Свържи се с нас

Новини

Саботираха заседание на Общинския съвет в Дряново

Published

on

снимка: Венцислав Симеонов

Общинските съветници на „ГЕРБ“ и „Зелените“ провалиха заседанието на Общинския съвет в Дряново, което трябваше да се проведе на 5 май. С действията си продължават да саботират решаването на важни въпроси, което е в ущърб на гражданите и в противоречие на положената от местните парламентаристи при встъпването си клетва, че ще се ръководят от интересите на обществото.

Кметът на Дряново Трифон Панчев изрази в социалната мрежа аргументирано позицията си по повод проваленото заседание на местния парламент.

снимка: Венцислав Симеонов

По думите му в деня, в който е трябвало да се проведе сесията на Общинския съвет, се е получило уведомление от председателя на ОбС – Дряново Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявил, че няма да участва в заседания на Общинския съвет, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов, във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник.

снимка: Венцислав Симеонов

На заседанието на Общинския съвет са отсъствали и общинските съветници от ГЕРБ Преслава Демирева, Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, Константин Йорданов от Коалиция на „Зелените“ и Милен Стоянов от ПП „Воля“, като според кмета Трифон Панчев всичко това е саботаж към работата на Община Дряново и престъпление към гражданите на Дряново.

„Категорично заявявам, че по случая ще бъдат използвани всички законни методи, за да бъдат защитени правата на гражданите. Във връзка с главата „Престъпления против избирателните права на гражданите“ от Наказателния кодекс ще бъде сигнализирана Прокуратурата за случило се и отговорност ще се търси на председателя и заместник – председателите на Общинския съвет, както и на всички, които забравиха за какво са избрани в местната власт“, заяви Трифон Панчев.

Той се аргументира, че с негласуването на редица важни въпроси от дневния ред на заседанието се спъва работата на Общината и не се позволява да се изпълняват проектите, заложени в капиталовата програма, и тези, по които е кандидатствано по европейски програми, както и проекти с национално финансиране.

„Ще се забавят във времето и казуси, свързани с гражданите на община Дряново, Общинската програма за закрила на детето, както и решения с инвеститорски интерес и казусът за промяна в кръговото кръстовище, който е обвързан със срока за започване ремонта на улица „Шипка“. Надявах се всички тези важни въпроси да получат своето решение и да бъдат в полза на гражданите и общината, но това не се случи“, коментира още с разочарование кметът на Дряново.

Трифон Панчев твърди, че председателят на Общинския съвет грубо погазва закона, тъй като жалбата на д-р Нено Ненов до Административния съд не спира по-нататъшните действия на Общинския съвет – полагане на клетва от новите общински съветници.

„Видно е, че г-н Галин Герганов не се интересува от интересите на гражданите и от развитието на общината, а обслужва тяснопартийни интереси, затова си позволявам да кажа, че за мен е редно той незабавно да си подаде оставката. Грубото погазване на Закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност“, категоричен е кметът.

Мнения и коментари на експерти и граждани по проваленото от съветниците на „ГЕРБ“ и „Зелените“ заседание на Общинския съвет бяха публикувани също в социалната мрежа.

Адвокат Евгени Попов, снимка: Венцислав Симеонов

„Би следвало, след като има решение на ОИК, новите общински съветници да заемат своите места. Законът казва, че жалбите (в случая на д-р Нено Ненов) не спират изпълнението на решението. За да не се състои заседанието, трябваше да има определение на Габровския административен съд дали то да се спре или да се проведе. Освен това решенията на ВАС не подлежат на отмяна, независимо дали по тях има жалби. За мен мотивите на председателя на Общинския съвет г-н Галин Герганов са необосновани и незаконосъобразни. Много съм изненадан от решението му, не е търсил моето мнение. Затова всички последващи събития и действия на Общински съвет ще са негова отговорност“, заявява адвокат Евгени Попов, юридически съветник на Общински съвет – Дряново.

Николай Минчев

Според Николай Минчев, кандидат за кмет на местни избори през 2019 г. „Това, което се случи, потвърждава заявеното ми преди време мнение, че общинските съветници от ГЕРБ са некомпетентни и крайно безотговорни. Те не се интересуват от общината и хората, които са ги избрали, а от своите лични интереси. Нека всеки, който днес е нарушил закона да си понесе отговорността.“

Апостол Матев

„България е правова държава и от тук нататък думата има законът. Кметът Трифон Панчев трябва да защити общината. Аз съм потресен от това безобразие“, е мнението на Апостол Матев, общински координатор на ПП „Атака“.

За щетите от проваленото заседание говори и заместник – кметът на Дряново Ангел Ангелов. „Несъстоялото се заседание на Общинския съвет саботира много важни дейности на Общината, които без санкцията на Общинския съвет не могат да се случат. Едно от важните решения, което трябваше да бъде гласувано, е удължаване срока до 30 юни за плащане на такса битови отпадъци с отстъпка от 5%. Сегашната нормативна уредба предвижда плащането на таксата с отстъпка да бъде до 30 април, а вече сме 5 май. За данък сгради удължаването на отстъпката беше гласувано от Народното събрание със Закона за извънредното положение. В случая най-ощетени са данъкоплатците. Таксите за детските градини и ясли, които касаят родителите във връзка с извънредното положение, също трябваше да се вземе решение да отпаднат“.

Ангел Ангелов, снимка: Венцислав Симеонов

По думите му друго важно предложение на Администрацията, което не бе гласувано, е премахване на таксата за ползване на тротоарно право, за поставяне на преместваеми обекти, за поставяне на вендинг машини и кафеавтомати. „Много търговци разчитаха на това, те спазиха забраната да не работят, а Общината не може да им помогне с известно облекчение на таксите. Кметът без санкцията на Общинския съвет не може да ги отмени за срока на извънредното положение“, добави той.

Провалиха се и решенията по някои инвестиционни предложения на граждани, които искат да развиват определен тип дейност. Спира се и ще се забави новата услуга, която е заложена – извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, която е свързана с покупката на камион и контейнери.

„Също не се разгледа и предложението за покупка на везна, с което се саботира проектът за стартиране на разделното събиране на биоразградими отпадъци. Спешно, по молба на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Севлиево, внесохме предложение, което беше разгледано на заседанието на комисиите – всичките активи, които са закупени по този проект, да бъдат прехвърлени на Регионалното депо в Севлиево, за да може услугата да стартира, Вече сме почти в средата на годината…“, посочва още Ангел Ангелов.

*По информация на Румяна Станчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица