Свържи се с нас

Новини

Площадката за строителни отпадъци в Трявна в действие

Published

on

Община Трявна изготви инвестиционно предложение за “Обособяване на площадка за събиране и оползотворяване (третиране) на строителни и едрогабаритни отпадъци и за събиране на автомобилни гуми, хартия и пластмаса, генерирани от населението на Община Трявна” и така постави официално началото на решаването на един от най-сериозните и належащи проблеми в региона.

Добрата новина дойде след проведена работна среща между кмета на община Трявна г-жа Силвия Кръстева, новия директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново – г-жа Цонка Христова, зам.-директор и експерти на териториалното звено.

До момента Община Трявна извозва строителни и едри неопасни отпадъци в региона чрез използването на три стоманени контейнера с вместимост 6 куб. м., които предварително се заявяват и доставят от общинската администрация на посочения от потребителя адрес.

Изграждането и обособяването на подобен вид площадка би улеснило изключително много гражданите на Община Трявна, тъй като ще имат възможност правилно да третират строителни и едрогабаритни отпадъци.

По този начин ще бъдат облекчени, както местната власт, така и местният бизнес, които ще имат по-голям контрол на постъпващите отпадъци и тяхното преработване и така значително ще се намали броя на нерегламентираните сметища в природата.

Намерението на Община Трявна е да изгради площадка за строителни и едрогабаритни отпадъци на общинска територия в землището на село Радевци. Теренът е подходящ за нейното построяване, тъй като е достатъчно отдалечен от населеното място.

Предвижда се имотът да бъде щателно почистен от дървесна и храстова растителност и да бъде с ограничен достъп под постоянно видеонаблюдение. Площадката ще е с приблизителна площ около 4 дка, като голяма част от нея ще се използва за събиране на строителни отпадъци, които ще бъдат натрошавани и превръщани в материал, годен за повторна употреба.

Едрогабаритните отпадъци ще бъдат разпределяни по видове и заедно с автомобилните гуми, които ще бъдат събирани в отделен контейнер, ще бъдат предавани за обработка на съответните лицензирани дружества.

В изградени пунктове ще се отделят и отпадъчните пластмаса и хартия. Дейността на площадката не предвижда отделянето на вредни вещества в околната среда. Инвестиционното предложение ще бъде внесено в РИОСВ-Велико Търново и ще бъде съгласувано в 14-дневен срок.

По време на проведената работна среща днес, кметът на Община Трявна подробно представи и информация относно въпроса с канализационната мрежа и нейното свързване с пречиствателната станция за отпадъчни води в града.

Стана ясно, че до две седмици Общината започва цялостно изграждане на свързващ воден колектор на ул. “Украйна” в Трявна и се очаква проектът да бъде готов преди зимния сезон.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица