Свържи се с нас

Новини

Николай Младенов: Избрах Габрово, защото Националната Априловска гимназия е най-доброто училище в България

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министърът на външните работи на Република България Николай Младенов бе на посещение вчера в Габрово по повод Деня на Европа- 9 май. Той участва в един учебен час на възпитаниците от Националната Априловска гимназия.

Пред възпитаниците на априловото школо, министър Младенов разказа  подробности около обявяването на 9-ти май  за Ден на Европа, разказа част от историята на създаването на  Европейския съюз и предимствата за всички българи, когато еврото бъде  въведено за официална валута. На въпрос на децата, как би нарисувал България  – министър Младенов отговори: „Със сигурност бих я изобразил като комбинация между Тревненска и Боженска къща”.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За благодарност министърът на външните работи получи от Директора на гимназията  Знак на отличника  и специален папирус с химна на Априлов.

Преди срещата с младите априловци Николай Младенов отговори и на журналистически въпроси.  На запитване от журналисти  как  би мотивирал  младите  да останат в България  и как би им обяснил, че  ние сме приети в Европейския съюз и всичко онова, което правим като образователна система е на доста високо ниво, министърът отговори: „Най-важното сега е те да  завършат успешно  Априловската гимназия, защото това е първата им и най-основна задача. Тогава възможностите, които всеки ще има, ще са по-големи. България е страна, която е не само членка на НАТО и ЕС, но и страна, която може да бъде водеща по  много от дебатите в Европа“.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пред  медиите той обясни и  мотивите си, накарили  го да  бъде точно в Габрово в Деня на Европа.

„Избрах Габрово, защото за мен това е най-хубавото училище в България, с най-много традиции. Не веднъж съм работил с училището и града, и  мисля, че като има една традиция, тя трябва да се спазва.”

Новини

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Published

on

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

59 заразени с КОВИД – 19 за ден, двама са починалите

Published

on

Двама души са починали, а 59 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 24 септември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили 72-годишен мъж от Габрово и 92-годишна жена от Дряново.

През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 33 случая. Седемнадесет са дали положителни резултати в Севлиево, шест са новозаразените в Дряново и трима в Трявна.

От потвърдените 59 случаи в областта 17 души хоспитализираните, а останалите 42-ма са с провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ЕК започна проверки след сигнал на Андрей Новаков

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена.

В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). Сектор „Транспорт“ заема важно място в неговата работа на евродепутат, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство, известно с името „Пакет Мобилност“. През 2019 г. е избран за председател на Европейската ЖП Асоциация “Rail Forum Europe“. Неведнъж се е застъпвал за проблемите на авиосектора, особено в контекста на осигуряване на средства за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица