Свържи се с нас

Любопитно

Нов формат на „Приеми ме на село“

Published

on

Осмото издание на инициативата „Приеми ме на село“, която реализира Община Габрово, обещава да е истински вълнуващо и впечатляващо. Новият формат и интригуващите предизвикателства, които организаторите предвиждат, засили интереса на желаещите да участват в него и най-нетърпеливите искат да знаят колкото може повече за „Приеми ме на село-Възраждане“.

Ето защо повдигаме малко завесата и представяме един от менторите, които ще работят с младите хора. За поредното приключение, в което се впуска той това лято, за мотивацията му да се включи в екипа, за възможностите и очакванията от тазгодишното издание, разговаряме с Йордан Белев – артист – илюзионист, съосновател на най-голямата магичната организация в България – Quick Hands Project, главен мениджър на световния фестивал на магичните изкуства „Златна котка“, общински съветник, строителен предприемач и участник в последния сезон на „Фермата“.

– Здравей, Дани! Радваме се, че прие предизвикателството да бъдеш един от менторите в „Приеми ме на село-Възраждане“! С какво те спечели инициативата?
– Въпреки натоварения ми график и многото разнородни ангажименти, мисълта за две седмици сред красивата природа на габровския Балкан и възможността да направим нещо красиво и смислено, което да остане за хората, ме накара да отложа всичко останало и да се впусна в това приключение. Да не говорим колко ми наподобява идеята на любимото ми телевизионно предаване „Фермата“.

– Притежаваш куп разнородни умения и имаш интереси в толкова много и различни области. Тежи ли на човек да се занимава с разнообразни дейности или възприемаш тези умения като предимство?
– Разбира се, че е предимство. Господ ме е дарил със сръчни ръце и комбинативен ум, за което съм адски благодарен. От друга страна зодиакалният ми знак – „Близнаци“, не ми позволява да задържам интереса си твърде дълго върху една и съща дейност и аз постоянно търся нови и различни предизвикателства, умения и способности. Като обобщение мога да кажа, че именно разнородните интереси ме поддържат жив и в кондиция.

– Ти си един от менторите в тазгодишното издание на „Приеми ме на село – Възраждане“ и ще подпомагаш участниците в дейностите, свързани основно със строителство и възстановяване на автобусните спирки в с. Солари и с. Свинарски дол. Какво да очакват от теб младите хора, с които ще работиш, и какво ти би искал да откриеш у тях?
– Да очакват много работа през деня, в която ще се опитам да ги науча на неща, които само могат да им бъдат полезни, а вечер ще седим около масата и ще си говорим на всякакви теми. Имам толкова много за споделяне. Надявам се да имат очи и уши, за да видят и чуят всичко, което ще им покажа и разкажа.

– Ако имаш възможност да разговаряш с някой, който все още се колебае дали да се запише за участие, какво би му казал?
– Да си стои вкъщи. Играта е за смелите и решителните. Скромните и колебливите винаги чакат удобния момент, а той в повечето случаи никога не идва. Чакам всички будни, смели и усмихнати авантюристи НА СЕЛО. Да се върнем към природата и да възродим интереса към корените си.

Дани Белев е готов да предаде своя огън, опит и хъс за работа на онези млади хора, които ще се включат в благородната инициатива и с труда си ще подпомогнат две малки планински селца да променят своя облик. Готови ли сте да приемете този пламък?

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица