Свържи се с нас

Новини

За да се завърнем на село, с пълни сърца

Published

on

Повече от 300 деца и родители гостуваха за по един ден в село Гарван през пролетта, лятото и есента тази година по проекта „Творчество и знания за местно развитие и интеграция „С празна крина хамбар не се пълни“.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

В резултат на инициативата, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово, Народно читалище „Христо Ботев 2008“ проведе осем, вместо планираните пет събития. Младежи, деца и родители не само наблюдаваха, а участваха в демонстрациите, които имаха за цел да провокират нагласи за усвояване на традиционни знания, максимално използване на суровините, добити от природата и животните.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

Научиха как в миналото са се отнасяли към наличните ресурси при приготвянето на храната, в строителството и в бита. Майки и татковци квасиха мляко и правиха сирене, а суроватката запазваха, за да бъде сварена повторно за извара.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

Рязаха на тънко здрави плодове – сини сливи и ябълки за сушене на слънце, или в сушило. А повредените използваха за мармалад и пестил. Белиха царевица и я вариха в бакърен медник, а от шумата се учиха как да изплетат рогозка, правиха красиви съдове и кукли. Така част от участниците, и най-вече младежите и младите родители, които усвоиха полезни знания, прегърнаха идеята да ги прилагат впоследствие.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

По време на гостуването си всички участници приготвяха сами обяда и закуската си – пиха мляко от крава, правиха триеница, точиха и редиха баница, месиха и пекоха пърленки. По-често използваха съдове за многократна употреба, но когато се налагаше да си служат с еднократни опаковки, те прилагаха разумно отношение и ги събираха разделно, като отчитаха възможността за вторичната им преработка или оползотворяване в домашното стопанство.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

Докато децата играеха и се забавляваха в парка на читалището, все се случваше да ги навести някое домашно коте или куче, избягало от двора. А веднъж им гостуваха две крави. Оказа се, че има малчугани, които за пръв път се срещат с тези „Млекоцентрали“ на живо.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

В процеса на забавленията на села подрастващите се запознаха и с предметите за бита, използвани в миналото. И откриха, че всички те са били изработвани от естествени материали.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

А за да се убедят, че доста от тях могат да имат приложение и в съвременния бит, те правиха изделия от беленица или сено, декорираха глинени саксии със семена и засяха в тях млад босилек.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

После го поставиха със саксията на прозореца в детската градина, за да напомня за лятната емоция на село. Участниците още веднъж ще се докоснаха до българския фолклор, разучаваха хора и народни песни, под ръководството на опитни изпълнители-педагози.

Голяма емоция сред по-големите предизвика варенето на лютеница и печенето на чушки на тенекия. А момчетата и момичетата от класа на г-жа Мария Попова в Природоматематическата гимназия „прибавиха“ към CV-то на класа едно „добро дело“. Те помогнаха в цепенето и прибирането на дърва за огрев на местен човек.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

От април до октомври в парка с пещта и сушилото в с. Гарван изникна „къща“ от плет, направена от децата. Те изметоха от пода есенната шума и оставиха на домакините от читалището ангажимента да направят покрив от слама или царевичак, за да стане колибата като истинска.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“

А когато напролет дойдат други гости, или малчуганите и родителите им се завърнат отново, ще има нови забавления и други занимания, защото традицията, с крина да я гребеш, все ще е пълна със знания и творчество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица