Свържи се с нас

Икономика

Габровската търговско-промишлена палата празнува 30 години

Published

on

В следващите два дни Търговско-промишлената палата на Габрово ще отбележи своята 30-годишнина.

Официално Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) е вписана в Окръжния съд на 30 септември 1991 г. Учредители са 20 представители на фирми и банки от Габрово. Инициатор и двигател на учредяването е Тодор Костадинов Петров, който става Главен секретар, а за председател е избран Пенчо Христов.

ГТПП започна работа с един служител в стаята на Тодор Петров в сградата на НТС на 1 декември 1991 г. „За 30 години Палата порасна, успя с помощта на Областния управител на Габрово, който предостави за безвъзмездно ползване настоящите помещения и с доброволния труд, и даренията на над 40 фирми от областта, да изгради настоящия си дом. Не сме забравили помощта Ви и благодарим на всички!“, заяви председателят на ГТПП Иван Лесев.

Палатата извършва годишно над 2 000 услуги на фирми и граждани. Обслужва външнотърговската дейност на фирмите от Габровска област, извършва заедно с Българска търговско-промишлена палата преводи и легализации на всички видове документи от и на повече от 20 езика.

Провежда множество краткосрочни обучения за заети лица, както и обучения за придобиване на професионална квалификация на безработни чрез клона на Националния център за професионално обучение в системата на Търговско-промишлените палати/камари в България. От създаването на центъра досега има обучени над 1000 курсисти по различни професии от областта на туризма, строителството, машиностроене, шивашка промишленост, офис секретари и много други.

Палатата работи много активно по европейски проекти. През последните 15 години има успешно изпълнени 15 проекта по програма Еразъм+ и предшестващата я Леонардо да Винчи. Голяма част от тях са в областта на професионалното и висше образование и обучение. Габровската палата има принос в трансфера на немския опит в България, в разработване на изискванията и секторните рамки на професии в областта на автомобилния сектор, на външната търговия, на обслужването на сгради, мехатрониката и др.

В резултат на един от проектите бяха разработени съвместно с МОН образователните изисквания и въведена в България професията „мехатроник“. ГТПП има изпълнени 5 проекта по програма Активни услуги на пазара на труда, Габровска област, други международни проекти извън европейското финансиране.

ГТПП и ДСК участваха в пилотното тестване на програмата за отпускане на микро кредити за малките и средни предприятия преди влизането ни в ЕС. Значителна част от дейността на Палатата е насочена към подпомагане на професионалното образование и обучение в областта, подобряване на качеството на подготовката на кадри.

„Сътрудничим си Регионалното управление на образованието и Техническия университет в Габрово. Провели сме множество срещи, обсъждания, семинари, за да може да приближим образованието до нуждите на фирмите от региона. Подпомагаме и въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии.

Положихме много големи усилия да подготвим фирмите от региона за бъдещото членство в ЕС с множество семинари (вкл. с лектори от Германия)“, добави още Галина Михнева, изпълнителен директор на ГТПП.

От 2008 г. досега ГТПП е домакин на Европейския център Европа директно Габрово. През 2020 г. е одобрена отново за следващия период до 2025 г. За този период са проведени над 100 събития за Габровска и ловешка област, издава бюлетин, поддържа непрекъсната информация в социалните медии. Сътрудничи отлично с Областния информационен Център в Габрово, а основен партньор е Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“.

Във всички свои дейности работи с множество партньори. Има сключени над 20 партньорски споразумения. „Наше убеждение е, че трябва да се обединяват усилията на всички, за да постигнем значителните успехи, за които мечтаем. Палатата работи непрекъснато за подпомагане на регионалното развитие на Габровска област. Наши представители се включват активно в организацията и провеждането на редица публични събития от регионален и местен мащаб. Член сме на Регионалния иновационен център, чиято цел е насърчаване на иновациите във фирмите от областта“, каза още Иван Лесев.

Като работодателска организация ГТПП участва активно в редица държавно-обществени съвети на регионално и местно ниво. Част е от единната система на Търговско-промишлените палати в България. Работата в мрежа ѝ с Българска търговско-промишлена палата допринася за разширяване на услугите и дейностите им.

През тази година КОВИД – кризата наложи значителни промени в дейността и начина на работа на Палатата, но нито за ден не спря да обслужва фирмите и бързо преорганизира част от дейностите си в онлайн среда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Започни работа в „Арсенал“ АД – Казанлък

Published

on

Започни работа
в „Арсенал“ АД – Казанлък

 • Средна работна заплата над 2 000 лева, допълнителни стимули, социални придобивки;
 • От 1 април 2023 г. средната работна заплата в Завод 3 и Завод 4 на дружеството става 2 250-2300 лева. За всички новопостъпили в тези заводи се въвеждат допълнителни финансови стимули. Изплащат се средства за наем на квартира за назначени от други области на страната.

Позициите, за които „Арсенал“ АД търси работници и специалисти,
са публикувани на фирмения сайт: www.arsenal-bg.com/jobs
Тел.: 0882987799; 0882987754; 0431/57747

За социалните придобивки и финансовите стимули четете на: www.zakazanlak.bg

Зареди още

Икономика

Фирма „Подемкран“ АД набира служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

 1. Борвергист
 2. Фрезист
 3. Монтажник
 4. Оператори на ЦПУ машини
 5. Стругар универсален струг
 6. Сервизен техник
 7. Механик
 8. Складов работник ел. табла
 9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Икономика

„Теспом”АД търси да назначи работници

Published

on

Фирма „Теспом”АД-Габрово извършва производствена дейност и експорт в страната и чужбина с: телфери, подемно-транспортни съоръжения и машини, кранове, комплектация и резервни части за същите.

За своето производствено предприятие търсим:
1. Организатор производство ( машинен инженер);
2. Заварчик;
3. Стругар универсален струг;
4. Шлосер, за работа на гилотина и абкант;
5. Ферзист универсална фреза;
6. Шлосер-монтьор;
7. Оператор на машини с ЦПУ;
8. Борвергерист.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на e-mail: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в Дружеството: гр.Габрово, ул.”Бодра смяна” 1.

За допълнителна информация, тел. за връзка: 0879 / 123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица