Свържи се с нас

Култура

Фотопроектът „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“

Подарък за юбилея 160 години Габрово град

Published

on

В навечерието на Деня на Габрово, 17 май, когато отбелязваме 160-годишнината от обявяването му за град, габровският фотограф Радослав Първанов оповестява своята поредна творческа инициатива.

На юбилейната годишнина на родния си град младият творец посвещава премиерата на специалния си фотопроект „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“, замислен като подарък за неговите съграждани.

Проектът бе реализиран в края на 2019 година и стъпва на основите на популярния Национален проект „Аз съм Българка!“.

Лице на новия проект е красива габровка в народна носия, 14-годишната Инес Метева. Изборът на автора не е случаен. Като всички останали участнички в тази идея на Радослав Първанов, Инес е закърмена с българския фолклор и от малка се е посветила на българските народни танци в редиците на ДФА „Габровче“.

Новият фолклорен модел е сниман на фона на емблематични обекти от историческото минало на Габрово. Картините от Габровския край са допълнени от вълшебната възрожденска атмосфера на Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

„Този проект е благодарност, уважение и преклонение към миналото, и послание към бъдещето. Към всичко онова, което е Габрово с неговата красота, история и наследство. Реализиран е с много любов и отдаденост, и ще бъде представен в изложба, експонирана в Габрово веднага, щом паднат ограниченията, свързани със световната пандемия“ – споделя авторът.

Кадри от фотопроекта и повече за идеята може да видите в специалния раздел и виртуалната изложба оттук. „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“ бе избран за пилотна проява, с която Радослав Първанов през май отбелязва 10-годишната си дейност в сферата на професионалната фотография.

Повече за творческия му юбилей можете да прочетете оттук. По повод 160 години Габрово град младият фотограф е избрал да поздрави своите съграждани с видео композиции, които ще бъдат излъчени на верифицираната му Фейсбук страница Радослав Първанов Фотография на 16 и 17 май от 18 часа на живо.

Авторът е подбрал най-доброто от заснето през годините с дрон над родния град и ще покаже на потребителите на интернет в Габрово и околностите неразкривана досега панорама от птичи поглед, с непознати кътчета и позабравени места със славна история.

„160 години Габрово град – отвисоко“ е внимание, отредено на най-красивото в града, неговото уникално разположение, архитектура, история и традиции. В дните на пълна социална изолация, наложена от мерките за борба със световната вирусна пандемия, стоейки си вкъщи имахме възможността да се замислим колко красив е светът около нас, какво имаме всъщност и какво трябва да ценим.

Въздушната разходка над Габрово е с обща продължителност над 2 часа и отправя зрителя високо в небето, където се реят най-свободните създания – птиците. С тази инициатива Радослав Първанов цели да повдигне духа на габровци, а също и да покаже на света своето родно място, погледнато от един различен ракурс.

Жестът е адресиран и до тези от съгражданите му, които днес живеят далеч от родния Габрово, за да си припомнят красотата му и видят как той се е променил през годините.

Градът на Рачо Ковача заема в сърцето и творчеството на талантливия фотограф най-свидното кътче и той не спира да печели нови приятели на своя град и неговите достойни, трудолюбиви и гостоприемни хора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица