Свържи се с нас

Любопитно

Флашмоб за Маратона на четенето в Габрово (снимки)

Маратон на четенето 2019 в Габрово
– флашмоб с книги, граждани, доброволци, библиотекари

Published

on

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

В Световния ден на книгата и четенето 23 април, точно в 14.30 часа в градския парк на Габрово, между основната сграда на библиотеката и Детския отдел в читалищната сграда, започна ежегодният флашмоб с доброволци, граждани, библиотекари, част от националния Маратон на четенето 2019.

Импровизираното четене на открито бе инициатива на екипа и доброволците на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и през 2019 година бе посветено отново на знакови годишнини, свързани с непреходността на словото и неговите творци – 455 години от рождението на Уилям Шекспир, 250 години от рождението на Иван Крилов, 100 години от рождението на Веселин Ханчев, 100 години от рождението на Николай Хайтов и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Участие в маратона на четенето взеха малките ученици от III „в” клас на ОУ „Ран Босилек” със своите учители Росица Димитрова и Антония Ямалиева. Те четоха вдъхновено откъси от любимото на много български деца произведение на Валери Петров – „Пет приказки” в стихове.

Децата бяха подкрепени в читателската инициатива от възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” с ръководител Мария Попова. Тийнейджърите бяха избрали да четат стихове от Мила Лазарова – българска поетеса от Русе, чиито избрани съчинения в 2 тома „Пътеки на душата” са част от фонда на габровската библиотека.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на Библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

В читателския флашмоб на открито се включиха още граждани и библиотекари. Звучаха откъси от сонетите на Шекспир, поезията на Иван Вазов, „Уловеното време” на Тарковски, „Некролози и други многоточия по българия” на Христо Стоянов, Оскар Уайлд, Ръдиард Киплинг, Недялко Йорданов, Надежда Захариева и др.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Екипът на библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенствуване.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово

Със световния ден на книгата завърши Маратонът на четенето 2019, но всъщност датата е и начало, защото символизира идеята, че словото е вечно и неговата история е историята на човечеството.

Автор: Анелия Мутафчиева – Христова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на „Jeremy?“ тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

В деня преди карнавала, 20 май, на сцената на площад „Възраждане“ габровци и гостите на града ще могат да се насладят на алтернативното рок звучене, дрезгав вокал и меланхолични рифове на група „Jeremy?“.

Това е една от най-впечатляващите български рок банди. Наричат ги кралете на инди-рока у нас. Групата е основана през 2010 година от Ерсин Мустафов (вокали и китара) и Ташо Колев (китара) в гр. Каварна. По-късно към тях се присъединяват Емилиян Бонев (бас и вокали) и Росен Ватев (барабани).

Първият им сингъл е песента Runaway, а видеото към нея се появява през 2014 година. Групата нашумява със сингъла си „Fake fruits“, чийто клип е излъчван в балканската версия на MTV през 2015 година. 

С тази песен тя участва в международния конкурс „International Songwriting Competition“ и спечелва първо място. Две песни на Jeremy? са включени в саундтрака на български филмови продукции: „I Want To Be Like You“ и „Докато Ая спеше“. През февруари 2016 година „Куин“ обявяват, че Jeremy? ще подгряват концертите им в България, Полша и Румъния.

Групата съчетава динамика, енергия и замисъл в изкуството си. „Jeremy?“ ще се качат на сцената на площад „Възраждане“ тази вечер в 20.00 часа, а по време на тяхното изпълнение небето на Габрово ще бъде озарено от лазерно шоу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица