Свържи се с нас

Любопитно

Откриват габровския парк на миниатюри

Published

on

Габровският парк на миниатюрите, създаден по инициатива на НЧ „Будителите – 2017“ и с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Габрово, ще бъде открит тази събота, 20 ноември, от 11.00 часа.

Събитието ще се проведе в двора на бившото помощно училище „Николай Палаузов“ в Габрово, чиято сграда неотдавна бе предоставена за стопанисване именно на читалище „Будителите 2017”.

Двуметров макет на стария квартал „Шести участък“, който пресъздава къщите и улиците от края на 18 и началото на 19 век, е най-новият модел в „Мини Габрово“.

Тази възстановка допълва парка на миниатюрите, за който миналата година художникът Климент Генчев изработи умалени варианти на пет знакови за нашия град сгради.

Изграждането на парк на миниатюрите е своеобразно продължение на миналогодишния проект на читалището „Габрово – 160 г. творчески град”. А идеята се роди от големия интерес от медиите, гражданите и туристически агенции. По време на хакатон, посветен на „Шести участък” бяха локализирани няколко проблема, единият от които е липсата на човекопоток в квартала.

Разположен в двора на читалището, паркът на миниатюрите слага началото на ново културно пространство, което да привлича както габровци, така и туристите. Всички макети ще бъдат поставени върху масивни и здрави постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.

На този етап мини-вариантът на Мини Габрово включва макетите на Калпазановата къща, Вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница /Парахода/, Гарата и част от „Шести участък” с улиците ”Опълченска” и „Никола Палаузов”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Любопитно

„ВАИКАР“ ще оцени по достойнство Вашия стар „Мерцедес“ или „БМВ“

Published

on

Притежавате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ W126 или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува екземпляри от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни и достойни цени за Вашата стара кола. Независимо дали тя е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да я видим.

📞 Свържете се с нас, като позвъните на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си дългогодишна служба.

Позвънете още сега и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Над 120 екипажа пристигат в Трявна за традиционното офроуд състезание

Published

on

Несъмнено едно от най-мащабните и харесвани спортни събития, провеждащо се на територията на община Трявна, е офроуд състезанието, което събира любители на екстремните преживявания от близо и далеч.

След едногодишно прекъсване, тази година в надпреварата се включват над 120 екипажа от България и съседна Турция, които ще открият пролетния сезон в Трявна. Главен организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Риск-Габрово“, с подкрепата на Община Трявна.

Официалното откриване на офроуд състезанието „Трявна 4х4“ 2024 ще се състои на 13 април, събота, от 08.45 ч пред сградата на Община Трявна. Точните трасета и места за наблюдение ще бъдат обявени ден по-рано.

Идеята за провеждане на подобно кроскънтри рали и офроуд състезание в покрайнините на Трявна се заражда през 2010 година, когато е и първото издание на екстремната надпревара.

„Така вече 13 години имаме възможността да организираме офроуд състезание и Трявна да е наш любезен домакин, за което отново благодарим! Неслучайно сме избрали региона, защото е центърът на България и отделно тук има много повече хотели и места за настаняване на хората. Трасетата са много подходящи и има на полигоните затворен кръг, който е много подходящ също за публика и състезатели“, коментира Йосиф Лагадов от АСК „Риск-Габрово“.

В тридневното офроуд приключение в Трявна и Плачковци ще участват високопроодими джипове и UTV-та.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица