Свържи се с нас

Новини

Първи стъпки към истинската промяна в Габрово и областта с бюлетина №25

Published

on

„Продължаваме Промяната“ е проект за управление на България, който ще постигне висок икономически растеж чрез нулева корупция и компетентност на всички нива и във всички области в страната. Настоящата статия има за цел да разгледа местните приоритети за Габровска област.

Един от основните приоритети на „Продължаваме Промяната” е изграждането на удобни и безопасни пътища в България. Подобряването на инфраструктурата следва да се разглежда като цялостен план, който да оптимизира свързаността на населените места в България, така че хората и стоките да се придвижват по-бързо и по-сигурно. Свързването на северна България с южна България и с останалата част на света засяга пряко Габровска област, а изграждането на тунел под Шипка е първата стъпка към осъществяването на тази цел. Интересен е фактът, че идеята за изграждане на тунел под Шипка е възникнал за първи път в далечната 1897 г. Днес, 124 години по-късно, проектът не е реализиран, а опашките и пътните произшествия на прохода Шипка все още са актуални.

За да бъде реализиран проектът за тунел под Шипка, за да бъде той безопасен за бъдещото движение – трябва да бъде добре изпълнен. Това може да се постигне чрез нулева корупция, добра експертиза и безкомпромисно качество. Именно лидерите на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев показаха по време на работата си в служебния кабинет, че борбата с корупцията е възможна и течовете могат да бъдат спрени. След като установиха нарушения, те спряха поръчки и строежи за милиони. По тяхна идея бе въведено ново указание за възлагането на „инхаус” поръчки, което възпрепятства заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Проектът за тунел под Шипка трябва да се реализира паралелно и едновременно с изграждането на обходен път около Севлиево. В противен случай трафикът ще навлезе в град Севлиево и ще затрудни движението, което е предпоставка и за ПТП и за замърсяване на въздуха. Тук още веднъж трябва да се акцентира върху нуждата от разглеждане на инфраструктурните подобрения не по отсечки, а като цяла пътна карта, изграждането на която трябва да се обмисля и координира. Важно е да се отбележи, че строежът на тунел под Шипка няма да засегне защитени зони и ще бъде съобразен с екологичните изисквания.

Свързването на северна с южна България и подобряването на инфраструктурата в северна България като цяло ще допринесат за развитие и растеж в икономиката на Габровска област. Разположена в географския център на България, Габровска област ще стане по-достъпна за обмен на стоки и пътници и по-привлекателна за инвестиции. Ще се създадат условия за привличането на бизнеси, включително и на чужди инвеститори, както и ще се отворят възможности за подпомагането на вече съществуващи индустрии, малки и средни предприятия. Все повече хора ще преминават през Габровска област по работа или като туристи, което ще подпомогне икономиката на областта като цяло.

Развитието на регионалния туризъм е приоритет, заложен в програмата на „Продължаваме Промяната”. Бидейки по-достъпни, градове като Дряново и Трявна, които се славят със своите природни и исторически забележителности, ще бъдат по-привлекателни както за българския така и за чуждестранния турист. Крепостта Хоталич до Севлиево, Етъра до Габрово, Дряновския манастир, Трявна са дестинации, които могат да бъдат посещавани по всяко време на годината. Нещо повече, през лятото за хората, които пътуват от югозападна или северозападна България към северното Черноморие, Габрово може да бъде „спирка за отдих”. Това ще доведе както до развитието на целогодишен туризъм, така и до увеличаване на постъпленията в местните общини.

Решаването на проблема с водата в община Севлиево е нещо, с което хората се борят вече повече от 30 години. Остарелите тръби, по които има течове, са причина над 70% от постъпилата вода да се губи по източния водопровод. Въпреки похаречените преди години близо 8 млн. лева за снабдяването на една от пречиствателните станции с допълнителна вода, проблемът с режима на водата не е по-близо до решаването му. Макар смяната на няколко тръби във водопроводната система да носят подобрение и да намаляват загубата на вода в част от системата, резултатите са крайно незадоволителни.

Тази тема бе дискутирана и по време на обиколката на „Продължаваме Промяната”. Асен Василев, чийто думи „Пари има” се превърнаха в национален девиз, заяви, че за решаване на проблема с водата са необходими 12 млн. лева. Той увери, че тези пари са налични и могат да бъдат предоставени на Община Севлиево след изготвяне на необходимия проект. Важно е да се уточни, че водата в Община Севлиево спира не само заради течовете по системата или когато реките са пресъхнали, но и когато вали обилен дъжд.

Причината за това е твърде бързото стичане на водата в реките и пречиствателните станции, които не могат да се справят с преработването на мътната вода. Масовото изсичане на горите във водоемни райони е основен фактор за това. Необходимо е да се предприемат действия за забраняване изсичането в такива райони, както и за налагането на истински контрол. Повторното залесяване, както и опазването на природните ресурси трябва да се превърнат в част от самосъзнанието на всеки българин.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Продължаваме промяната“ е под номер 25 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица