Свържи се с нас

Любопитно

Фестивал „Четирите стихии“ – вдъхновение от природата

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Знаете ли защо бабите и дядовците са толкова обичани от децата Ви? Заради таблета като подарък, екскурзията в чужбина или приятелството във Фейсбук? Не. Обичат ги, заради времето. Времето, в което могат да седнат заедно и да им прочетат от любимата книжка. Да им връчат лъжицата, когато редят баница и яйчената смес да попада извън тавата. Да им дадат отвертката, когато притягат разхлабената видия на вратата на шкафа. Да им разкажат за земята, за водата, за огъня и вятъра…. Естествено вие нямате време и нерви, бързате, уморени сте, не знаете как!

Ако искате да се научите как да подарите време и преживяване на децата си, заедно с Вас – прочетете това:
За пръв път в Габрово: Семеен фестивал „Четирите стихии“,
11 май, събота, 16 часа, парк Маркотея.
С финансовата подкрепа на „Обществен дарителски фонд“ – Габрово и Фондация „Америка за България“, както и местни предприемачи и производтели.
Идея и организация – рекламна агенция „Елмазови“

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Баби, дядовци, майки и бащи, деца и внуци, приятели и роднини ще четат, ще рисуват, ще подчиняват водата и огъня, ще се радват на свежия въздух и аромата на тревите. Всеки ще бъде щастлив да рисува с пяна, да се научи как се правят свещи, да меси хляб, да си направи билкова смес за чай….

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

За пръв път фестивалът „Четирите стихии“ се състоя с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Габрово в началото на лятото миналата година в Боженци. Събитието протече при голям интерес от посетители и гости от цялата страна и чужбина.

Това ново творческо и развлекателно събитие за пръв път тази година ще бъде в града, в новия и широк парк „Маркотея“. Организаторите искат да въвлекат в творческо участие, чрез различни активности, семействата, които да се забавляват заедно и да овладяват нови знания и умения, създавайки и споделяйки.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Фестивалът добавя положителни нагласи към природата и с помощта на познанието за основните земни стихии показва, че те могат да бъдат не само важни и полезни за живота ни, а и вдъхновяващи.

На сцената на фестивала ще се изявят децата от детските градини в Габрово, ученици, както и талантите от детския фолклорен ансамбъл „ Габровче“, фолклорна формация „Боженци“, групата за огнeни изкуства „Fire shadows“, нестинари, майстори и др.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На всеки ъгъл ще бъде отворена безплатна работилничка. А приятелите на фестивала от НП „Централен Балкан“ ще споделят своя опит и знания и ще допринесат за доброто настроение на всички присъстващи.

Ако искате да научите какво още ще се случи тази година в парк „Маркотея“ и каква е била атмосферата на фестивала миналата година в Боженци, следете информацията в медиите и във фейсбук групата: Фестивал “Четирите стихии”.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица