Свържи се с нас

Новини

Будно Габрово: Куп нарушения на властта, заради покупка на поредния скъп електромобил

Published

on

„Историята е сбор от нещата, които биха могли да бъдат избегнати.“ — Конрад Аденауер

За съжаление, съвремието ни все по-често ни напомня крилатата фраза на първия канцлер на ФР Германия. И за съжаление това се отнася и за Габрово.

Веднага след изборите властта побърза да вдигне ставките на местни данъци. Опита се да го направи тихомълком като обявлението за това беше поместено в непопулярен раздел на сайта на Общината. Будни граждани, обаче, го забелязаха и властите бяха принудени да дадат обяснения. За съжаление, за голяма част от населението те бяха неудовлетворителни. Но никой не може да отрече, че в Габрово има натрупани проблеми, ангажимент на Общината. Друг е въпросът защо се е случило това – дали заради неправилно определяне на приоритетите за общината, дали заради неглижирането на съществуващи и отлагани във времето проблеми, дали заради липсата на кадрови потенциал или причините са някакви други. В крайна сметка гръмко бе обявено, че това се прави в името на гражданите и техните нараснали нужди. На общественото обсъждане на Бюджет 2020 отново стана ясно, че неотложните проблеми на гражданите са толкова много, че нито този бюджет, нито следващите няколко са в състояние да решат всичките. Дори много от гражданите, участвали в обсъждането като търсещи спешни решения от Общината, вече са получили евфемистични откази.

На фона на това ниво на разрешаване проблемите на гражданите, предложението за закупуване на поредния скъпоструващ автомобил за нуждите на администрацията изглежда едновременно и арогантно, и необмислено. В същото време, устно изразеното от кмета становище за стремеж към екологичност и икономичност крещящо контрастират с управленските решения по отношение градския ни транспорт и неминуемо, създават усещане за двоен стандарт и нечестен подход. Още повече, че това се случва след куп нарушения на администрацията.

Проектът за решение не е внесен своевременно за разглеждане от Общински съвет. Съгласно чл. 73, ал. 1 от правилника за дейността на общинския съвет, същият следва да бъде внесен на хартиен носител и по електронен път не по късно от 17:00 часа на тринадесетия ден преди обявената дата на заседание на Общински съвет. В случая, проектът за решение беше предоставен на общинските съветници на хартиен носител минути преди започване на заседанието. Поради тази причина той не е разглеждан и от постоянните комисии. Чл. 45, ал. 5 от правилника допуска включване на неотложни въпроси в дневния ред, но кандидатстването за закупуването на автомобил не може да бъде определено като неотложен за решаване такъв. Поканата от Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ за набиране на заявки за електрически автомобили е публикувана на 17.02.2020 г., поради което кмета на Община Габрово е имал достатъчно време, ако не за спазване на срока по чл. 73, ал. 1 от правилника, то поне за доста по ранно внасяне на проекта за решение в деловодството на общински съвет, с цел своевременното му изпращане на общинските съветници. Освен това, такива покани от НДЕФ се отправят доста често през годината, /предишната такава е от септември 2019 г./, което не налага спешно вземане на решение за придобиване на автомобил .

Внесеният от кмета на общината проект за решение не съдържа мотиви. Съгласно чл. 72, ал. 4 от правилника за дейността на общинския съвет, всеки проект за решение трябва да е мотивиран., т.е. в него трябва да бъдат посочени съображенията на вносителя, поради които иска приемането на този акт. В конкретния случай, би следвало да бъде изложено за какви нужди е необходим автомобил на Община Габрово, защо точно електрически и какво налага толкова спешното му придобиване, тъй като такава покупка не е предвидена в инвестиционната програма за 2020 г. В самия документ са определени необходимите парични средства, но не е посочено по какъв начин ще бъде осигурена частта от цената, която общината трябва да заплати, дали това ще бъдат налични средства или ще се наложи поемане на дълг. Устните обяснения на кмета по въпроса не санират този порок, тъй като те не стават част от решението и не пораждат задължение за изпълнение.

Поредният опит на местната администрация да прокара решение, без много шум доказва, че тя самата има усещане, че то се разминава с обществения дневен ред и цели. Решението е прието с гласовете на ГЕРБ, подкрепени от представител на ВМРО. Очакваме реакцията на Областния управител по коментираното по-горе решение. Очакваме Община Габрово и Общински съвет Габрово да уважава и спазва приетите наредби, така като изискваме същото от габровци.

Групата общински съветници от „Будно Габрово“, в унисон с наредбата, гласува против влизането на това предложение в дневния ред и след това против приемането му . Групата общински съветници от „Будно Габрово“ оставя на всеки гражданин сам да прецени дали тези действия и решения на управляващите са достойни, отговорни и в унисон с нуждите и приоритетите на Габровци.

Позиция на „Будно Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица