Свържи се с нас

Любопитно

Флашмоб за Маратона на четенето в Габрово (снимки)

Маратон на четенето 2019 в Габрово
– флашмоб с книги, граждани, доброволци, библиотекари

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

В Световния ден на книгата и четенето 23 април, точно в 14.30 часа в градския парк на Габрово, между основната сграда на библиотеката и Детския отдел в читалищната сграда, започна ежегодният флашмоб с доброволци, граждани, библиотекари, част от националния Маратон на четенето 2019.

Импровизираното четене на открито бе инициатива на екипа и доброволците на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и през 2019 година бе посветено отново на знакови годишнини, свързани с непреходността на словото и неговите творци – 455 години от рождението на Уилям Шекспир, 250 години от рождението на Иван Крилов, 100 години от рождението на Веселин Ханчев, 100 години от рождението на Николай Хайтов и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Участие в маратона на четенето взеха малките ученици от III „в” клас на ОУ „Ран Босилек” със своите учители Росица Димитрова и Антония Ямалиева. Те четоха вдъхновено откъси от любимото на много български деца произведение на Валери Петров – „Пет приказки” в стихове.

Децата бяха подкрепени в читателската инициатива от възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” с ръководител Мария Попова. Тийнейджърите бяха избрали да четат стихове от Мила Лазарова – българска поетеса от Русе, чиито избрани съчинения в 2 тома „Пътеки на душата” са част от фонда на габровската библиотека.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на Библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

В читателския флашмоб на открито се включиха още граждани и библиотекари. Звучаха откъси от сонетите на Шекспир, поезията на Иван Вазов, „Уловеното време” на Тарковски, „Некролози и други многоточия по българия” на Христо Стоянов, Оскар Уайлд, Ръдиард Киплинг, Недялко Йорданов, Надежда Захариева и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Със световния ден на книгата завърши Маратонът на четенето 2019, но всъщност датата е и начало, защото символизира идеята, че словото е вечно и неговата история е историята на човечеството.

Автор: Анелия Мутафчиева – Христова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Фестивал на виното тази събота и неделя на Боженци

Фестивал на виното ще се проведе тази събота и неделя в МАИР „Боженци“, край Габрово. Официалното откриване ще се състои на 21 септември от 14:00 ч., в Изложбената зала на „Старото Школо“ в АИР „Боженци“.

За празничната атмосфера на фестивала ще се погрижи Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ с главен художествен ръководител – Лъчезар Захариев. В Старото Школо гостите на резервата ще имат възможност да дегустират от продуктите на различни производители, вносители и търговци на винени продукти.

Поради метеорологичните условия, атракцията „Рисуване с вино“ ще се представи в Изложбената зала, а не в къщата -музей „Баба Райна“. Там всеки желаещ, безплатно, ще има възможност да се изправи пред предизвикателството, собственоръчно да сътвори художествен шедьовър с вино.

Под ръководството на художничката Росица Миладинова, гостите ще могат да рисуват върху хартия в нюанси от божествената напитка.

„Заповядайте в Боженци! Потопете се в едно естетическо празненство на тялото и духа!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Майки с колички се състезават в Градинката с мечето

Една нестандартна и весела надпревара за майки с деца ще се състои този петък – 20 септември, в парка до Театъра, по-известен сред габровци като Градинката с мечето.

Община Габрово ще организира приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда под надслов „Мама е добър „шофьор“.

Събитието е част от инициативите на Община Габрово за Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе в периода 16 – 22 септември. Водещата тема за 2019-а е „Безопасно ходене и колоездене“, а подканващата фраза – „Върви с нас!“.

В „Мама е добър „шофьор“ ще бъдат демонстрирани умения по приложно управление на бебешки и детски колички в градска среда. За участниците в състезанието е подготвен маршрут, по който – заедно с дете в количка, ще бягат в дисциплината „Слалом между конуси“.

снимка: Община Габрово

По пътя си майките с колички ще трябва да покажат знания за разделното събиране на отпадъци, изхвърляйки правилно домашния боклук, а на финала ще представят как се слага памперс на бебе … на открито.

За най-сръчните, бързи и съобразителни мами са подготвени атрактивни награди – козметични продукти, професионална фотосесия, посещение на театрална постановка и други полезни неща.

Идеята гарантира незабравимо изживяване, както за всички състезатели, така и за публиката.

Записването започва в 09.30 часа, а състезанието ще се проведе от 10.00 до 12.00 часа. Участието е напълно безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Латино парти над Янтра

За втора поредна година клуб Steffi Dance LC и Община Габрово ще подарят на габровци и гостите на града една латино вечер в последните дни на отиващото си лято.

Всички, които искат да научат основните стъпки и движения на ритмичния танц Меренге, са добре дошли на 20 септември, петък, от 19.00 часа на пешеходния мост над Река Янтра, в района на сградата на НТС.

Освен в танци и забавления ще може да се включите и в латино анимации и Зумба с инструкторките от Body Art – Габрово – Катя и Альона.

В събитието ще участват танцьори от Салса Клуб Десита – Добрич, Салса Алегрия – София и харизматичният инструктор по Зумба, Davo Garcia от Мексико, който на 21 септември, събота, от 17 часа, в залата на Body Art – Габрово, ще направи специален Клас по Зумба.

За три часа мостът над река Янтра ще се превърне в оживен дансинг, а всички, които обичат да танцуват латино танци и да се забавляват да заповядат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица