Свържи се с нас

Новини

Саботираха заседание на Общинския съвет в Дряново

Published

on

снимка: Венцислав Симеонов

Общинските съветници на „ГЕРБ“ и „Зелените“ провалиха заседанието на Общинския съвет в Дряново, което трябваше да се проведе на 5 май. С действията си продължават да саботират решаването на важни въпроси, което е в ущърб на гражданите и в противоречие на положената от местните парламентаристи при встъпването си клетва, че ще се ръководят от интересите на обществото.

Кметът на Дряново Трифон Панчев изрази в социалната мрежа аргументирано позицията си по повод проваленото заседание на местния парламент.

снимка: Венцислав Симеонов

По думите му в деня, в който е трябвало да се проведе сесията на Общинския съвет, се е получило уведомление от председателя на ОбС – Дряново Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявил, че няма да участва в заседания на Общинския съвет, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов, във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник.

снимка: Венцислав Симеонов

На заседанието на Общинския съвет са отсъствали и общинските съветници от ГЕРБ Преслава Демирева, Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, Константин Йорданов от Коалиция на „Зелените“ и Милен Стоянов от ПП „Воля“, като според кмета Трифон Панчев всичко това е саботаж към работата на Община Дряново и престъпление към гражданите на Дряново.

„Категорично заявявам, че по случая ще бъдат използвани всички законни методи, за да бъдат защитени правата на гражданите. Във връзка с главата „Престъпления против избирателните права на гражданите“ от Наказателния кодекс ще бъде сигнализирана Прокуратурата за случило се и отговорност ще се търси на председателя и заместник – председателите на Общинския съвет, както и на всички, които забравиха за какво са избрани в местната власт“, заяви Трифон Панчев.

Той се аргументира, че с негласуването на редица важни въпроси от дневния ред на заседанието се спъва работата на Общината и не се позволява да се изпълняват проектите, заложени в капиталовата програма, и тези, по които е кандидатствано по европейски програми, както и проекти с национално финансиране.

„Ще се забавят във времето и казуси, свързани с гражданите на община Дряново, Общинската програма за закрила на детето, както и решения с инвеститорски интерес и казусът за промяна в кръговото кръстовище, който е обвързан със срока за започване ремонта на улица „Шипка“. Надявах се всички тези важни въпроси да получат своето решение и да бъдат в полза на гражданите и общината, но това не се случи“, коментира още с разочарование кметът на Дряново.

Трифон Панчев твърди, че председателят на Общинския съвет грубо погазва закона, тъй като жалбата на д-р Нено Ненов до Административния съд не спира по-нататъшните действия на Общинския съвет – полагане на клетва от новите общински съветници.

„Видно е, че г-н Галин Герганов не се интересува от интересите на гражданите и от развитието на общината, а обслужва тяснопартийни интереси, затова си позволявам да кажа, че за мен е редно той незабавно да си подаде оставката. Грубото погазване на Закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност“, категоричен е кметът.

Мнения и коментари на експерти и граждани по проваленото от съветниците на „ГЕРБ“ и „Зелените“ заседание на Общинския съвет бяха публикувани също в социалната мрежа.

Адвокат Евгени Попов, снимка: Венцислав Симеонов

„Би следвало, след като има решение на ОИК, новите общински съветници да заемат своите места. Законът казва, че жалбите (в случая на д-р Нено Ненов) не спират изпълнението на решението. За да не се състои заседанието, трябваше да има определение на Габровския административен съд дали то да се спре или да се проведе. Освен това решенията на ВАС не подлежат на отмяна, независимо дали по тях има жалби. За мен мотивите на председателя на Общинския съвет г-н Галин Герганов са необосновани и незаконосъобразни. Много съм изненадан от решението му, не е търсил моето мнение. Затова всички последващи събития и действия на Общински съвет ще са негова отговорност“, заявява адвокат Евгени Попов, юридически съветник на Общински съвет – Дряново.

Николай Минчев

Според Николай Минчев, кандидат за кмет на местни избори през 2019 г. „Това, което се случи, потвърждава заявеното ми преди време мнение, че общинските съветници от ГЕРБ са некомпетентни и крайно безотговорни. Те не се интересуват от общината и хората, които са ги избрали, а от своите лични интереси. Нека всеки, който днес е нарушил закона да си понесе отговорността.“

Апостол Матев

„България е правова държава и от тук нататък думата има законът. Кметът Трифон Панчев трябва да защити общината. Аз съм потресен от това безобразие“, е мнението на Апостол Матев, общински координатор на ПП „Атака“.

За щетите от проваленото заседание говори и заместник – кметът на Дряново Ангел Ангелов. „Несъстоялото се заседание на Общинския съвет саботира много важни дейности на Общината, които без санкцията на Общинския съвет не могат да се случат. Едно от важните решения, което трябваше да бъде гласувано, е удължаване срока до 30 юни за плащане на такса битови отпадъци с отстъпка от 5%. Сегашната нормативна уредба предвижда плащането на таксата с отстъпка да бъде до 30 април, а вече сме 5 май. За данък сгради удължаването на отстъпката беше гласувано от Народното събрание със Закона за извънредното положение. В случая най-ощетени са данъкоплатците. Таксите за детските градини и ясли, които касаят родителите във връзка с извънредното положение, също трябваше да се вземе решение да отпаднат“.

Ангел Ангелов, снимка: Венцислав Симеонов

По думите му друго важно предложение на Администрацията, което не бе гласувано, е премахване на таксата за ползване на тротоарно право, за поставяне на преместваеми обекти, за поставяне на вендинг машини и кафеавтомати. „Много търговци разчитаха на това, те спазиха забраната да не работят, а Общината не може да им помогне с известно облекчение на таксите. Кметът без санкцията на Общинския съвет не може да ги отмени за срока на извънредното положение“, добави той.

Провалиха се и решенията по някои инвестиционни предложения на граждани, които искат да развиват определен тип дейност. Спира се и ще се забави новата услуга, която е заложена – извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, която е свързана с покупката на камион и контейнери.

„Също не се разгледа и предложението за покупка на везна, с което се саботира проектът за стартиране на разделното събиране на биоразградими отпадъци. Спешно, по молба на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Севлиево, внесохме предложение, което беше разгледано на заседанието на комисиите – всичките активи, които са закупени по този проект, да бъдат прехвърлени на Регионалното депо в Севлиево, за да може услугата да стартира, Вече сме почти в средата на годината…“, посочва още Ангел Ангелов.

*По информация на Румяна Станчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица