Свържи се с нас

Новини

Кметът на Севлиево даде старт на Седмицата на четенето с разказ на Чудомир

Известни личности четоха на децата днес своите любими произведения

Published

on

снимка: Община Севлиево

Под мотото “Четенето е модерно” стартира „Седмицата на четенето“ в актовата зала на СУ „Васил Левски“ в Севлиево. Събитието се провежда във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и е организирано се от Министерството на образованието и науката (МОН).

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов официално откри “Седмицата на четенето” с откъс от разказа “Не съм от тях” на Чудомир – заради богатството и колорита на българския език, който авторът използва.

снимка: Община Севлиево

“Искам да чуете неповторимите български думи в разказите на Чудомир, за да ги заобичате, тъй като напоследък в ежедневието си все по-рядко ги използваме и ги заменяме с чуждици”, сподели кметът към децата от севлиевските училища и ги прикани да обърнат особено внимание на прекрасно пресъздадените бит и народопсихология в късите разкази на този автор.

Още много публични личности прочетоха откъси от своите любими книги или цитираха свои творби в днешния ден. Председателят на Училищно настоятелство – Севлиево Светла Георгиева чете откъс от “Под игото”, главният редактор на най-дълго издавания у нас вестник “Росица” Минка Минчева запозна децата с авторката Иванела Самуилова и нейната книга “Бабо, разкажи ми спомен”, а “Как да печелим приятели и да влияем на другите”, младите читатели научиха от творбата на Дейл Карнеги, прочетена от Мариана Тодорова – председател на Училищно настоятелство при СУ „Васил Левски“.

Стихотворението “Вечерен тромпет” от едноименната стихосбирка на Борис Христов бе рецитирано от Добринка Минкова – директор на Градска библиотека, Мирослав Марков прочете стихотворението “Ако” от Ръдиар Киплинг, а своя авторски стих “Дон Кихот” чете поетесата Даниела Йорданова.

На свой ред учениците представиха драматизации на свои любими приказки, стихове и песни. Млади автори четоха свои стихове.

снимка: Община Севлиево

Началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов подари книги на съорганизаторите на събитието. “Един археолог пътешества по света“ на Николай Овчаров получиха възпитаниците на СУ “Васил Левски” и ОУ “Стефан Пешев”, а “Приказки на Андерсен” и “Приказки на братя Грим” ще четат с наслада децата от детските градини “Радост” и “Щастливо детство”.

снимка: Община Севлиево

До края на седмицата в пет тематични дни се предвиждат десетки инициативи за децата и учениците от севлиевските детски градини, училища и библиотеки, свързани с книгите, четенето и образованието.

Състезания за най-добър четец и за най-добър разказвач, състезание по правопис, организирани посещения на библиотеки, срещи с писатели и поети, са малка част от събитията, които предстоят.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Едва 238 влюбени са минали под венчилото през миналата година

Published

on

През 2023 г. в област Габрово са били регистрирани 238 юридически брака, представляващи с 91 по-малко спрямо предходната година, а коефициентът на брачност е 2.5‰.

Тези данни изнесоха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. Голяма част, общо 183, от всички регистрирани бракове са сред населението в градовете.

През миналата година средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените е съответно 35.6 и 30.2 години.

За 79.8 % от жените и 77.3% от мъжете, сключеният граждански брак през 2023 г. е бил първи.

Броят на разводите в областта през 2023 г. е 127, или с 11 по-малко от регистрираните през 2022 година.

От всички прекратени бракове 86.5% се отнасят за населението в градовете. Разводът не е бил първи за 12.6% от жените и 10.2% от мъжете, разтрогнали своите бракове през 2023 година.

Зареди още

Новини

Намаляват жените във фертилна възраст и ражданията в региона

Published

on

Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години) в областта, или размерът на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказва съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определя характера на възпроизводството на населението.

Към 31 декември 2023 г броят на жените във фертилна възраст е 15.8 хил., като спрямо предходната година намалява с 0.4 хил., а спрямо 2012 г. – със 7.2 хиляди. Това съобщиха от  Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Броят на децата, родени от майки под 20 години, намалява от 50 през 2022 г. на 44 през 2023 година.

Родените от жени, на възраст над 40 навършени години през 2023 година, са 37. Половината (49,2%) от ражданията през 2023 г са първи за майката, 38,4% – втори, а 11,8% – трети и от по-висока поредност.

През 2023 г. в областта са регистрирани 651 родени деца, като от тях 650 (99.8%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 35 деца, или с 5.1%. Броят на живородените момчета е 325 a на живородените момичета e 325. В градовете и селата живородени са съответно 540 и 110 деца.

Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2023 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.79, като намалява с 0.07 спрямо 2022 година.

През 2023 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 28,1 години, в сравнение с 2022 г. се е увеличила с 0.8 години.

През 2023 г. броят на извънбрачните живородение 407, или 62,6% от всички раждания. Относителният дял на извънбрачните раждания в селата (59.1%) е по-висок отколкото в градовете (63.3%).

Зареди още

Новини

Габрово е с отрицателен прираст на населението за миналата година

Published

on

Половината от населението на област Габрово (52.7%) живее в община Габрово, а най-малък по брой на населението е община Дряново – 7 369 души, или 7.8% от населението на областта. Габрово е с отрицателен прираст на населението, – 582.

Това става ясно от информация по отношение на населението и демографските процеси в региона през 2023 година на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Отрицателен е и прирастът в останалите 3 общини на област Габрово, като за Севлиево той е: – 299, в Дряново: – 78, и Трявна: – 136.

Към 31 декември 2023 г в градовете на област Габрово живеят 75 456 души, или 79.5 %, а в селата – 19 406 души, или 20.5 % от населението на областта. Към края на м.г. населените места са 349, от които 5 са градове и 344 – села. Населените места без население са 67. В 211, или в 60,5% от селата, живеят от 1 до 49 души включително.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица