Свържи се с нас

Новини

Омбудсманът с препоръка от Габрово до Бойко Борисов

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще изпрати препоръка от Габрово до министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин да бъдат предприети мерки за промяна в условията на наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии. Новината съобщи пред журналисти в Габрово Мая Манолова, която беше на посещение в региона.

Решението за препоръката Манолова взе след срещата си с Борислав Петров, родител на малко дете, чиято майка – студентка е починала внезапно три месеца след раждането му. „Да бъдат предприети мерки, поне в случаите, при които починалият родител е бил студент и поради това е бил в невъзможност да има осигурителен стаж, т.е. детето да получи тази минимална подкрепа от държавата в размер на наследствена или персонална пенсия“, заяви Мая Манолова.

По думите на омбудсмана ще бъде отправена и препоръка за промяна в гарантирания минимален доход, тъй като от 2009 г. до сега ситуацията в България е променена и не е нормално този доход да не бъде осъвременяван. „С него са свързани редица социални плащания, така че са необходими съответните промени“, добави още Манолова.

Конкретният казус, с който тя се е сблъскала в Габрово провокира омбудсмана да заеме тази позиция. Според Манолова държавата тласка самотни родители да минат в „сивия сектор“, за да осигурят пенсия на детето си.

„Според наредба на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Кодекса за социалното осигуряване децата сираци на родители, които нямат осигурителен стаж, не могат да получават наследствена или персонална пенсия. Единствената възможност за получаване на такава е когато другият родител има доход под гарантирания минимален доход за България. Това е доход, който не е променян от 2009 година и е в размер на 65 лева“, обясни Манолова.

снимка: www.ombudsman.bg

снимка: www.ombudsman.bg

По-рано през деня омбудсманът направи дарение от шест компютъра във Възпитателното училище – интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Керека и от още осем компютъра в Основно училище „Васил Левски“ в село Шумата.

„Имах отправени запитвания от защитените училища в община Севлиево за промяна в тяхното функциониране.

Училището в село Крамолин има проблем с транспорта, с училищните автобуси, които отвеждат децата до училище. Поех ангажимент и ще отправя препоръка на министъра на образованието и науката Меглена Кунева защитеното училище да бъде снабдено с училищен автобус. Оказа се, че децата в друго защитено училище в село Шумата нямат достатъчно компютри, за да си организират игротека. Това са деца от социално слаби семейства от един специфичен регион, в който хората се определят като българи –етнически власи. Децата са от бедни семейства, в които в най-добрия случай работи единият родител, и нямат компютри в къщи.“, разказа Манолова.

Омбудсманът подчерта, че от началото на годината е стартирала кампанията „В нашите ръце“, която е насочена именно към такива будни и талантливи деца от социално слаби семейства.

„Мисля, че ако всеки човек, който има възможности, подкрепи поне едно дете ще направи добро дело на само за това дете, но и за себе си и за България“, категоричен бе омбудсманът.

В Севлиево Мая Манолова се срещна и с кмета на града д-р Иван Иванов, с когото обсъди възможностите за избор на местен обществен посредник.

Националният омбудсман изрази готовност заедно с председателя Бойка Маринска и членовете на Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите да изработят законодателни промени, които да стимулират избора на местни обществени посредници.

„Гражданите нямат нужда от послушни защитници, така че, ако ще се правят промени, ще участвам и със залагането на механизми, които да осигурят независимост на местните обществени посредници“, подчерта Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица