Свържи се с нас

Новини

„Дико гори“ развълнува габровци

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В средата на тази седмица една статия, чиято автор е габровецът Ивелин Николов и озаглавена от него: „Дико гори“, предизвика вълна от мнения, коментари, одобрение и неодобрение в социалната мрежа. Чрез материала си Ивелин Николов, който е и главен редактор на вестник „Дума“, направи своя прочит на нещата, във връзка със събитията от последните дни в Габрово и управлението на града през последните години. Социалната мрежа се оказа и арената, на която различните мнения си дадоха среща. Две позиции – тази на габровската писателка и доктор по философия Мирела Костадинова, и тази на общинския пиар Десислава Сутева, направиха впечатление и в тази връзка решихме да ги направим публични, за да покажем различните гледни точки в този неразрешим словесен дуел.

Публикуваме без редакторска намеса коментарите на д-р Костадинова, живееща и работеща извън Габрово от няколко години насам, и този на главния експерт в Община Габрово Десислава Сутева, споделени публично във фейсбук. 

Мирела Костадинова, снимка: Личен Архив

Мирела Костадинова: „Тръгнах си от Габрово омерзена. Омерзена от местния феодализъм, от това, че във всяка институция те подхвърлят като вещ, от това, че добрите, талантливите и можещи хора са сритани с кални ботуши в ъгъла на града и непрестанно някой убеждава, че е НЕЩОТО, а всички останали са НИЩОТО… Бедност, нищета, безвремие, безпътица, нещастие, смрад… И теменужки…

Принудиха ме да напусна работа по най-мръсния и долен начин. Чрез психически тормоз, който знаете е недоказуем. Убеждавайки ме, че образованието ми не стига, за да вземам нормална заплата и да има човешко отношение към мен. Дълго съм стояла права на червеното килимче… Като ученичка пред изключване. И не само аз… Много други честни хора изгоряха.

В повечето институции в града, директор е някакъв завършен примат, загубил човешкия си образ, овълчен, алчен, самозабравил се и с безмерна воля за власт, лишен от всякаква култура. От къде се взе това нищожно желание за власт? За заграбване, за принизяване на човека, който стои срещу теб. Всичките ми познати и приятели в града са нещастни, много нещастни… Без цел. Без смисъл. Без хляб. До кога? Негодна е всяка държава, която прави нещастен дори само един свой поданик… Кой го беше казал? Спомняте ли си? А аз препрочитам книгите му и знам, че в живота има естествен ред. И всичко загнило, боклучаво отвътре, което мрази човека, като такъв и сам по себе си, си отива като куче без история…

Дами и господа, управляващи моето Габрово, съсипахте стотици човешки съдби и животи, как спите? Как се гледате в огледало? С кои ръце милвате децата си? Или Вашата съвест е чиста, защото не е употребявана? Сигурна съм в това. Но в големия Космос има една невидима ножичка, която клъцва туморните образования на обществото и ги захвърля в ЗАБРАВАТА…“

Десислава Сутева, снимка: Община Габрово

На другия полюс е мнението на главния експерт в Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово Десислава Сутева, според която

„ГАБРОВО Е ЛЮБОВ, ТРУД И ПОСТОЯНСТВО!

“Дико гори!“ е местен градски виц отпреди 30-тина години.

Габровци си разказват, че когато бащата в местната многолюдна ромска фамилия Дико вдигнал висока температура, жена му Божана по погрешка вместо в тогавашната Бърза помощ телефонирала в Пожарната с репликата: „Дико гори!“.

Но съвсем не е вярно, че това е единственото провинение на Диковата фамилия.

Габровска съм от 43 години. Живяла съм на ул. „Зелена ливада“ в първите 12 от тях. Къщата на Диковите, както ги наричахме тогава, се виждаше от всички прозорци на панелния ни апартамент. Имах кученце, което един прекрасен ден изчезна, докато се разхождаше на терасата. Баща ми тръгна да го търси. Сещате ли се къде беше? Беше в Диковия двор.

И други неща сме търсили и намирали там. Не обвинявам, не съдя и не наричам „крадци“ хората, които и тогава и днес са мои съседи.

Но не едно откраднато и върнато кученце е проблемът тук.

Проблем е леката ръка, с която в една публикация е зачеркнато Габрово.

Сложен е кръст на всички нас – хората, които ходим на работа, имаме семейства или бизнес тук; на децата, които учат, творят, спортуват, печелят световни и европейски отличия и прославят Габрово.

Всички тези хора не са „депресивно отчаяни“!

Те не са сянка! Те строят църква, разширяват производства, борят се – успяват или се провалят, но не се оплакват.

Габрово не се оплаква!

В Габрово девизът на индустриалеца Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“ е вграден в герба на града и вдъхновява хората, които днес пишат историята на това място.

А историята на това място е показала, че Габрово винаги носи новото и търси промяната, както явно му е „писано“ да се случи и сега.

Габрово не е самотен остров – приватизацията и реституцията, крахът на големите промишлени гиганти, омразата и дори чувството за безнаказаност, срещу което Габрово извиси глас в последните дни, са национална болест, а не габровска!

Едно е вярно, когато в Габрово “Дико гори!“ значи е време за промяна!

Онази, която трябва да донесе спокоен живот и благоденствие на всички, който уважават реда и законите, независимо от какъв етнос са и в кой град на страната живеят!“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

  1. Бабуля

    18.04.2019 at 19:48

    Другарко Сутева, статията не зачерква Габрово . Статията отчерква с години не назовани проблеми , които превърнаха Габрово от средно голям развиващ се промишлен център във малко градче в околностите на Севлиево със шивашка промишленоат на ишлеме . И със постепенно изчезващо професионално образование и училища.Никой не слага кръст на работещите хора в града ни, освен некъдърното управление на държавата през последните много години. Между впрочем местоимението НИЕ във Ваше лице за ходещ на работа човек изглежда доста СТРАННО. Тичането след кмета на Общината и правене на СНИМКИ на всяка стъпка на управляващите , публикуването им с детирамби едва ли е работата помагаща на Габрово да върви напред !

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Две магически групи откриват фестивала на историческото наследство „Хоталич“

Третото издание на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ ще стартира с концерт на две групи, повлияни от митологията и душевността на древните народи.

Музикалната приказка, разказана с гласовете и струните на омайните Freija и KsANa, ще покаже как изкуството може да прелива в различни исторически епохи. Музиката може да събира на едно място тролове и елфи, нежност и бойно опиянение, присъщи на бойците и девите на северните ледени поля, заедно с познатите ни хали и самодиви от родните духовни селения. Всичко това ще се случи край стените на средновековния град и крепост „Хоталич“, близо до Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Freija е музикален проeкт, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор. Групата е създадена от Теодора и Добрин Стоянови през 2016 година при участието им в Kitee International Music and Art Festival във Финландия. В репертоара им намират място фолклорни и съвременни песни на норвежки, шведски, фински и английски език. Концептуалното ядро на групата представя света на древните северни култури и вярвания, като извайва образите на богинята на плодородието Freija, вечно търсеща своя любим Odr.

Дуото KsANa – Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара) е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група Omnia „запознава“ гласА и китарата. Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор.

Името KsANa е избрано неслучайно. Неговото окултно значение е „най-подходящият момент“, което в най-голяма степен характеризира и духа на групата.

снимка: Община Севлиево

Идеята на дуото KsANa е чрез интерпретация на историческите дадености, да успее да върне хората назад в забравени вече епохи. Дуото е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните (огромни) щастия, хубавите хора и случки…

Основен акцент на Фестивала на историческото наследство тази година ще бъде и второто издание на неповторимия Варварски събор, който ще пренесе всички гости в автентичната атмосфера на отдавна отминали епохи. На събора народите, живели извън пределите на Римската империя, ще покажат своята култура – воините ще демонстрират своето снаряжение, а дамите ще се превърнат в богини, покоряващи сърцата на варварите.

Заповядайте от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево, за да участвате в епичното оживяването на историята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“

Днес, 22 август, от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита изложбата „Оръжието на Освобождението“, по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата. Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“.

Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани. Очакваме Ви тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ограничение в движението, заради тържествата на Шипка

Във връзка с провеждане на Националното честване на 142-та годишнина от Шипченската епопея се преустановява движението на транзитно преминаващите МПС през прохода Шипка (с изключение на междуградския автобусен транспорт и организирания за събитието личен и обществен транспорт).

Ограничението е за път 1-5 /Е-85/ Габрово – вр. Шипка и в двете посоки от км 155+197 до км 183+100 за времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 24 август 2019 г., съгласно изискванията на Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата и Наредба № 18/23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Транзитният транспортен поток от северната част на страната към южната и обратно, ще се пренасочи основно към проход „Хаинбоаз“ (път 11-55), както следва:
посока „север-юг”: Русе – Велико Търново – Дебелец – проход „Хаинбоаз” – Гурково – (Казанлък. Стара Загора, Бургас);
посока „юг-север”: Гурково – проход „Хаинбоаз” – Дебелец – (Велико Търново, Русе)

Местното движение и идващите от запад МПС ще бъдат пренасочени по път III 552 по маршрута: Габрово – Трявна – с.Белица – с. Вонеща вода – проход Хаинбоаз по път Н-55 и обратно.

За област Стара Загора: За времетраенето на забраната движението на МПС да се пренасочи към прохода „Република“ по следния маршрут: път 1-6 Калофер-Казанлък-път II- 55 Гурково-Велико Търново /проход „Република“/ и обратно, като пренасочването да става от пътен възел „Мъглиж” /път 1-5 с път 1-6/.

През прохода „Шипка” ще се пропускат само автобуси и леки автомобили с гости и посетители на мероприятието, както и организиран междуградски автобусен транспорт.

Всеки, който желае да посети националните чествания от Шипченската епопея или да се включи към походите, може да се възползва от организирания за събитието обществен транспорт.

На 24 август, събота, автобусите ще тръгват от площад „Възраждане“ в Габрово. Този за местността Узана тръгва в 07.00 часа, с цена на билета 3 лева, а този за похода от Соколския манастир тръгва в 07.30 ч., с цена на билата от 2 лева.

В 09.30 часа, отново от пл.“Възраждане“ ще се извозват гражданите, желаещи да се качат на връх Шипка. 3 лева ще струва еднопосочният билет, а 5 двупосочният. След края на мероприятията ще започне и извозването от връх Шипка към Габрово (пл. Възраждане), като последният автобус ще тръгне в 15.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица