Свържи се с нас

Икономика

Все повече хора се доверяват на сайтове за обяви – Базар БГ

Published

on

В последните години интернет търговията набира все повече скорост и за много хора е лесен и удобен начин да пазаруват. Напоследък все повече хора се доверяват на сайтове за обяви като един от най-предпочитаните е сайтът Bazar.bg. Дали ще купуваме подаръци за коледа, ще потърсим дрехи, козметика или спортни принадлежности, а ако нямаме време да отскочим до магазина, може дори да си напълним виртуалната кошница с хранителни продукти и само след час – два тя да се материализира пред вратата ни. Изобщо интернет ни отваря много нови възможности, дава ни достъп до съвсем нов свят и да се докоснем до неща, които допреди няколко години бяха немислими.

Освен това, пазарувайки през интернет нямаме никакви ограничения за работно време или ден. Седнали пред компютъра може да разглеждаме до безкрай, да сравняваме, да преценим на спокойствие, дали покупката си заслужава. И всичко това, без около нас да се навъртат досадни продавачи, които да ни питат „Харесахте ли нещо?“, „Искате ли да пробвате?“, „Ще го купите ли?“. Друго предимство на онлайн пазаруването е, че няма да се блъскате с всички, които са се втурнали да пазаруват, особено около празниците, няма да се притеснявате, че навън е киша или вали, че няма къде да паркирате или че градският транспорт закъснява. Просто се само вие, компютъра и магазина. И всичко това в комфорта на дома ви или в офиса, а може би и в любимото кафене. Няма значение, изборът е ваш – когато и където си пожелаете!

И ако доскоро към онлайн пазаруването у нас се подхождаше в голяма доза предпазливост и едно наум, пред факта, че българите трудно преодоляват нагласата, че купуването на стоки по интернет не е сигурно и крие много рискове, сега се наблюдава все по – широкото отваряне на потребителите. Старото мислене, че не мога да си купя дреха, защото робувам на принципа „око да види, ръка да пипне“ в традиционните търговски обекти, започва да отшумява и се развенчава.

Изводът, че пазаруването по интернет има повече предимства, отколкото недостатъци, доведе и до все по – голям бум в сайтовете за обяви. Все повече хора се обръщат към тях, за да пазаруват, да купят изгодно употребявани или нови вещи или просто да намерят услуга, от която в момента имат нужда.

Когато купуват стока или услуга през сайт за обяви, потребителите трябва да знаят, че като граждани на Европейския съюз родното ни законодателство е в синхрон с това в Европейския съюз и правата на купувачите са защитени. И един интересен факт, ако пазарувате през интернет сайт, вашите права са по – защитени, отколкото ако го правите във физически магазин.

Освен това, когато поръчате стока през интернет, но по една или друга причина, тя не ви върши работа, може да бъде върната в 7-дневен срок, без да е нужно да давате обяснение защо я връщате. Така, когато си купите, например, дреха, на екран тя изглежда по един начин, но установите, че на вас не ви стои добре, цветът не е това, което сте очаквали или не сте улучили размера, просто попълвате обратна разписка и я изпращате към търговеца. Той от своя страна е длъжен да ви възстанови сумата, която сте платили, ако покупката е направена с карта.

В случай, че не желаете да пазарувате с карта или нямате такава, много магазини предлагат и наложен платеж и т.нар услуга преглед на поръчката. Получавайки стоката, виждате я, решавате дали ви удовлетворява или не и я връщате или плащате.

Когато пазарувате в интернет обаче, важно правило е да го правите само през доверени сайтове. Често ни излиза реклама на сайтове, които се намират в други държави и които ни предлагат стоки на изключително ниски цени или с голямо намаление – от рода на 70%. Разбира се, първоначалната реакция е „О, това е страхотна сделка, взимам го“, а след като поръчате или трябва да чакате месеци, за да я получите, получавате съвсем различен продукт или изобщо не я получавате, но за сметка на това вече сте я платили.

Затова най – добрият съвет е – макар и през интернет, пазарувайте разумно и се доверете на коректните сайтове.

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица