Свържи се с нас

Новини

Будно Габрово: Куп нарушения на властта, заради покупка на поредния скъп електромобил

Published

on

„Историята е сбор от нещата, които биха могли да бъдат избегнати.“ — Конрад Аденауер

За съжаление, съвремието ни все по-често ни напомня крилатата фраза на първия канцлер на ФР Германия. И за съжаление това се отнася и за Габрово.

Веднага след изборите властта побърза да вдигне ставките на местни данъци. Опита се да го направи тихомълком като обявлението за това беше поместено в непопулярен раздел на сайта на Общината. Будни граждани, обаче, го забелязаха и властите бяха принудени да дадат обяснения. За съжаление, за голяма част от населението те бяха неудовлетворителни. Но никой не може да отрече, че в Габрово има натрупани проблеми, ангажимент на Общината. Друг е въпросът защо се е случило това – дали заради неправилно определяне на приоритетите за общината, дали заради неглижирането на съществуващи и отлагани във времето проблеми, дали заради липсата на кадрови потенциал или причините са някакви други. В крайна сметка гръмко бе обявено, че това се прави в името на гражданите и техните нараснали нужди. На общественото обсъждане на Бюджет 2020 отново стана ясно, че неотложните проблеми на гражданите са толкова много, че нито този бюджет, нито следващите няколко са в състояние да решат всичките. Дори много от гражданите, участвали в обсъждането като търсещи спешни решения от Общината, вече са получили евфемистични откази.

На фона на това ниво на разрешаване проблемите на гражданите, предложението за закупуване на поредния скъпоструващ автомобил за нуждите на администрацията изглежда едновременно и арогантно, и необмислено. В същото време, устно изразеното от кмета становище за стремеж към екологичност и икономичност крещящо контрастират с управленските решения по отношение градския ни транспорт и неминуемо, създават усещане за двоен стандарт и нечестен подход. Още повече, че това се случва след куп нарушения на администрацията.

Проектът за решение не е внесен своевременно за разглеждане от Общински съвет. Съгласно чл. 73, ал. 1 от правилника за дейността на общинския съвет, същият следва да бъде внесен на хартиен носител и по електронен път не по късно от 17:00 часа на тринадесетия ден преди обявената дата на заседание на Общински съвет. В случая, проектът за решение беше предоставен на общинските съветници на хартиен носител минути преди започване на заседанието. Поради тази причина той не е разглеждан и от постоянните комисии. Чл. 45, ал. 5 от правилника допуска включване на неотложни въпроси в дневния ред, но кандидатстването за закупуването на автомобил не може да бъде определено като неотложен за решаване такъв. Поканата от Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ за набиране на заявки за електрически автомобили е публикувана на 17.02.2020 г., поради което кмета на Община Габрово е имал достатъчно време, ако не за спазване на срока по чл. 73, ал. 1 от правилника, то поне за доста по ранно внасяне на проекта за решение в деловодството на общински съвет, с цел своевременното му изпращане на общинските съветници. Освен това, такива покани от НДЕФ се отправят доста често през годината, /предишната такава е от септември 2019 г./, което не налага спешно вземане на решение за придобиване на автомобил .

Внесеният от кмета на общината проект за решение не съдържа мотиви. Съгласно чл. 72, ал. 4 от правилника за дейността на общинския съвет, всеки проект за решение трябва да е мотивиран., т.е. в него трябва да бъдат посочени съображенията на вносителя, поради които иска приемането на този акт. В конкретния случай, би следвало да бъде изложено за какви нужди е необходим автомобил на Община Габрово, защо точно електрически и какво налага толкова спешното му придобиване, тъй като такава покупка не е предвидена в инвестиционната програма за 2020 г. В самия документ са определени необходимите парични средства, но не е посочено по какъв начин ще бъде осигурена частта от цената, която общината трябва да заплати, дали това ще бъдат налични средства или ще се наложи поемане на дълг. Устните обяснения на кмета по въпроса не санират този порок, тъй като те не стават част от решението и не пораждат задължение за изпълнение.

Поредният опит на местната администрация да прокара решение, без много шум доказва, че тя самата има усещане, че то се разминава с обществения дневен ред и цели. Решението е прието с гласовете на ГЕРБ, подкрепени от представител на ВМРО. Очакваме реакцията на Областния управител по коментираното по-горе решение. Очакваме Община Габрово и Общински съвет Габрово да уважава и спазва приетите наредби, така като изискваме същото от габровци.

Групата общински съветници от „Будно Габрово“, в унисон с наредбата, гласува против влизането на това предложение в дневния ред и след това против приемането му . Групата общински съветници от „Будно Габрово“ оставя на всеки гражданин сам да прецени дали тези действия и решения на управляващите са достойни, отговорни и в унисон с нуждите и приоритетите на Габровци.

Позиция на „Будно Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Язовец се разходи посред бял ден в центъра на Трявна

Published

on

снимка: Александра Иванова

Язовец направи своята разходка съвсем необезпокоявано посред бял ден по улиците в центъра на Трявна, в близост до Общината и пред СУ „Петко Рачев Славейков“ в града.

снимка: Александра Иванова

Обиколката на спрягания за аристократа на животинския свят представител на семейство Порови не остана незабелязана и той бе уловен днес, 8 април, от обектива на Александра Иванова, която публикува негови фотоси в социалните мрежи.

снимка: Александра Иванова

За часове снимките събраха стотици харесвания, десетки споделяния и коментари, под които авторът им пояснява, че всъщност животното е женско, а потребители на фейсбук се шегуват, че именно заради това е позирало на фотосесията.

Александра Иванова разкрива, че макар и женският екземпляр да я е допуснал на метри от себе си, все пак е паднало 20-минутно „гонене“ по тревненските улиците за подходящите кадри, като през това време дивото животинче си похапнало най-различни неща по пътя.

снимка: Александра Иванова

Според коментиращи появата на язовеца в Трявна не е изненада, нито необичайна гледка, като те допускат, че вероятната причина за присъствието на горското животно насред града е унищожаването на естествената му среда от незаконни дървосекачи.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е вид, разпространен в Европа и части от Азия. Среща се и в България, основно в Стара планина, в обезлюдени местности и винаги край река или поне извор. Той е активен предимно нощем. Единствен представител на семейство Порови, който спи зимен сън.

снимка: Александра Иванова

Храни се с разнообразна храна – плодове, дребни гръбначни, най-различни безгръбначни и други. Изкопава си убежища в земята, снабдени с дълги ходове и няколко входа.

снимка: Александра Иванова

Обикновено язовците живеят в общности, като големината им зависи от наличието на храна наоколо. Оглавяват се от мъжкар, който гони пришълците. В една бърлога могат да живеят до 15 язовеца.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е единственото животно, което допуска „квартиранти“ в жилището си. По време на зимния му сън, наблизо навътре в някой от входовете на лабиринтовото му жилище се настаняват лисици.

снимка: Александра Иванова

Фактът, че язовецът не ги гони, се обяснява с това, че лисиците спират течението в жилището му и то става по-топло.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е наричан още борсук. Според научни публикации видът с право може да се нарече „аристократът на животинския свят“, тъй като тежи животни са ужасно консервативни.

Правят всичко в съответствие с установените привички и като истински аристократи обичат да живеят в големи имения – големи дупки, някои от които на няколко века, които предават от поколение на поколение, точно като старинни замъци.

Животните са големи чистници. Те редовно сменят „постелята си“, състояща се от слама, трева или листа, като изхвърлят старата и грижливо носят новата. Тялото на язовеца е дълго до 90 см. Покрито е с груба козина – на главата бяла, на гърба сива, по краката черна. От муцуната през очите и ушите минава по една черна ивица. Опашката е къса, с дължина до 20 см. Краката също са къси.

На пръв поглед липсва полов диморфизъм, но в действителност размерите на черепа показват, че женските са с 5 – 10% по-дребни. Може да се гледа в домашни условия, много е агресивен, но лесно се привързва към човека.

За разлика от своите подземни „събратя“ (къртици, слепи кучета и т.н.) той не търси близост с хората, а дистанция. Личното си разстояние спрямо хората, обаче той е склонен да пренебрегне, ако те не го тревожат с присъствието си. Такива обикновено са пчеларите, но пък язовецът пази кошерите от мишки – едни от най-големите врагове на пчелите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

272-ма продължават да са под домашна карантина

Published

on

Двеста седемдесет и двама души в област Габрово продължават да са поставени под домашна карантина. Това става ясно от информация на РЗИ – Габрово до медиите. Разпратените данни са към 09.30 часа днес, 8 април.

Според предишна информация на здравната инспекция в Габрово във вторник гражданите, които са в изолация, получили предписания за 14-дневната карантина и ще трябва да останат по домовете си, докато не изтече този срок, са били 283-ма.

Припомняме, че за спазване на забраната за излизане от дома следят органите на реда – районните полицаи по местоживеене на лицата и здравни инспектори, които извършват ежедневни проверки.

При неспазване на домашната карантина, нарушителите ги грози наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Д-р Алекси Христов открива първата болница в Габрово по време на Руско-турската освободителна война

Published

on

През 2020 година Габрово отбелязва своята 160-та годишнина от обявяването му за град. И макар да не е юбилейна, годишнината e повод да си спомним миналото, да се огледаме в очите на съвременниците си, да продължим да работим за бъдещето – нашето и на децата ни. Заедно. Защото може да сме различни в своите очаквания, мечти и стремежи, но е важно, че сме единни в усилията си да запазим и развиваме Габрово като град с ясно разпознаваема идентичност, град, който има собствен дух и характер.

Именно духа и характера, вярата и волята на габровци ще представим през настоящата година в поредица от публикации, свързани с известни габровци, участници в обществено-политическия живот на Габрово и България.

Тази инициатива се осъществява от Община Габрово в партньорство с Държавен архив – Габрово.

Д-р Алекси Христов е роден в Габрово през 1849 г. Произхожда от рода Палаузови. Десетгодишен е изпратен в Одеса при своя вуйчо Николай Петрович Палаузов, където учи във Втора одеска гимназия. Впоследствие следва във Физико-математическия факултет на Новоросийския университет, но въпреки това завършва медицина в Московския университет като Априлов стипендиант. След полагане на изпит в Цариград, за легализиране на дипломата си, започва частна практика. През 1874 г. се завръща в Габрово и същата година е назначен от общината за градски лекар. Едновременно с това училищното настоятелство му предлага да работи като училищен лекар, който да обслужва мъжкия и женския пансион към училището. Именно в този период въвежда обучение по хигиена.

Включва се активно в дейността на габровското читалище с публични беседи на медицинска тематика. Изнася здравни лекции и пред дружество “Майчина грижа”.

Чрез негов доклад и изрично настояване градската управа започва строителство на ново здание за девическото училище. То обаче е прекратено през 1876 г. поради избухването на Априлското въстание.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) инициира създаването на болница в сградата на Априловска гимназия и работи заедно с лекарите, изпратени от Руския червен кръст. Тази болница обслужва 9-та и 14-та пехотна дивизия от руската армия.

Д-р Алекси Христов завежда откритата бежанска болница в Дечкова къща. Той поддържа медицинското обслужване и в Девическия манастир, който се превръща също в болнично заведение в периода на Освободителната война. По това време определя и мерките за борба с пламната епидемия от тиф в Габрово.

В края на 1878 г. е назначен за окръжен лекар в Габровската болница. Впоследствие е управител на Търновската болница (1879-1899 г.), а след това е назначен на същата длъжност и в Александровска болница в София.

Членува във Върховния медицински съвет от 1908 г.

По време на Балканската война (1912-1913 г.) се заразява от тиф в турски военнопленнически лагер и умира.

Д-р Алекси Христов е член на гражданския комитет за управление на Габрово, утвърден през юли 1877 г. Той е избран от Габровски окръг и е един от 92-мата депутатите в Учредителното народно събрание от 1879 г. Останалите – 116 са избрани по звание, а 21 са назначени от руския губернатор княз Александър Дондуков-Корсаков.

На 16 април 1879 г., в Търново, участниците в Учредителното събрание официализират първия и основен закон на свободна България – конституцията.

Автор: Иван Христов, старши експерт в отдел „Култура и туризъм“ в Община Габрово.

ИЗТОЧНИЦИ:
Цончев, П. Из общественото и културно минало на Габрово. С. 1934, с. 48.
Палангурски, М. Учредителите. Участници в Учредителното народно събрание в Търново 10.II.-16.IV.1879 г. Енциклопедичен справочник. С., 2014, 281-282.
Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов. Състав. Даниела Цонева, Ирена Узунова. С., 2012, с. 215-216. История на Габрово. С. 1980, с. 158.
Българска възрожденска енциклопедия. Състав. Н. Генчев , Кр. Даскалова. С., 1988, с. 684. Априловски свод. Автор-състваител Петрана Колева. С., 2009, с. 562-563.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица