Свържи се с нас

Новини

Омбудсманът с препоръка от Габрово до Бойко Борисов

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще изпрати препоръка от Габрово до министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин да бъдат предприети мерки за промяна в условията на наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии. Новината съобщи пред журналисти в Габрово Мая Манолова, която беше на посещение в региона.

Решението за препоръката Манолова взе след срещата си с Борислав Петров, родител на малко дете, чиято майка – студентка е починала внезапно три месеца след раждането му. „Да бъдат предприети мерки, поне в случаите, при които починалият родител е бил студент и поради това е бил в невъзможност да има осигурителен стаж, т.е. детето да получи тази минимална подкрепа от държавата в размер на наследствена или персонална пенсия“, заяви Мая Манолова.

По думите на омбудсмана ще бъде отправена и препоръка за промяна в гарантирания минимален доход, тъй като от 2009 г. до сега ситуацията в България е променена и не е нормално този доход да не бъде осъвременяван. „С него са свързани редица социални плащания, така че са необходими съответните промени“, добави още Манолова.

Конкретният казус, с който тя се е сблъскала в Габрово провокира омбудсмана да заеме тази позиция. Според Манолова държавата тласка самотни родители да минат в „сивия сектор“, за да осигурят пенсия на детето си.

„Според наредба на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Кодекса за социалното осигуряване децата сираци на родители, които нямат осигурителен стаж, не могат да получават наследствена или персонална пенсия. Единствената възможност за получаване на такава е когато другият родител има доход под гарантирания минимален доход за България. Това е доход, който не е променян от 2009 година и е в размер на 65 лева“, обясни Манолова.

снимка: www.ombudsman.bg

снимка: www.ombudsman.bg

По-рано през деня омбудсманът направи дарение от шест компютъра във Възпитателното училище – интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Керека и от още осем компютъра в Основно училище „Васил Левски“ в село Шумата.

„Имах отправени запитвания от защитените училища в община Севлиево за промяна в тяхното функциониране.

Училището в село Крамолин има проблем с транспорта, с училищните автобуси, които отвеждат децата до училище. Поех ангажимент и ще отправя препоръка на министъра на образованието и науката Меглена Кунева защитеното училище да бъде снабдено с училищен автобус. Оказа се, че децата в друго защитено училище в село Шумата нямат достатъчно компютри, за да си организират игротека. Това са деца от социално слаби семейства от един специфичен регион, в който хората се определят като българи –етнически власи. Децата са от бедни семейства, в които в най-добрия случай работи единият родител, и нямат компютри в къщи.“, разказа Манолова.

Омбудсманът подчерта, че от началото на годината е стартирала кампанията „В нашите ръце“, която е насочена именно към такива будни и талантливи деца от социално слаби семейства.

„Мисля, че ако всеки човек, който има възможности, подкрепи поне едно дете ще направи добро дело на само за това дете, но и за себе си и за България“, категоричен бе омбудсманът.

В Севлиево Мая Манолова се срещна и с кмета на града д-р Иван Иванов, с когото обсъди възможностите за избор на местен обществен посредник.

Националният омбудсман изрази готовност заедно с председателя Бойка Маринска и членовете на Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите да изработят законодателни промени, които да стимулират избора на местни обществени посредници.

„Гражданите нямат нужда от послушни защитници, така че, ако ще се правят промени, ще участвам и със залагането на механизми, които да осигурят независимост на местните обществени посредници“, подчерта Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица