Свържи се с нас

Новини

„Дико гори“ развълнува габровци

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В средата на тази седмица една статия, чиято автор е габровецът Ивелин Николов и озаглавена от него: „Дико гори“, предизвика вълна от мнения, коментари, одобрение и неодобрение в социалната мрежа. Чрез материала си Ивелин Николов, който е и главен редактор на вестник „Дума“, направи своя прочит на нещата, във връзка със събитията от последните дни в Габрово и управлението на града през последните години. Социалната мрежа се оказа и арената, на която различните мнения си дадоха среща. Две позиции – тази на габровската писателка и доктор по философия Мирела Костадинова, и тази на общинския пиар Десислава Сутева, направиха впечатление и в тази връзка решихме да ги направим публични, за да покажем различните гледни точки в този неразрешим словесен дуел.

Публикуваме без редакторска намеса коментарите на д-р Костадинова, живееща и работеща извън Габрово от няколко години насам, и този на главния експерт в Община Габрово Десислава Сутева, споделени публично във фейсбук. 

Мирела Костадинова, снимка: Личен Архив

Мирела Костадинова: „Тръгнах си от Габрово омерзена. Омерзена от местния феодализъм, от това, че във всяка институция те подхвърлят като вещ, от това, че добрите, талантливите и можещи хора са сритани с кални ботуши в ъгъла на града и непрестанно някой убеждава, че е НЕЩОТО, а всички останали са НИЩОТО… Бедност, нищета, безвремие, безпътица, нещастие, смрад… И теменужки…

Принудиха ме да напусна работа по най-мръсния и долен начин. Чрез психически тормоз, който знаете е недоказуем. Убеждавайки ме, че образованието ми не стига, за да вземам нормална заплата и да има човешко отношение към мен. Дълго съм стояла права на червеното килимче… Като ученичка пред изключване. И не само аз… Много други честни хора изгоряха.

В повечето институции в града, директор е някакъв завършен примат, загубил човешкия си образ, овълчен, алчен, самозабравил се и с безмерна воля за власт, лишен от всякаква култура. От къде се взе това нищожно желание за власт? За заграбване, за принизяване на човека, който стои срещу теб. Всичките ми познати и приятели в града са нещастни, много нещастни… Без цел. Без смисъл. Без хляб. До кога? Негодна е всяка държава, която прави нещастен дори само един свой поданик… Кой го беше казал? Спомняте ли си? А аз препрочитам книгите му и знам, че в живота има естествен ред. И всичко загнило, боклучаво отвътре, което мрази човека, като такъв и сам по себе си, си отива като куче без история…

Дами и господа, управляващи моето Габрово, съсипахте стотици човешки съдби и животи, как спите? Как се гледате в огледало? С кои ръце милвате децата си? Или Вашата съвест е чиста, защото не е употребявана? Сигурна съм в това. Но в големия Космос има една невидима ножичка, която клъцва туморните образования на обществото и ги захвърля в ЗАБРАВАТА…“

Десислава Сутева, снимка: Община Габрово

На другия полюс е мнението на главния експерт в Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово Десислава Сутева, според която

„ГАБРОВО Е ЛЮБОВ, ТРУД И ПОСТОЯНСТВО!

“Дико гори!“ е местен градски виц отпреди 30-тина години.

Габровци си разказват, че когато бащата в местната многолюдна ромска фамилия Дико вдигнал висока температура, жена му Божана по погрешка вместо в тогавашната Бърза помощ телефонирала в Пожарната с репликата: „Дико гори!“.

Но съвсем не е вярно, че това е единственото провинение на Диковата фамилия.

Габровска съм от 43 години. Живяла съм на ул. „Зелена ливада“ в първите 12 от тях. Къщата на Диковите, както ги наричахме тогава, се виждаше от всички прозорци на панелния ни апартамент. Имах кученце, което един прекрасен ден изчезна, докато се разхождаше на терасата. Баща ми тръгна да го търси. Сещате ли се къде беше? Беше в Диковия двор.

И други неща сме търсили и намирали там. Не обвинявам, не съдя и не наричам „крадци“ хората, които и тогава и днес са мои съседи.

Но не едно откраднато и върнато кученце е проблемът тук.

Проблем е леката ръка, с която в една публикация е зачеркнато Габрово.

Сложен е кръст на всички нас – хората, които ходим на работа, имаме семейства или бизнес тук; на децата, които учат, творят, спортуват, печелят световни и европейски отличия и прославят Габрово.

Всички тези хора не са „депресивно отчаяни“!

Те не са сянка! Те строят църква, разширяват производства, борят се – успяват или се провалят, но не се оплакват.

Габрово не се оплаква!

В Габрово девизът на индустриалеца Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“ е вграден в герба на града и вдъхновява хората, които днес пишат историята на това място.

А историята на това място е показала, че Габрово винаги носи новото и търси промяната, както явно му е „писано“ да се случи и сега.

Габрово не е самотен остров – приватизацията и реституцията, крахът на големите промишлени гиганти, омразата и дори чувството за безнаказаност, срещу което Габрово извиси глас в последните дни, са национална болест, а не габровска!

Едно е вярно, когато в Габрово “Дико гори!“ значи е време за промяна!

Онази, която трябва да донесе спокоен живот и благоденствие на всички, който уважават реда и законите, независимо от какъв етнос са и в кой град на страната живеят!“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Новини

Национално състезание по Текбол в Габрово

Published

on

Тази събота, 19 септември, от 09.30 часа на пл. „Възраждане“, за първи път в Габрово ще се проведе първенство по един нов атрактивен спорт – Текбол Габрово оупън.

Участие ще вземат клубове от Габрово, Асеновград, Бургас, Хасково, Димитровград, Пловдив и София.

Въпреки, че най-ранните свидетелства за игра, наподобяваща футбол, датират от 200 г. пр. н.е., най-популярната спортна игра в света не спира да еволюира.

От футбол в зала и плажен футбол до по-екстравагантни форми, в комбинация с други спортове, като футголф и футволей, различни видове на спортната игра никнат като гъби през последните години.

Едно от най-новите течения се нарича Текбол. Спортът, създаден в Унгария, започва да става все по-популярен, като в последно време придобива слава и в една от най-футболните страни в света – Бразилия.

Играта прилича на тенис на маса, но с футболна топка. Самата маса пък е извита, а не с права форма. Играта се практикува от един състезател в отбор или по двойки.

Правилата изискват играчите да овладеят топката с едно докосване, след което да я прехвърлят в отсрещното поле.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица