Свържи се с нас

Новини

НАГ постави основите на партньорство с Болградската гимназия

Историческа експедиция посети Болград

Published

on

Учителят по „История на културата“ в Национална Априловска гимназия Иван Христов, заедно с единадесетокласника Стефан Христов бяха част от научна експедиция, която от 5 до 8 декември посети украинския Болград, за да се запознае повече с историята на бесарабските българи и да проучи паметника на българите – опълченци от Бесарабия, участници в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

В историческата експедиция взеха участие още учители и ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово и ПГТ – Велико Търново, носеща името на дългогодишния директор на Болградската гимназия Васил Берон.

„В рамките на експедицията ние се запознахме с миналото на бесарабските българи. Проучихме историята на паметника и имената на българските опълченци, родом от Болград. Посетихме Болградската гимназия, продължаваща да функционира до ден днешен, която е и първата българска гимназия, основана през 1858 г. и носеща името на революционера Георги Сава Раковски.

В нея се обучават около 500 ученици. Останахме много впечатлени от начина, по който изглежда. Фасадата на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“ е правена по подобие на Ришельовския лицей, както и фасадата на Априловската гимназия в Габрово.

Бяхме посрещнати от директора на училището Снежана Илиева. Първото нещо, направило ни впечатление при влизане в гимназията, бяха от едната страна символите на Украйна, а от другата – държавните символи на България: герба, химна и знамето“, сподели преподавателят по „История на културата“ Иван Христов.

„Бяхме приети много радушно, като техни сънародници. Посетихме някои от учебните занятия. Там все още действа „кабинетната система“. Във всяка стая за всеки ученик имаше компютър, на който работеха. Дъската за писане беше заменена от интерактивна дъска. Учебният процес протичаше много спокойно. Запознахме се с начина на обучение, програмата и цялата материална база, с която разполага училището. В някои от кабинетите дори имаше „кът за релакс“, където децата могат да си почиват“, разказа още за преживяното учителят по история Иван Христов.

Екипът на историческата експедиция е посетил и Българския културен център, където провел срещи с личности, съхраняващи българските традиции и история на Болград и до днес.

„Подарихме на библиотеката на Българския културен център двата тома „Стопанското минало на Габрово“ и „Из общественото минало на Габрово“ на д-р Петър Цончев. Занесохме още и двата каталога на РИМ – Габрово за сукайни шевици, които много впечатлиха. Българските традиции в Болград са живи и продължават да съществуват“, добави още Иван Христов.

Със съдействието на домакините са били разгледани още емблематични за Болград места, като „Спасо-преображенския събор“, храма „Свети Николай“, градския парк „Пушкин“, разположен на брега на езерото Ялпуг, паметника на основателя на Болград ген. Инзов и поета Тарас Шевченко.

Иван Христов сподели и любопитен момент от посещението си в храма „Свети Николай Чудотворец“ в Болград. При узнаването, че експедицията е българска свещеникът подарил икона на светеца, която да бъде отнесена и поставена в Националната Априловска гимназия в Габрово.

Според Христов чрез историческата експедиция са поставени основите на осъществяване на културно – образователно партньорство между Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ и Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Спектакъл от Милка Пурел, Иван Ковачев и Илко Илиев днес в зала „Възраждане“

Published

on

Днес, 4 февруари, от 16.00 часа в габровската зала „Възраждане“ ще бъде представен културният спектакъл, подготвен от Милка Пурел, Иван Ковачев и Илко Илиев. За първи път ще бъдат показани видео клипа „Песен за Габрово“ и музикални изпълнения на млади габровски таланти.

Милка Пурел ще представи своята най- нова книга, трета поред „Какво даде Габрово на България и света“. Накрая ще се състои предпремиерата на филма за майстор Илия Ковачев „Първомайсторът – Българският Леонардо да Винчи“.

Милка Пурел е един от най-изявените педагози и краеведи в наше време. Родена е на 23 октомври 1930 г. в с. Крамолин, но от детска възраст живее в Габрово. Завършва руска филология във Великотърновския университет и задочно следдипломна квалификация в Институт „А. С. Пушкин” – Москва. Дългогодишен учител в Първа прогимназия „Радион Умников” и ОУ „Ран Босилек”, осем години е хоноруван преподавател в Техническия университет. Автор е на редица публикации с педагогическа насоченост. Творчески върхове в нейната дейност са книгите й „Школска стряха” (летопис на ОУ „Ран Босилек”, изд. през 2000 г.), „Габровци на XX век” в три тома (2001, 2003, 2005 г.), „Габровци и стопанският подем” (2008 г.) и „Габровци на XX – XXI в. Габрово и неговите златни деца” (2009 г.) – високо оценени, както от габровската общественост, така и от специалисти в България като безспорен принос в историята и развитието на Габрово.

Г-жа Пурел е един от учредителите на Граждански комитет „Памет габровска”, дарител на Държавен архив – Габрово и на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. За дългогодишната си педагогическа дейност, за големия си принос в изследването на историята и развитието на града и във връзка с 90-годишнина г-жа Милка Иванова Пурел е предложена да бъде удостоена с Почетен знак на Община Габрово.

„След 17 години работа по филма „Пръвомайсторът – Българският Леонардо да Винчи“, който правих от сърце и душа, на 4 февруари той за първи път ще бъде показан пред публика – разказа потомственият ковач, синът на Илия Ковачев Иван Ковачев. Този филм е озвучен с музика, която композирахме съвместно с известния габровски композитор и музикант Илко Илиев.

Филмът е кратък, но наситен с информация, която написах буквално от раз . Като малък нямаше кой да ме бави и майка ми и баща ми ме вземаха със себе си на изложенията в Орешака. Там в изложбените зали все намирах с какво да си играя, но най- ми харесваха гълъбите наоколо. Много обичах да общувам и с художниците от цялата страна, които показваха своите произведение в Орешака. Още оттогава в главата ми са останали думите на Дечко Узунов.

А баща ми беше много скромен човек, но когато хората виждаха конструираните и измайсторени от него машини коментираха, че са толкова красиви, като че ги е изваял Леонардо да Винчи. Затова и нарекох посветения на него филм „Първомайсторът – българският Леонардо да Винчи“.

Толкова често го повтаряха посетителите на изложенията в Орешака, че това сравнение оттогава се е загнездило в главата ми“, сподели в аванс още малка част от своите спомени Иван Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Непочистена страна на прохода Шипка откъм Габрово създава трудности

Published

on

Габровската страна на прохода Шипка е непочистена и създава трудности на пътуващите. Това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, на когото му се е наложило тази сутрин да мине през Балкана.

Човекът ни изпрати 2 снимки, с които илюстрира състоянието на пътя в разстояние на 200 метра от двете страни на Стара планина, отправяйки критики към поддържащите габровския участък.

По думите му едната снимка е от най-добре почистената габровска част на прохода, на която едва забележима е пътната настилка, докато при южната страна пътното платно е изчистено и обработено, дори в най-високата му точка.

„Коренна разлика! От габровската страна не се вижда пътят! Колите поднасят на места. При този слаб снеговалеж, който падна, цялата картинка е абсурдна и недопустима. Срамна работа направо! Един снегорин не срещнах по пътя си откъм северната страна на прохода. Откъм старозагорска обаче машините вървят, чистят и обработват. Дори застигнах снегорин“, възмущава се читателят.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица