Свържи се с нас

Новини

Омбудсманът с препоръка от Габрово до Бойко Борисов

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще изпрати препоръка от Габрово до министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин да бъдат предприети мерки за промяна в условията на наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии. Новината съобщи пред журналисти в Габрово Мая Манолова, която беше на посещение в региона.

Решението за препоръката Манолова взе след срещата си с Борислав Петров, родител на малко дете, чиято майка – студентка е починала внезапно три месеца след раждането му. „Да бъдат предприети мерки, поне в случаите, при които починалият родител е бил студент и поради това е бил в невъзможност да има осигурителен стаж, т.е. детето да получи тази минимална подкрепа от държавата в размер на наследствена или персонална пенсия“, заяви Мая Манолова.

По думите на омбудсмана ще бъде отправена и препоръка за промяна в гарантирания минимален доход, тъй като от 2009 г. до сега ситуацията в България е променена и не е нормално този доход да не бъде осъвременяван. „С него са свързани редица социални плащания, така че са необходими съответните промени“, добави още Манолова.

Конкретният казус, с който тя се е сблъскала в Габрово провокира омбудсмана да заеме тази позиция. Според Манолова държавата тласка самотни родители да минат в „сивия сектор“, за да осигурят пенсия на детето си.

„Според наредба на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Кодекса за социалното осигуряване децата сираци на родители, които нямат осигурителен стаж, не могат да получават наследствена или персонална пенсия. Единствената възможност за получаване на такава е когато другият родител има доход под гарантирания минимален доход за България. Това е доход, който не е променян от 2009 година и е в размер на 65 лева“, обясни Манолова.

снимка: www.ombudsman.bg

снимка: www.ombudsman.bg

По-рано през деня омбудсманът направи дарение от шест компютъра във Възпитателното училище – интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Керека и от още осем компютъра в Основно училище „Васил Левски“ в село Шумата.

„Имах отправени запитвания от защитените училища в община Севлиево за промяна в тяхното функциониране.

Училището в село Крамолин има проблем с транспорта, с училищните автобуси, които отвеждат децата до училище. Поех ангажимент и ще отправя препоръка на министъра на образованието и науката Меглена Кунева защитеното училище да бъде снабдено с училищен автобус. Оказа се, че децата в друго защитено училище в село Шумата нямат достатъчно компютри, за да си организират игротека. Това са деца от социално слаби семейства от един специфичен регион, в който хората се определят като българи –етнически власи. Децата са от бедни семейства, в които в най-добрия случай работи единият родител, и нямат компютри в къщи.“, разказа Манолова.

Омбудсманът подчерта, че от началото на годината е стартирала кампанията „В нашите ръце“, която е насочена именно към такива будни и талантливи деца от социално слаби семейства.

„Мисля, че ако всеки човек, който има възможности, подкрепи поне едно дете ще направи добро дело на само за това дете, но и за себе си и за България“, категоричен бе омбудсманът.

В Севлиево Мая Манолова се срещна и с кмета на града д-р Иван Иванов, с когото обсъди възможностите за избор на местен обществен посредник.

Националният омбудсман изрази готовност заедно с председателя Бойка Маринска и членовете на Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите да изработят законодателни промени, които да стимулират избора на местни обществени посредници.

„Гражданите нямат нужда от послушни защитници, така че, ако ще се правят промени, ще участвам и със залагането на механизми, които да осигурят независимост на местните обществени посредници“, подчерта Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица