Свържи се с нас

Икономика

Крахът на пенсионната система

Published

on

В  САЩ, където пенсионните вноски винаги са били по-големи от нашите и са се трупали по-дълго време, един пенсионер получава спестеното от самия него за по-малко от 4 години. За България този срок е още по-къс – 2,5 г. След това пенсионерът ляга на плещите на държавата, тоест върху онези, които работят в момента.

Работещите днес плащат данъци, от които се издържат работилите довчера. Напоследък пенсионните фондове (особено в българския вариант) не проявяват тенденция към натрупване. Когато  се пенсионират, те ще започнат да се издържат от вноските на децата си. Ясно е, че при подобна система печели само първото поколение – хората, които не са плащали почти нищо като млади, но в напреднала възраст получават облаги за сметка на следващото поколение. Където има печеливши обаче, има и губещи. Губещите са хората от последното поколение – това, което ще изплаща пенсионни вноски, но няма да получава пенсии. Такова поколение ще бъде именно  на  родените след 1948 година. Макар системата да не изглежда справедлива, положението не би било толкова лошо, ако не се намесваха някои утежняващи фактори. Един такъв фактор е демографският срив.  Днес  16,2 % от българите са над 65-години. Тъй като пенсионната възраст бавно пълзи към тази граница, но все още е далеч от нея, става ясно, че по този показател сме доста по-напред от американците, които гръмко се окайват за своите 13%. През 2010 г. ставаме свидетели на рязкото нарастване на демографското натоварване в съотношението между хората над 65 г. и тези на възраст между 15 и 64г. Положението започва да изглежда още по-лошо и когато отчетем факта на емигриралите българи (повечето между 45 и 55 годишни), малцина от които ще се завърнат в страната. Така че, запазването на системата на трансфер между поколенията ще означава родените след 1963-а да се нагърбят с издръжката на едно по-многочислено от тях поколение – нещо, което не е нито справедливо, нито реално осъществимо.

Икономика

„Теспом”АД търси да назначи работници

Published

on

Фирма „Теспом”АД-Габрово извършва производствена дейност и експорт в страната и чужбина с: телфери, подемно-транспортни съоръжения и машини, кранове, комплектация и резервни части за същите.

За своето производствено предприятие търсим:
1. Организатор производство ( машинен инженер);
2. Заварчик;
3. Стругар универсален струг;
4. Шлосер, за работа на гилотина и абкант;
5. Ферзист универсална фреза;
6. Шлосер-монтьор;
7. Оператор на машини с ЦПУ;
8. Борвергерист.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на e-mail: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в Дружеството: гр.Габрово, ул.”Бодра смяна” 1.

За допълнителна информация, тел. за връзка: 0879 / 123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Подемкран“ АД набира служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  1. Борвергист
  2. Фрезист
  3. Монтажник
  4. Оператори на ЦПУ машини
  5. Стругар универсален струг
  6. Сервизен техник
  7. Механик
  8. Складов работник ел. табла
  9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Икономика

„Булкарто“ ЕООД търси работник, който да пакетира

Published

on

„Булкарто“ ЕООД е българска компания, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Ексклузивен представител на няколко белгийски завода.

Фирмата търси сериозни и отговорни служители, с желание за работа, в чиито качества и професионално развитие да инвестира.

Позицията, която предлага е „Работник на пакетаж“.

Описание на длъжността:
Работник за сортиране и подготовка за пакетаж на хранителни продукти.
Работи се на смени.

Изисквания:
Опит в складовата и хранителна индустрия;
Отговорност и дисциплинираност;
Умения за работа в екип;
Сръчност.

Предлагаме:
Добри условия на труд;
Перспективи за професионално развитие;
Заплащане от 1 200 до 1 500 лв;
Трудов договор.

За да кандидатствате за обявената позиция изпратете автобиография, снимка и телефон за обратна връзка на адрес: гр. Габрово, ул. „Индустриална“ 18 или на електронна поща: bobi.hristov@bulkarto.com.

За компанията:
„Булкарто“ е българска компания, с офиси и хладилни бази в Габрово и София, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Фирмата е ексклузивен представител на няколко белгийски завода. Дългосрочните взаимоотношения с партньорите, лоялността и доверието през годините, са сред основните причини днес „Булкарто“ да е маркет лидер в сферата на своя бранш.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица