Свържи се с нас

Новини

48 села в Габрово получиха компостери

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Стартираха доставките на компостери за домакинствата в габровските села. 48 от тях получиха новата придобивка, а до края на другата седмица ще бъдат доставени всички заявени компостери за селата, съобщиха днес от Община Габрово. Още тази есен съоръженията могат да влязат в употреба и да бъдат заредени с падналата шума, изсъхнали растения, отпадъците от приготвянето на зимнина и други растителни отпадъци.

Компостерите се съхраняват в кмeтствата или други административни сгради в населените места, а кметовете и кметските наместници отговарят за тяхното разпределение сред домакинствата. Съдовете са изработени от пластмаса и имат удобна сглобяема конструкция, която позволява зареждане чрез капак, а готовият компост се изважда през вратички в долната част на съда. Към всеки компостер е предвидена специална книжка – наръчник на градинаря, в която е поместена подробна информация за предимствата на компостирането, полезните свойства на този вид висококачествен тор и рецепта неговото за производство.

Компостерите се предоставят безвъзмездно и са за лична употреба, като в тях се поставят единствено годни за компостиране отпадъци, а полученият компост жителите могат да използват в градините си. Той осигурява бързо и качествено разграждане на био отпадъците до превръщането им в качествен тор. „Черното злато“ на почвата, както наричат компоста, е богата на полезни вещества субстанция, която значително повишава почвеното плодородие, намалява разпространението на плевелите, подобрава структурата на почвата и възпрепятства появата на болести по растенията.

Осигуряването на съдове за домашно компостиране е свързано с внедряването на новата система за разделно събиране на отпадъците в регион Габрово – проект, реализиран по Оперативна програма. От началото на 2015 година жителите на община Габрово ще преминат към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците. Системата се реализира за първи път в България и включва разделяне на отпадъците в два съда. На територията на града ще бъдат разположени – контейнер за рециклируеми отпадъци и контейнер за био отпадъци. В първия съд ще попадат всички отпадъци, които биха могли да се преработят повторно. Това са опаковките, хартията, пластмасата, метала и стъклото. Във втория контейнер, който задължително ще бъде в кафяв цвят и със специални филтри срещу миризми, ще се изхвърлят биоразградимите отпадъци – обелки от плодове и зеленчуци, трева, клонки, шума и други отпадъци с биологичен произход. За разлика от градската част, по селата и в крайните квартали, кафявият контейнер ще бъде заменен от компостерите.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Освен съдовете за компостиране, закупени от Община Габрово чрез средства от натрупаните отчисления от такса „Битови отпадъци“, съвсем скоро ще бъдат доставени и нови контейнери, както и специализираните кафяви кофи за биоразградим отпадък. Върху всички съдове за разделно събиране на битовите отпадъци ще бъдат поставени стикери, които да информират габровци какви отпадъци може да попадат в различните контейнери. В централната част на града ще бъде организирано пилотно въвеждане на системата в определен квартал, чийто жители ще бъдат обучени и първи ще приложат новия начин за разделно събиране на отпадъците.

Съвсем скоро по габровските улици, градинки и площади ще се появят двамата герои Смет.Ка и Чистача, които ще съветват, критикуват, забавляват и информират защо, къде и как трябва да изхвърляме отпадъците си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Честит Национален празник, българи!

Published

on

Цяла България днес, 3 март, тържествено ще отбележи 146 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

*Използваното фоново изображение е на Hemusnews.com.

Зареди още

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица