Свържи се с нас

Култура

Макет на Шести участък отпреди век и половина допълва проекта Мини Габрово

Published

on

Парк „Мини Габрово” се изгражда финално този месец в двора на бившето помощно училище, чиято сграда неотдавна бе предоставена за стопанисване на читалище „Будителите 2017”. Взаимодействието между културата и технологиите облагородява и естетизира мястото, превръщащо се в културно градско пространство, което носи характеристиките на габровския дух и традиции, премесени с иновативни интерпретации.

Изграждането на парк на миниатюрите е своеобразно продължение на миналогодишния проект на читалището „Габрово – 160 г. творчески град”. А идеята се роди от големия интерес от медиите, гражданите и туристически агенции. По време на хакатон, посветен на „Шести участък” бяха локализирани няколко проблема, единият от които е липсата на човекопоток в квартала.

Музейните работници, които организират градски турове с туристи изтъкват, че стигат до там и спират, защото няма какво да им бъде показано. Така се появи идеята за следващия проект на читалище „Будителите 2017”, който постепенно придвижва идеята за нова атракция на града.

Разположен в двора на читалището, паркът на миниатюрите слага началото на ново културно пространство, което да привлича както габровци, така и туристите. Защото, когато си в региона и се чудиш как да планираш почивката си, или коя да бъде основната ти локация за настаняване, е естествено да избереш да нощуваш в центъра, а ако вечерите са изпълнени с културни събития в приятна градска обстановка, ще е още по-привлекателно.

Тава са част от мотивите на създателите на проекта, който спечели подкрепата на Програма „Култура” на Община Габрово в нейния приоритет „Артистични намеси в градска среда”.

Миналата година, по споменатия вече проект на читалището, Климент Генчев изработи макети на пет знакови сгради на Габрово, които представляват архитектурно богатство на града, част от което, изгубено. Облагородени и обновени, те начертаха идеята за парка.

За малко повече от три месеца, художникът изработи още един макет, с внушителни размери 200 cм на 110 см, който пресъздава голяма част на стария габровски квартал „Шести участък” от края на 18-ти и началото на 19-ти век, когато улиците са били изпълнени с работещи дюкяни, кръчми и кафенета. Макетът е снабден със соларно захранване и неговите прозорци и уличните фенери ще светят вечерно време и нощем.

Всички макети ще бъдат поставени върху масивни и здрави постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.

На този етап мини-вариантът на Мини Габрово включва макетите на Калпазановата къща, Вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница /Парахода/, Гарата и част от „Шести участък” с улиците ”Опълченска” и „Никола Палаузов”.

Авторите на идеята се надяват тя да стимулира търсенето на съвременни и нови модели за опазване и представяне на архитектурното наследство в градска среда и да насърчи дейностите по опазване и поддържането на обектите на архитектурното наследство в градска среда.

Както и да има пряко влияние върху мотивацията на младите хора да реагират на проблеми, свързани с опазването на архитектурното наследство. И разбира се, са ентусиазирани да продължат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица