Свържи се с нас

Икономика

Сенчестата икономика

Published

on

Какво става, когато държавата възлага непосилна данъчна тежест върху гражданите си?  Работодателите се опитват да се откачат от плащанията. Разраства се икономиката в сянка, при която икономическите и финансовите действия се осъществяват извън погледа на държавата. В резултат притокът на осигурителни вноски намалява и състоянието на пенсионния фонд се влошава. Смята се, че критичната граница, до която нещата все още могат да бъдат овладени, е делът на сенчестата икономика в брутния вътрешен продукт да не превишава 15%. В страните от ЕС положението изглежда удържимо – този дял варира между 7 и 16 на сто. Според специалистите сенчестата икономика у нас е отговорна за 30-35 на сто от брутния вътрешен продукт. Явно картината, която се очертава, не е радостна. Дали обаче, ако се огледаме, не можем да видим някакъв изход? Азиатското решение Сингапур, една от най-бързо развиващите се държави, е извлякъл поука и е създал нов тип пенсионна система. Работодателят там е длъжен да внася всеки месец 20% върху заплатата на работника в негова лична банкова пенсионна сметка. Работникът внася още 20%. Какво ще му попречи да тегли от сметката си, ще запита недоверчивият българин. Държавата, отговаря не особено доволният сингапурец. Работата е там, че сметката е лична, но се управлява съвместно от нейния притежател и от държавата. Титулярът може да тегли пари само в три случая: ако повишава образованието си, ако си купува жилище и ако се разболее тежко. Така след 40-45 г. трудов стаж с помощта на лихвите личният пенсионен влог набъбва достатъчно, за да издържа притежателя си до края на живота му. Младите не са облагани с данъци, за да плащат за старите. Старите са принудени да живеят с онова, което са спестявали и с доброволно правените допълнителни спестявания. Въпросът е: ще намери ли азиатският опит почва у нас? Не е реално да се планира безболезнено преминаване към сингапурската система, тъй като не разполагаме с необходимото за това време. А и подобно решение ще стовари бреме върху онези, които сега са между 30 и 50 г.

Решение има и то изобщо не лежи в политическата сфера. В развитите страни отдавна хората са свикнали да мислят сами за себе си и най-вече за старините си. От десет години на българският пазар влизат и развиват дейността си мощни частни компании, предлагащи решение на този проблем, а именно валутно-спестовни осигурителни програми с редица ползи, покриващи дори животозастрашаващи рискове, както и предлагащи индексация в протововес на инфлационните процеси. Ролята на държавата би трябвало да се изразява в стимулиране на подобен вид привикване на хората сами да мислят за себе си и собствените си старини. И тя го прави, но за съжаление неприоритетно.

Данъчните преференции днес, получавани при подобен вид самоосигуряване са в размер на 10% от годишния облагаем доход при физическите лица, което съвсем не е достатъчно, особено при фалиращи пенсионна и здравна система. В началото, когато навлязоха тези компании на територията на страната,за разход се признаваше цялата вноска на хората, които спестяваха по този начин. Сега от данъчните преференции се възползват предимно юридическите лица, които формират фирмен резерв, при което за разход се признават до 60лв  на месец на служител. Формата на спестяване на принципа на личната сметка и редицата други ползи, които предоставят подобни западни гиганти е начало на промяна не само за хората, но и за самата държава, тъй като тези пари биват реинвестирани в нейната икономика.

Неизбежно е да споменем, че част от хората ще бъдат в заварено положение, дори и да се направи такава цялостна реформа, но тук е най-важна ролята на управляващите – да определят източниците на финансиране. Въпросът е ще се промени ли мисленето на българина и ще намерят ли смелост управляващите да вземат такива крути мерки?

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица