Свържи се с нас

Икономика

Крахът на пенсионната система

Published

on

В  САЩ, където пенсионните вноски винаги са били по-големи от нашите и са се трупали по-дълго време, един пенсионер получава спестеното от самия него за по-малко от 4 години. За България този срок е още по-къс – 2,5 г. След това пенсионерът ляга на плещите на държавата, тоест върху онези, които работят в момента.

Работещите днес плащат данъци, от които се издържат работилите довчера. Напоследък пенсионните фондове (особено в българския вариант) не проявяват тенденция към натрупване. Когато  се пенсионират, те ще започнат да се издържат от вноските на децата си. Ясно е, че при подобна система печели само първото поколение – хората, които не са плащали почти нищо като млади, но в напреднала възраст получават облаги за сметка на следващото поколение. Където има печеливши обаче, има и губещи. Губещите са хората от последното поколение – това, което ще изплаща пенсионни вноски, но няма да получава пенсии. Такова поколение ще бъде именно  на  родените след 1948 година. Макар системата да не изглежда справедлива, положението не би било толкова лошо, ако не се намесваха някои утежняващи фактори. Един такъв фактор е демографският срив.  Днес  16,2 % от българите са над 65-години. Тъй като пенсионната възраст бавно пълзи към тази граница, но все още е далеч от нея, става ясно, че по този показател сме доста по-напред от американците, които гръмко се окайват за своите 13%. През 2010 г. ставаме свидетели на рязкото нарастване на демографското натоварване в съотношението между хората над 65 г. и тези на възраст между 15 и 64г. Положението започва да изглежда още по-лошо и когато отчетем факта на емигриралите българи (повечето между 45 и 55 годишни), малцина от които ще се завърнат в страната. Така че, запазването на системата на трансфер между поколенията ще означава родените след 1963-а да се нагърбят с издръжката на едно по-многочислено от тях поколение – нещо, което не е нито справедливо, нито реално осъществимо.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица