Свържи се с нас

Любопитно

Патентоваха Габровски комплект за оцеляване

Published

on

„Когато по света започне да се говори за нещо, в Габрово то вече се прави“.

Габровци са добре запознати с това клише, в случая обаче твърдението изцяло отговаря на истината. Въпреки, че преди седмица делегация от маи измоли кметът да нареди на Рачо Ковача да закове времето, за да не се сбъднат лошите предсказания за свършека на света, общинската администрация се застрахова, като подготви уникален Габровски комплект за оцеляване, който ще бъде раздаван на официалните гости, потвърдили участие в карнавалните дни. Притежанието на ценната метална кутия ще им даде ако не нещо друго, то поне успокоение, че са взели всички възможни предпазни мерки.

Тъй като габровци се славят със своята практичност, вещите в него са така подбрани, че да служат за всички жизненоважни дела при евентуален свършек на света или намек за такъв.

А ето и самата инструкция за употреба:

Комплектът съдържа:

Шишенце с ракия
Свирка
Компас
Термометър
Кибрит
Хартия
Молив
Пликче с боб
Връв

Упътване:

Ден първи:
Събуждате се и установявате, че светът е свършил. Вайкате се десетина минути. Сещате се, че притежавате единствения и неповторим Габровски комплект за оцеляване®. Само мисълта за това прави деня ви по-малко страшен и решавате да действате. Ако имате нужда, използвайте капака на кутията, за да хванете слънчевата светлина и подадете сигнал на останалите евентуални оцелели. Ако случайно и слънцето се е свършило, свирете със свирката. Морзовият сигнал за бедствие е • • • – – – • • • . Ако всичко ви е наред, ориентирайте се с помощта на компаса и поемете към новия свят.

Ден втори:
Срещате човек. Питате се как е оцелял. Може би и той притежава единствения и неповторим Габровски комплект за оцеляване®, но не ви се вярва, тъй като серията е лимитирана. Оказва се, че просто е голям късметлия. Добре е да се сближите с подобен човек, затова го каните на по глътка ракия, от ракията, съдържаща се в Комплекта. Ако времето е студено, направете си греяна ракия, която да ви предпази от болестотворни организми и зли сили (използвайте кибрита за запалване на огън). Ако Късметлията случайно е ранен, промийте раната му с част от ракията, а с останалата повторете процедурата за приятелство и срещу болестотворни организми. Ако след ракията ви стане весело, попейте и посвирете със свирката.

Ден трети:
След снощи ви е зле. Надяваме се, че не сте угасили огъня. Направете си чай в кутията за оцеляване, която може да се използва и като тенджера или направо в шишето от ракията. България е богата на билки и корени, така че колкото и да го е загазил светът, все ще се намери нещо. Хубаво е след като сте се сприятелили с Късметлията, да скрепите приятелството си с договор. Използвайте молива от единствения и неповторим Габровски комплект за оцеляване® и гърба на хартията, която четете в момента. Разделете земята на две – вземете северното полукълбо за себе си, южното дайте на него. Дръпнете границата с помощта на компаса. Напишете договора в два екземпляра на листа, като го разделите на две и оставите за себе си частта след „Ден трети:”, гледано от лицевата страна.

Ден четвърти:
Чудите се какво да правите? Хвърлете си един боб, за да узнаете бъдещето. Сварете на супа половината предсказание, другата оставете за посев. Време е да намерите запазено от края на света кътче, където да се установите. Късайте парченца от дунапрена, служещ за подложка, в единствения и неповторим Габровски комплект за оцеляване® и ги пускайте на земята от време на време, за да сте сигурни, че не се въртите в кръг. Не забравяйте да вземете живи въглени от огъня със себе си. За пренасянето им може да използвате кутията.

Ден пети:
Гладен сте и отслабнал. Заложете капан-примка като използвате връвта от свирката в единствения и неповторим Габровски комплект за оцеляване®. Ако хванете котка – опитомете я, ако хванете заек – изяжте го. Ако хванете Късметлията, сами изберете какво да го правите. Внимавайте да не загубите обаче частта му от договора!

Ден шести:
Вържете вече падащите си гащи с връвта. Намерете пещера и с молива нарисувайте по стената сцени на преживелиците си от предишните 5 дни. Това ще ви даде вдъхновение да стартирате еволюцията отново. Намерете река и габър, и основете Габрово. Търсете приятно, слънчево, но прохладно място с помощта на компаса и термометъра. Когато го намерите, котката ще се отърка в краката ви и ще замърка доволно. Посадете останалата част от боба. Пликчето може да използвате за съхранение на опашката на котката и договора с Късметлията.
Слънцето ще изгрее зад хребета, окъпано в утринната роса…
Зарейте поглед, пълен с вяра и оптимизъм.

От тук нататък е лесно…

„Когато по света започне да се говори за нещо, в Габрово то вече се прави“. 

Габровци са добре запознати с това клише, в случая обаче твърдението изцяло отговаря на истината. Въпреки, че преди седмица делегация от маи измоли кметът да нареди на Рачо Ковача да закове времето, за да не се сбъднат лошите предсказания за свършека на света, общинската администрация се застрахова, като подготви уникален Габровски комплект за оцеляване, който ще бъде раздаван на официалните гости, потвърдили участие в карнавалните дни. Притежанието на ценната метална кутия ще им даде ако не нещо друго, то поне успокоение, че са взели всички възможни предпазни мерки.

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица