Свържи се с нас

Новини

Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма в България

Published

on

Кандидат президентската двойка г-н Румен Радев и г-жа Илияна Йотова проведоха среща с Националния борд по туризъм (НБТ) в столичен хотел. Присъстваха членове на УС и Контролния съвет на НБТ, представители от различни сектори на туристическия бранш, както и управители на хотели.

Като обединена платформа на големите инвеститори в туристическата индустрия, вече 15 години НБТ устойчиво и балансирано работи с институциите като конструктивен партньор. Член и на четирите работодателски организации, единствената българска туристическа организация член на Световната организация по туризъм към ООН.

Целта на срещата беше представяне на кратка платформа, защото от тук нататък диалогът е много ценен. В готовност и очакване сме този диалог да бъде конструктивен за напред. Г-жа Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ изтъкна острата необходимост от стратегическа визия и документ, свързан с развитието на туризма за следващите 10 години.

Тя подчерта нуждата в следващия формат на президентската администрация да има фигура на секретар по туризма, с който комуникацията между бранша и институциите да бъде на професионално ниво. Г-жа Карастоянова беше категорична, че ваксинацията е единствения път за излизане от кризата и възможност за икономически растеж. „Има остра необходимост от стратегическия визия за развитието на туризма в България“, допълни г-жа Карастоянова.

„Заедно с г-жа Йотова работим активно, така че българският туризъм да се развива по-ускорено и по-всеобхватно. Трябва да излезем от тесногръдото виждане за туризма единствено като средство за препитание. В съвременния свят туризмът става необходимо условие за привличане на инвестиции в една държава. Туризмът става гарант за устойчивост на инвестициите.“, подчерта г-н Радев.

„Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма. Туризмът в България се нуждае от спешни действия, които могат да бъдат обвързани с Плана за устойчивост и развитие. В дългосрочен план туризмът трябва да е водещият фактор в изграждането и укрепването на бранда „България“ , сподели още г-н Радев.

В рамките на срещата г-н Николай Вълканов, член на УС на НБТ изрази благодарност за правилното прилагане на програмата 60/40 и в двете служебни правителства. „Тя беше глътка въздух за туризма“, подчерта г-н Вълканов. Представителите на НБТ се обединиха, около становището, че липсва квалифицирано персонал.

Г-н Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм категорично заяви, че е необходимо е да се развие нова пост-ковид стратегия за развитието на туризма в България, 2020-2030 с широко участие на обществеността. Г-н Захариев допълни, че е необходима законодателна промяна в закона за туризма, подкрепен от останалите участници в срещата. От своя страна проф. Драганов, член на КС на НБТ, подкрепи въведените мерки от служебното правителство и определи момента като „златното време за максимална ваксинация“ между приключилия летен сезон и преди старта на зимния. В рамките на срещата проф. Драганов, изтъкна и нуждата от създаване на национална туристическа организация, чрез която бизнеса да говори с един глас пред институциите и да поема отговорност за действията си. Мариян Беляков, член на УС на НБТ акцентира върху проблема с необходимостта от облекчаване на визовия режим с Турция, което според него би било исторически момент в развитието на туризма в България и привличането на турски туристи у нас.

В края на срещата взе думата г-жа Йотова, която припомни, че досега няма министър – председател, който да е заявил публично, какво е необходимо за развитието на туризма. „Това е приоритет за българската икономика и са необходими големи промени. Промяна в закона за туризма, начина на влизане на граждани от трети-страни у нас, закона за образованието, като най-достъпния вариант е дуалното обучение“, изтъкна г-жа Йотова.

„Необходими са промени в транспортните закони и стратегическа визия за това какъв туризъм България иска да развива. Дали целогодишен или сезонен и необходимостта от развитието на стратегия за културните маршрути“, допълни още г-жа Йотова. Като пример тя даде други държави, в които това е огромен дял от приходите от сектора. Вицепрезидентът категорично заяви, че трябва да се активират българските дружествата зад граница. „За чуждестранните туристи, пристигащи в България не трябва да има притеснения поради ниския процент на ваксинирани у нас.“ , добави още тя, подкрепена от НБТ.

*Публикуваният материал е предоставен от щаба на ИК „Румен Радев – Илияна Йотова“, във връзка с изборите за президент и вицепрезидент на Република България, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев – Илияна Йотова са под номер 6 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица