Свържи се с нас

Новини

Доброволци събраха над 12 тона боклук в Природен парк „Българка“

Published

on

Над 3600 доброволци се включиха в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF. Участниците събраха над 12 тона отпадъци, ремонтираха места за отдих и друга туристическа инфраструктура. Акцията се проведе в партньорство с GLOBUL и администрациите на 11-те природни парка в България.

Дирекцията на парк „Българка” организира тазгодишната кампания за почистване на част от защитената територия на природния парк. Над 80 доброволци от цялата страна се включиха в почистването. С ентусиазъм и огромно желание почистиха две еко пътеки, един туристически маршрут, Соколо -манастирската поляна. Изградената туристическа инфраструктура – кътове за отдих, беседки, мостове, информационни табла, които се намират в района бяха почистени, лакирани и укрепени, за да може през започващия туристически сезон града ни да посрещне все повече любители на природата и еко туризма. Беше подновена и туристическата маркировка по маршрута от вр. Шипка през Соколския манастир до Демострационен център „Българка” – Етъра. На най-посещаваните места бяха монтирани 10 табла, приканящи посетителите на защитените територии да почистват отпадъците след тяхното пребиваване и да го отнасят до най-близките места с организирано сметопочистване.

Доброволците бяха разпределени в три лъча на движение и почистване : съответно от с. Чарково, Соколски манастир и връх Шипка, в посока Демонстрационен център „Българка”, кв. Етъра. Над два и половина тона боклук беше събран за по-малко от 4 часа и то най-вече от нерегламентирани сметища на околните населени места. В понеделник коли на „Благоустрояване” ЕООД град Габрово извозиха до градското депо събраните битови и строителни отпадъци. Следобед всички участвали в кампанията се събраха, доволни от добре свършената работа, се включиха в организираната томбола и забава на открито в района на център „Българка”. Търговско – промишлената палата – гр. Габрово осигури  част от наградите и подкрепи инициативата на  природния парк. Сред доброволците имаше представители на екологичната организация „Зелени балкани” – гр. Пловдив, и туристическо дружество „Орлово гнездо” – гр. Казанлък. В един от доброволческите отряди се включи лично и програмен експерт на Швейцарското посолство. Изключителна помощ оказаха децата от Наблюдавано жилище „Дом Възможност“, гр. Габрово.

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица