Свържи се с нас

Новини

48 села в Габрово получиха компостери

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Стартираха доставките на компостери за домакинствата в габровските села. 48 от тях получиха новата придобивка, а до края на другата седмица ще бъдат доставени всички заявени компостери за селата, съобщиха днес от Община Габрово. Още тази есен съоръженията могат да влязат в употреба и да бъдат заредени с падналата шума, изсъхнали растения, отпадъците от приготвянето на зимнина и други растителни отпадъци.

Компостерите се съхраняват в кмeтствата или други административни сгради в населените места, а кметовете и кметските наместници отговарят за тяхното разпределение сред домакинствата. Съдовете са изработени от пластмаса и имат удобна сглобяема конструкция, която позволява зареждане чрез капак, а готовият компост се изважда през вратички в долната част на съда. Към всеки компостер е предвидена специална книжка – наръчник на градинаря, в която е поместена подробна информация за предимствата на компостирането, полезните свойства на този вид висококачествен тор и рецепта неговото за производство.

Компостерите се предоставят безвъзмездно и са за лична употреба, като в тях се поставят единствено годни за компостиране отпадъци, а полученият компост жителите могат да използват в градините си. Той осигурява бързо и качествено разграждане на био отпадъците до превръщането им в качествен тор. „Черното злато“ на почвата, както наричат компоста, е богата на полезни вещества субстанция, която значително повишава почвеното плодородие, намалява разпространението на плевелите, подобрава структурата на почвата и възпрепятства появата на болести по растенията.

Осигуряването на съдове за домашно компостиране е свързано с внедряването на новата система за разделно събиране на отпадъците в регион Габрово – проект, реализиран по Оперативна програма. От началото на 2015 година жителите на община Габрово ще преминат към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците. Системата се реализира за първи път в България и включва разделяне на отпадъците в два съда. На територията на града ще бъдат разположени – контейнер за рециклируеми отпадъци и контейнер за био отпадъци. В първия съд ще попадат всички отпадъци, които биха могли да се преработят повторно. Това са опаковките, хартията, пластмасата, метала и стъклото. Във втория контейнер, който задължително ще бъде в кафяв цвят и със специални филтри срещу миризми, ще се изхвърлят биоразградимите отпадъци – обелки от плодове и зеленчуци, трева, клонки, шума и други отпадъци с биологичен произход. За разлика от градската част, по селата и в крайните квартали, кафявият контейнер ще бъде заменен от компостерите.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Освен съдовете за компостиране, закупени от Община Габрово чрез средства от натрупаните отчисления от такса „Битови отпадъци“, съвсем скоро ще бъдат доставени и нови контейнери, както и специализираните кафяви кофи за биоразградим отпадък. Върху всички съдове за разделно събиране на битовите отпадъци ще бъдат поставени стикери, които да информират габровци какви отпадъци може да попадат в различните контейнери. В централната част на града ще бъде организирано пилотно въвеждане на системата в определен квартал, чийто жители ще бъдат обучени и първи ще приложат новия начин за разделно събиране на отпадъците.

Съвсем скоро по габровските улици, градинки и площади ще се появят двамата герои Смет.Ка и Чистача, които ще съветват, критикуват, забавляват и информират защо, къде и как трябва да изхвърляме отпадъците си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Премахват опасна саморазрушаваща се сграда в центъра на Габрово

Published

on

*Използваната визуализация е на Google Street View.

Опасна саморазрушаващата се сграда на ул.“Еким Цанков“, в центъра на Габрово, ще бъде премахната, съобщиха от местната общинска администрация. Във връзка с предстоящото ѝ събаряне в района на Централния пазар в областния град, с цел предпазване от инциденти, изпълнителят на обекта е монтирал предпазна ограда пред блок Чайка.

В петък, 2 декември, по ул. „Еким Цанков“, съвместно с Областната дирекция на МВР – Габрово, предстои въвеждане на временна организация на движението. Тя ще обхване улиците, съседни на ул. „Еким Цанков“ /ул. „Опълченска“, ул. „Цар Калоян“, ул. „Н. Палаузов“/, по които ще бъдат поставени знаците за организация на движението.

В понеделник, 5 декември, докато траят строителните дейности по събарянето на сградата, ул. „Еким Цанков“ ще бъде затворена за движение в участъка от ул. „Даскал Цвятко“ до ул. „Козлодуй“.

Община Габрово се извинява за причиненото неудобство и призовава водачите на ППС и пешеходците да проявят разбиране и търпение, докато трае събарянето на сградата и да спазват въведените в района ограничения на движението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Този петък пиано бар „Face 2 Face“ отваря врати!

Published

on

Този петък, 2 декември, пиано бар „Face 2 Face„, гр. Габрово, ул.“Брянска“ 54, отваря врати! Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“ и Dj Aleks M.

Всички посетители ги очаква атрактивна програма, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Най-новото бижу от нощния живот на Габрово е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В пиано бара ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ е просторен, идеално съобразен с крайната цел на заведението, а именно купон.

Заведението работи сряда, четвъртък, петък и събота. През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. 

През съботния ден купонът продължава със специалното участие на Алфредо Торес и DJ Teddy Georgo.

Направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Новини

Празнуваме Андреевден!

Published

on

Православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани днес 30-ти ноември. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица