова държава и от тук нататък думата има законът. Кметът Трифон Панчев трябва да защити общината. Аз съм потресен от това безобразие“, е мнението на Апостол Матев, общински координатор на ПП „Атака“.

За щетите от проваленото заседание говори и заместник – кметът на Дряново Ангел Ангелов. „Несъстоялото се заседание на Общинския съвет саботира много важни дейности на Общината, които без санкцията на Общинския съвет не могат да се случат. Едно от важните решения, което трябваше да бъде гласувано, е удължаване срока до 30 юни за плащане на такса битови отпадъци с отстъпка от 5%. Сегашната нормативна уредба предвижда плащането на таксата с отстъпка да бъде до 30 април, а вече сме 5 май. За данък сгради удължаването на отстъпката беше гласувано от Народното събрание със Закона за извънредното положение. В случая най-ощетени са данъкоплатците. Таксите за детските градини и ясли, които касаят родителите във връзка с извънредното положение, също трябваше да се вземе решение да отпаднат“.

Ангел Ангелов, снимка: Венцислав Симеонов

По думите му друго важно предложение на Администрацията, което не бе гласувано, е премахване на таксата за ползване на тротоарно право, за поставяне на преместваеми обекти, за поставяне на вендинг машини и кафеавтомати. „Много търговци разчитаха на това, те спазиха забраната да не работят, а Общината не може да им помогне с известно облекчение на таксите. Кметът без санкцията на Общинския съвет не може да ги отмени за срока на извънредното положение“, добави той.

Провалиха се и решенията по някои инвестиционни предложения на граждани, които искат да развиват определен тип дейност. Спира се и ще се забави новата услуга, която е заложена – извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, която е свързана с покупката на камион и контейнери.

„Също не се разгледа и предложението за покупка на везна, с което се саботира проектът за стартиране на разделното събиране на биоразградими отпадъци. Спешно, по молба на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Севлиево, внесохме предложение, което беше разгледано на заседанието на комисиите – всичките активи, които са закупени по този проект, да бъдат прехвърлени на Регионалното депо в Севлиево, за да може услугата да стартира, Вече сме почти в средата на годината…“, посочва още Ангел Ангелов.

*По информация на Румяна Станчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица