Свържи се с нас

Култура

Коледно четене с Ангел Иванов

Published

on

Днес, 23 декември, от 17.30 часа в Кафе клуб Алфрида ще се проведе Коледно четене с носителя на Априловската награда за литература (проза) 2019 Ангел Иванов. Специално участие в събитието ще вземат Анелия Мутафчиева – Христова, библиотекар в РБ “Априлов-Палаузов“; и Боряна Тодорова – публицист, автор в “L’Europeo” България.

След края на последния работен ден преди празниците, тримата ще четат от сборника „Техническа проверка“ (Scalino, 2018), нови текстове на автора, както и няколко Коледни разказа.

Председателят на журито на тазгодишните Априловски награди за литература – доц. Владимир Донев от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – в рецензията си за книгата “Техническа проверка“ посочва:

“Много от сюжетите на Ангел Иванов представят по убедителен начин гледната точка на вярващия християнин в досега му със съвременната действителност. Това не е често срещан мирогледен избор, доста рядко той се явява идеен център в съвременната художествената проза. Героят разказвач на А. Иванов постоянно оценява в съзнанието си успоредиците и контрастите между живото слово на вярата и конфликтността, която го потапя в ритъма на ежедневието. Религиозното съзнание не е цитат, а живо усещане за страданието на ближния, солидарност с различния, отхвърлен или неприет от обществото човек, ъгъл на зрение, който свързва разказите на младия автор с майстори на този тип литература като Теодора Димова и Деян Енев. Техническа проверка“ представлява силен дебют в съвременната българска проза на нов разказвачески глас.” Априловската награда обаче не е единственото отличие за книгата. В края на април тя е отличена с Голямата награда на най-престижния конкурс за дебютна литература “Южна Пролет“ 2019, а само няколко дни по-късно един от текстовете в нея – “Добрият християнин“ – получава националния приз “Рашко Сугарев“ за публикуван къс разказ. “Техническа проверка“ е номинирана още за Годишните награди на Портал “Култура“ в категория “Проза“, като тя е единствената дебютна в дългия списък, и за наградите на Клуб “Перото“ в НДК в категория “Дебют“ (къс списък или финалист).

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Завършва Априловската гимназия с профил “Английски език“. Преминава през всички юношески футболни формации на Янтра Габрово. Играе и футзал и плажен футбол в отбора на Мони Габрово, с който е вице-държавен шампион на пясъка. Впоследствие следва “Журналистика“ в СУ “Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио “Реакция“. Работил е като наемник-надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3, уличен музикант, копирайтър на свободна практика и телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на ефира“ и други предавания. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим на Божи гроб, из Светите земи и Света гора Атон (няколко пъти). Част от тези многобройни пътувания и професии са описани в дебютната му книга – сборника с разкази “Техническа проверка“, който излиза с марката на издателство “Scalino”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица