Свържи се с нас

Новини

48 села в Габрово получиха компостери

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Стартираха доставките на компостери за домакинствата в габровските села. 48 от тях получиха новата придобивка, а до края на другата седмица ще бъдат доставени всички заявени компостери за селата, съобщиха днес от Община Габрово. Още тази есен съоръженията могат да влязат в употреба и да бъдат заредени с падналата шума, изсъхнали растения, отпадъците от приготвянето на зимнина и други растителни отпадъци.

Компостерите се съхраняват в кмeтствата или други административни сгради в населените места, а кметовете и кметските наместници отговарят за тяхното разпределение сред домакинствата. Съдовете са изработени от пластмаса и имат удобна сглобяема конструкция, която позволява зареждане чрез капак, а готовият компост се изважда през вратички в долната част на съда. Към всеки компостер е предвидена специална книжка – наръчник на градинаря, в която е поместена подробна информация за предимствата на компостирането, полезните свойства на този вид висококачествен тор и рецепта неговото за производство.

Компостерите се предоставят безвъзмездно и са за лична употреба, като в тях се поставят единствено годни за компостиране отпадъци, а полученият компост жителите могат да използват в градините си. Той осигурява бързо и качествено разграждане на био отпадъците до превръщането им в качествен тор. „Черното злато“ на почвата, както наричат компоста, е богата на полезни вещества субстанция, която значително повишава почвеното плодородие, намалява разпространението на плевелите, подобрава структурата на почвата и възпрепятства появата на болести по растенията.

Осигуряването на съдове за домашно компостиране е свързано с внедряването на новата система за разделно събиране на отпадъците в регион Габрово – проект, реализиран по Оперативна програма. От началото на 2015 година жителите на община Габрово ще преминат към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците. Системата се реализира за първи път в България и включва разделяне на отпадъците в два съда. На територията на града ще бъдат разположени – контейнер за рециклируеми отпадъци и контейнер за био отпадъци. В първия съд ще попадат всички отпадъци, които биха могли да се преработят повторно. Това са опаковките, хартията, пластмасата, метала и стъклото. Във втория контейнер, който задължително ще бъде в кафяв цвят и със специални филтри срещу миризми, ще се изхвърлят биоразградимите отпадъци – обелки от плодове и зеленчуци, трева, клонки, шума и други отпадъци с биологичен произход. За разлика от градската част, по селата и в крайните квартали, кафявият контейнер ще бъде заменен от компостерите.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Освен съдовете за компостиране, закупени от Община Габрово чрез средства от натрупаните отчисления от такса „Битови отпадъци“, съвсем скоро ще бъдат доставени и нови контейнери, както и специализираните кафяви кофи за биоразградим отпадък. Върху всички съдове за разделно събиране на битовите отпадъци ще бъдат поставени стикери, които да информират габровци какви отпадъци може да попадат в различните контейнери. В централната част на града ще бъде организирано пилотно въвеждане на системата в определен квартал, чийто жители ще бъдат обучени и първи ще приложат новия начин за разделно събиране на отпадъците.

Съвсем скоро по габровските улици, градинки и площади ще се появят двамата герои Смет.Ка и Чистача, които ще съветват, критикуват, забавляват и информират защо, къде и как трябва да изхвърляме отпадъците си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица