Свържи се с нас

Икономика

ГТПП ще помага на МСП за постигане на въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност

Published

on

Габровската търговско-промишлена палата ще помага на МСП за постигане на въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност. Представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с предвидените дейности по проекта „Въглеродна неутралност и повишена енергийна ефективност на МСП в Габрово и Габровска област“ на информационна среща и пресконференция на 6 юни 2023 г.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Габровска област е една от най-развитите индустриални области в България а през 2022 година Габрово беше избран за един от 100-те града в мисията на ЕС за неутрални по отношение на климата и интелигентни градове до 2030.

Въглеродната неутралност и повишената енергийна производителност на МСП в областта са от ключово значение за постигане на поставените цели, защото областта е една от най-добре развитите индустриални области в България.

Към участниците в срещата с писмено приветствие се обърна Областният управител на област Габрово Кристина Сидорова и пожела успех на проекта, защото опазването на околната среда е наша обща цел и мисия.

На тема „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“ говори Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия (партньор по проекта).

За да бъде изграден капацитет у малките и средни предприятия /МСП/ от Габрово и региона да подобрят тези два показателя проектът предвижда разработване на инструмент за самооценка и анализ на текущото им състояние, и създаване на Обучителна програма.

Ще бъдат обучени представители на поне 30 фирми от региона. Пакет консултантски услуги и онлайн платформа на сайта на Габровската търговско-промишлена палата, са още сред заложените дейности.

Предвижда се и запознаване с опита на норвежките предприятия, онлайн срещи и срещи на място при тях.

За плана за интегрирано развитие на Община Габрово през настоящия програмен период и какво предвижда той за климатичната неутралност информира Мария Радойчева, гл. експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ на община Габрово.

Как да постигнем въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност, опит и възможни решения – това сподели доц. инж. Пламен Цанков, зам. – ректор на ТУ Габрово, експерт в областта на енергийната ефективност и ВЕИ.

Срещата завърши с дискусия и отговори на въпроси на участниците. Част от участниците се включиха през платформата ZOOM, срещата беше излъчвана и във фейсбук страницата на Габровската търговско-промишлена палата.

Представителите на медиите имаха възможност да получат и допълнителна информация.

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Икономика

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

 • Трудов договор и осигуровки
 • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес
 • Стартова заплата, в размер на 1 700.00 лв/месец, с възможност за допълнително увеличение
 • Работен ден, с продължителност 8 часа
 • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
 • Най-висок клас работно облекло
 • Възможност за кариерно развитие и обучение
 • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

Покана за събитие

Published

on

ФЕСТИВАЛ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЦЕЛЕВИТЕ ВИДОВЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ В ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ „ДРЯНОВО-ТРЯВНА – В СЪРЦЕТО НА БАЛКАНА“

Уважаеми жители и гости на гр. Трявна,

Фондация „НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА БОРБА С БЕДСТВИЯ И АВАРИИ“ Ви кани на фестивал за насърчаване опазването на защитени видове и популяризиране на защитените зони в територията на МИГ Дряново-Трявна!

Дата: 23.09.2023 г., 15.00 ч., гр. Трявна, пл. „Пенчо Славейков“

Ще получите важна и интересна информация за защитените видове животни в района и рекламни материали! По време на събитието е осигурен кетъринг!

Събитието е част от дейностите по договор №BG16M1OP002-3.032-0001-C01 „Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ г.

Заповядайте!

Проект №BG16M1OP002-3.032-0001-C01 „Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица