Свържи се с нас

Икономика

Работа с облигации

*Платена публикация*

Published

on

 

Вие не сте доволни от ниските проценти, които предлагат банковите депозити. Тяхното ниво от две години насам провокира все повече хора да търсят други начини за влагане на своите средства. Работата с ценни книжа е предпочитан метод за инвестиране на спестените пари. Ако желаете да се занимавате с тази дейност, но нямате достатъчно средства, може да ползвате бърз кредит до 4000 лв. Не разчитайте на възвращаемостта от инвестицията, за да изплатите кредита, защото можете да очаквате приходите едва след половин година. Можете да работите с акции или облигации самостоятелно или с помощта на вещо лице – дилър.

На пазара в България съществуват много повече ценни книжа, но ако сте дилетанти, по-добре се съсредоточете в тези два вида. Останалите са по-сложни и изискват известен опит и познания. Преди, обаче, да направите вашите покупки на акции или облигации, е добре да изкарате курс или да прочетете книга, свързана с тематиката. Това във всички случаи ще бъде във ваша полза и шансовете да не загубите бързо парите си ще се увеличат. Какво представляват тези два вида ценни книжа?

Облигации – дългова ценна книга, която удостоверява задължение на дадена компания да изплати на притежателя на облигацията определена сума. Със закупуването на облигация, инвеститорът става кредитор на фирмата, която я издава. Последната се задължава да върне дълга.

Как се печели от инвестирането с облигации?

Облигациите имат цена, и когато тя се повиши, може да ги продадете и да спечелите от по-високата стойност на ценната книга.

• Дисконтните облигации пък ви дават право да закупите облигация от компаниите с отстъпка в цената. След изтичането на срока компанията е длъжна да изкупи обратно облигациите на редовната им (номинална) цена. Този вид ценни книжа нямат лихвен процент, а само отстъпка в цената.
• Друг вид са купонните облигации, които имат предварително определени дати (падежни), на които се изплащат сумите. Размерът на сумата, която се изплаща, може да се променя през годините. Някои облигации не са купонни.

Какви облигации да купим?

В зависимост от емитента или дружеството, което стои зад тези ценни книжа, съществуват различни видове облигации. Някои от тях са по-желателни поради високата възвръщаемост, докато други са с много нисък риск и носят ниски приходи.

• ДЦК – държавни ценни книжа. Това са облигации, които се емитират от правителството на държавата. Те се предпочитат най-вече поради високата си сигурност. От друга страна имат много ниска доходност.
• Корпоративните облигации са по-търсени, поради по-високата си възвръщаемост. Въпреки, че тези ценни книги не са емитирани от държавните органи, те се доближават по сигурност до тях. Съчетано с по-високата си доходност, корпоративните облигации привличат много инвеститори, които търсят сигурност и по-голяма печалба.

Корпоративните облигации също се различават по между си. Според емитента те биват:

• Облигации на големите корпорации – доходът е нисък;
• Облигации на големи предприятия, но сравнително по-малки от първите;
• Ценни книжа, емитирани от неизвестни фирми, които съдържат в себе си висок риск: тук има висока доходност, но и риск от загуби.

На кредитната платформа CredX EU лесно бихте се ориентирали сред многото кредитни фирми в случай, че търсите сума, с която да стартирате.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица