Свържи се с нас

Икономика

Габровската търговско-промишлена палата празнува 30 години

Published

on

В следващите два дни Търговско-промишлената палата на Габрово ще отбележи своята 30-годишнина.

Официално Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) е вписана в Окръжния съд на 30 септември 1991 г. Учредители са 20 представители на фирми и банки от Габрово. Инициатор и двигател на учредяването е Тодор Костадинов Петров, който става Главен секретар, а за председател е избран Пенчо Христов.

ГТПП започна работа с един служител в стаята на Тодор Петров в сградата на НТС на 1 декември 1991 г. „За 30 години Палата порасна, успя с помощта на Областния управител на Габрово, който предостави за безвъзмездно ползване настоящите помещения и с доброволния труд, и даренията на над 40 фирми от областта, да изгради настоящия си дом. Не сме забравили помощта Ви и благодарим на всички!“, заяви председателят на ГТПП Иван Лесев.

Палатата извършва годишно над 2 000 услуги на фирми и граждани. Обслужва външнотърговската дейност на фирмите от Габровска област, извършва заедно с Българска търговско-промишлена палата преводи и легализации на всички видове документи от и на повече от 20 езика.

Провежда множество краткосрочни обучения за заети лица, както и обучения за придобиване на професионална квалификация на безработни чрез клона на Националния център за професионално обучение в системата на Търговско-промишлените палати/камари в България. От създаването на центъра досега има обучени над 1000 курсисти по различни професии от областта на туризма, строителството, машиностроене, шивашка промишленост, офис секретари и много други.

Палатата работи много активно по европейски проекти. През последните 15 години има успешно изпълнени 15 проекта по програма Еразъм+ и предшестващата я Леонардо да Винчи. Голяма част от тях са в областта на професионалното и висше образование и обучение. Габровската палата има принос в трансфера на немския опит в България, в разработване на изискванията и секторните рамки на професии в областта на автомобилния сектор, на външната търговия, на обслужването на сгради, мехатрониката и др.

В резултат на един от проектите бяха разработени съвместно с МОН образователните изисквания и въведена в България професията „мехатроник“. ГТПП има изпълнени 5 проекта по програма Активни услуги на пазара на труда, Габровска област, други международни проекти извън европейското финансиране.

ГТПП и ДСК участваха в пилотното тестване на програмата за отпускане на микро кредити за малките и средни предприятия преди влизането ни в ЕС. Значителна част от дейността на Палатата е насочена към подпомагане на професионалното образование и обучение в областта, подобряване на качеството на подготовката на кадри.

„Сътрудничим си Регионалното управление на образованието и Техническия университет в Габрово. Провели сме множество срещи, обсъждания, семинари, за да може да приближим образованието до нуждите на фирмите от региона. Подпомагаме и въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии.

Положихме много големи усилия да подготвим фирмите от региона за бъдещото членство в ЕС с множество семинари (вкл. с лектори от Германия)“, добави още Галина Михнева, изпълнителен директор на ГТПП.

От 2008 г. досега ГТПП е домакин на Европейския център Европа директно Габрово. През 2020 г. е одобрена отново за следващия период до 2025 г. За този период са проведени над 100 събития за Габровска и ловешка област, издава бюлетин, поддържа непрекъсната информация в социалните медии. Сътрудничи отлично с Областния информационен Център в Габрово, а основен партньор е Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“.

Във всички свои дейности работи с множество партньори. Има сключени над 20 партньорски споразумения. „Наше убеждение е, че трябва да се обединяват усилията на всички, за да постигнем значителните успехи, за които мечтаем. Палатата работи непрекъснато за подпомагане на регионалното развитие на Габровска област. Наши представители се включват активно в организацията и провеждането на редица публични събития от регионален и местен мащаб. Член сме на Регионалния иновационен център, чиято цел е насърчаване на иновациите във фирмите от областта“, каза още Иван Лесев.

Като работодателска организация ГТПП участва активно в редица държавно-обществени съвети на регионално и местно ниво. Част е от единната система на Търговско-промишлените палати в България. Работата в мрежа ѝ с Българска търговско-промишлена палата допринася за разширяване на услугите и дейностите им.

През тази година КОВИД – кризата наложи значителни промени в дейността и начина на работа на Палатата, но нито за ден не спря да обслужва фирмите и бързо преорганизира част от дейностите си в онлайн среда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Фирма спечели 25 000 лева от Общината за занаятчийска работилница с магазин

„Габровският зелен ускорител“ с награди за всички финалисти.

Published

on

„Гормоли“ ООД е големият победител в завършилия „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator), съобщиха от Областния информационен център.

Компанията печели наградата от 25 000 лева за предложението си да открие в Габрово занаятчийска работилница с магазинна част, в която на място да бъдат приготвяни пресни студено пресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена, като ще бъде следвана концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци.

Компанията ще осигури собствен ресурс под формата на личен труд, умения, ноу-хау (know-how), както и покриване на режийните разходи на обекта.

Класираните за финала 6 компании бяха оценявани от седемчленно жури по предварително разработени критерии, които преценяват пазарната възможност на предложението, разработеният бизнес план, потенциалът за растеж, мениджърският екип, защитата и представянето на идеята.

Председател на комисията за оценка бе кметът на община Габрово Таня Христова, а останалите членове: Леона Асланова – основател на агенцията за иновации Innovation Starter, Ангелина Тодорова – директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд на фондовете, Мариян Маринов – директор „Бизнес Развитие“ в София Тех Парк, Теодор Стойчев – ръководител на бюрото на Европейския парламент в България, Костадин Андонов – координатор „Иновации и развитие“ във WWF България (Световен фонд за дивата природа) и Тодор Попов – директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване” в Община Габрово.

Награди от Акселератора получиха и останалите участници. Екипите на компаниите „Клаудрак“ ООД и „Май Стори Травел“ ООД – парични премии по 1000 лева от Innovation Starter. „Ренерко“ ООД получи наградата на евродепутата Андрей Новаков – посещение на Европейския парламент, а екипът на „Байки Фън“ ЕООД ще се отправи на вълнуваща двудневна разходка с рейнджър по избран маршрут в Национален парк „Централен Балкан“.

Община Габрово ще предприеме действия за сключване на договор със „Сенстейт Технолоджис“ АД за производство и поставяне в градска среда на двукамерни цифрови модули за разделно събиране на отпадъците с помощта на специализирана IoT система за мониторинг в реално време.

Програмата „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator) продължи няколко месеца. В нея първоначално се включиха 15 зелени компании в начален етап на развитие, които представиха предложенията си за бизнес в Габрово. След първоначална селекция финалистите преминаха онлайн обучителни модули, в които бяха подпомогнати за правилното структуриране и изготвяне на бизнес плановете си и тяхното успешно презентиране пред жури.

Екипът на „Габрово Зелен Ускорител“ благодари на всички, които се включиха, за вдъхновяващото им участие и представените бизнес идеи. „Заедно доказахме, че екологичният транспорт, зелената и приобщаваща градска среда, производството на био храни, иновативните стратегии за управление на отпадъците и устойчивото потребление на природните ресурси са не просто бизнеси с добра възможност, а социално-отговорни каузи, които носят потенциала да създават общности, да възпитават към отговорно отношение и да подобряват качеството на живот.

„Габрово Зелен Ускорител“ e програма на Общината, която се реализира от Областен информационен център – Габрово, в партньорство с агенцията за иновации Innovation starter. „Gabrovo Green Accelerator“ е част от инициативите, включени в програмата на „Европейски зелен лист“ – екологичната награда на Европейската комисия за 2021 година, която заслужено спечели Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Изтича срокът за последната вноска за плащане на местни данъци и такси

Published

on

Община Габрово уведомява своите данъкоплатци, че изтича срокът за внасяне на втора /последна/ вноска за плащане на местните данъци и такси за 2021 г.

До 1 ноември всяко физическо и юридическо лице може да плати своите задължения в пълен размер на касите на дирекция „Местни данъци и такси“, всеки делничен ден от 8.15 – 16.30 часа, без прекъсване, по банков път, чрез пощенски запис, виртуален ПОС терминал или чрез касите на „Изи пей“ в цялата страна.

Община Габрово напомня, че задълженията за местни данъци и такси могат да бъдат проверени и на сайта на администрацията, като за целта предварително трябва да се знае входящ номер на декларация за придобито имущество.

Справка може да се извърши и с валиден електронен подпис или ПИК код издаден от НАП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Трявна спечели наградата „Туризъм и култура“

Published

on

Община Трявна за първи път спечели наградата “Туризъм и култура” за малка община, с население под 20 000 души, в деветото издание на националния конкурс “Кмет на годината 2021”.

Престижното състезание се организира ежегодно от платформата Kmeta.bg и дава възможност на гражданите чрез онлайн гласуване да определят кои са общините с най-добри практики у нас.

Наградата бе връчена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева от директора на “Геотехмин” – г-н Стоян Сталев. Тревненският градоначалник с радост прие достойното и заслужено отличие и подчерта, че подобна награда носи, както гласувано доверие, така и голяма отговорност.

“За мен е изключително удоволствие да получа тази награда, защото тя принадлежи на община Трявна и на всички тревненци. Хората са нашият двигател, за да се движим в правилната посока. Благодаря на Кмета.bg, че търсят добрите практики в местното управление и ги споделят. Благодаря на Общинска администрация, Общински съвет и на всички, които пазят духа на нашия град. Оттук ние можем да развиваме туризма. Добре дошли сте в нашия град, градът на баща и син Славейкови!”, посочи г-жа Силвия Кръстева.

Тази година големите победители в категория “Туризъм и култура” за средна община са Карлово и за голяма – Стара Загора. Наградени бяха общо 21 от всички 265 номинирани общини у нас в 7 категории – “Кмет на годината”; “Кмет на гражданите”; “Smart city”; “Спорт и младежки инициативи”; “Градска среда”; “Туризъм и култура” и “Зелена община”. Престижната церемония се състоя в “София Тех парк” без присъствието на публика и при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи в момента в страната.

Цялото награждаване ще бъде излъчено на 25 ноември по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица