Любопитно, Новини|24.04.2019 15:43

Флашмоб за Маратона на четенето в Габрово (снимки)

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

В Световния ден на книгата и четенето 23 април, точно в 14.30 часа в градския парк на Габрово, между основната сграда на библиотеката и Детския отдел в читалищната сграда, започна ежегодният флашмоб с доброволци, граждани, библиотекари, част от националния Маратон на четенето 2019.

Импровизираното четене на открито бе инициатива на екипа и доброволците на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и през 2019 година бе посветено отново на знакови годишнини, свързани с непреходността на словото и неговите творци – 455 години от рождението на Уилям Шекспир, 250 години от рождението на Иван Крилов, 100 години от рождението на Веселин Ханчев, 100 години от рождението на Николай Хайтов и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Участие в маратона на четенето взеха малките ученици от III „в” клас на ОУ „Ран Босилек” със своите учители Росица Димитрова и Антония Ямалиева. Те четоха вдъхновено откъси от любимото на много български деца произведение на Валери Петров – „Пет приказки” в стихове.

Децата бяха подкрепени в читателската инициатива от възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” с ръководител Мария Попова. Тийнейджърите бяха избрали да четат стихове от Мила Лазарова – българска поетеса от Русе, чиито избрани съчинения в 2 тома „Пътеки на душата” са част от фонда на габровската библиотека.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на Библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

В читателския флашмоб на открито се включиха още граждани и библиотекари. Звучаха откъси от сонетите на Шекспир, поезията на Иван Вазов, „Уловеното време” на Тарковски, „Некролози и други многоточия по българия” на Христо Стоянов, Оскар Уайлд, Ръдиард Киплинг, Недялко Йорданов, Надежда Захариева и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Със световния ден на книгата завърши Маратонът на четенето 2019, но всъщност датата е и начало, защото символизира идеята, че словото е вечно и неговата история е историята на човечеството.

Автор: Анелия Мутафчиева – Христова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар