Свържи се с нас

Култура

„Формулата на Тео“

Физикът Теодосий Теодосиев и филмът „Формулата на Тео“ гостуват в Габрово в навечерието на 1 ноември

Published

on

В навечерието на 1 ноември Габрово ще бъде домакин на една интересна и вдъхновяваща среща с хора, които с право можем да наречем съвременни будители.

снимка: Община Габрово

На 31 октомври, петък, в 17.30 часа, гости в зала „Възраждане“ ще бъдат физикът Теодосий Теодосиев – човекът, обучил в школата си шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, и режисьорът Николай Василев – автор на документалния филм „Формулата на Тео”.

Габровци ще могат да видят филма „Формулата на Тео“, а след това да зададат своите въпроси към гостите.

снимка: Община Габрово

„Филмът събужда идеята за будителството, за някакви ценности, което е дълбоко в психологията ни. Тео не е само един проповедник, той с живота си е защитил идеите си. Изключително скромен, дето се вика – безсребреник.

Ходихме да снимаме негова лекция в Китай. Опитаха се да го съблазнят, защото там знаят цената на знанието. Обещаха му да стане милионер. Въобще не го заинтересува“, разказва Николай Василев.

Входът за филма в зала „Възраждане“ е свободен. В залата ще бъде поставена кутия за дарения, средствата от която ще подпомогнат пътуването на българските физици и техния учител в CAЩ и създаването на филм за обучението им там.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица