Свържи се с нас

Култура

Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 януари

Published

on

За да започне годината с много смях и добро настроение, всички любители на истинския хумор могат да заповядат в Club Jack в Севлиево и заедно да се заредят с позитивна енергия в компанията на Георги Кючуков – Кмета на стендъпа в България!

По покана на Сава Христов веднъж месечно в Севлиево ще може да се насладите на истински, неподправен, съвременен български хумор от кухнята на Inside Joke. Групата Inside Joke е първата по рода си в България, създадена през пролетта на 2011-та година.

Няколко души дават първия тласък на този комедиен формат у нас, който все още се развива и хората тепърва научават за него. „Класически случай на ъндърграунд култура” – казва Дими Деянски, един от създателите.

От момента на своето създаване групата е еволюирала няколко пъти, сменяйки формати, участници и механики, като през този период през нея са минали почти всички български stand-up артисти.

От лятото на 2018-та година групата се обединява със stand-up обществото Inside joke и придобива настоящия си международен мащаб.

При тях абсолютно на сто процента всичко е оригинално и авторско. Правилата на групата Inside Joke са такива. Всеки един от артистите разполага с уникален арсенал от убийствени смешки и всяко шоу е различно и неповторимо!

„Много се харесваме с цяла България, ние я обичаме, тя нас също, ние нея още повече“, споделят от Inside Joke. Те имат публика в Бургас, Благоевград, Своге, Велико Търново, Пловдив, Шумен, Плевен, Русе, Монтана, Казанлък, Стара Загора, Варна. Покорили са почти всички областни центрове, а вече имат и своето място в Севлиево.

„Хората извън София са супер зажаднели и е много яко, че стендъпът успява да събере младите от даден град на едно място. Много пъти ние сме нови за тях, те са нови за нас и като се намерим, става като първа забивка между гаджета, страстта е невероятна“, казват още организаторите.

Несравнимата стихия от хумор, която представлява Георги Кючуков, идва в Севлиево с новото си шоу „Какво може да ти стане?“.

В това издание на „стендъп комеди спешъла“ си, Георги ще представи нов материал и ще засегне класически теми като любовта, семейството, пътуванията и всичко което се случва в живота му.

Не пропускайте! 16 януари, четвъртък, 21.00 часа. Club Jack. Вход: 8,00 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица