Свържи се с нас

Култура

„Редки тъпанари“ на Теди Москов гостуват в Габрово

Published

on

На 21 юни, понеделник, от 19.00 часа в Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово гостува криминалната комедия „Редки тъпанари“, сценарист на която е Теди Москов.

На сцената ще видим актьорите Мая Новоселска, Явор Бахаров, Роберт Янакиев, Александър Сано, Кристияна Цекова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Йовко Кънев и Ивайло Спасимиров, които ще бъдат в нашия град благодарение на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

Криминалната комедия „Редки тъпанари“ е създадена по филма на Марио Моничели „Неизвестните извършители“. Сценичният вариант е на Теди Москов и Симон Шварц, сценография и костюми на Виолета Радкова, музика – Пламен Мирчев – Мирона. Продукцията е на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си.

Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. „Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост“, споделя Теди Москов.

Спектакълът не е подходящ за зрители под 14 години.

Билети за постановката можете да намерите на касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, с работно време от 10:00 до 14:00 и 15:00 – 19:00 часа. Билети за постановката можете да резервирате на телефони: +359896745100 и +359898293951, както и на фейсбук страницата на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

Местата са силно ограничени, при спазване на противоепидемичните мерки и 50% капацитет на залата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НМО – Габрово с урок и изложба в Етрополе

Published

on

В края на учебната година екип на Националния музей на образованието – Габрово и Средно училище „Христо Ясенов“ в град Етрополе реализираха съвместна дейност по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 2020 година, Модул „Културните институции като образователна среда“.

Обичайно дейностите по програмата се осъществяват в музеите, този път музейните ресурси – специалисти, урок, изложба, визуални и печатни материали – се пренесоха на училищна територия. Урокът на тема „Просветни традиции и модерни времена“ се проведе в залата за събития на гимназията с 30 ученика от седми клас с преподаватели Наталия Дочева, старши учител по история и цивилизации, и Петя Запрянова, старши учител по български език и литература.

Веселин Лазаров, главен уредник „История на България XV – XIX век“ в музея, запозна учениците с развитието на просветните традиции – от килийните през елино-българските училища в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 година; с откриването на новобългарски училища в Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер и други селища по примера на Габровското.

Представи продължението на възрожденското начало в налагането на класно-урочната система и прилагането на европейски педагогически методи в гимназиалното образование. Беше прожектиран и късометражен филм на НМО на същата тема – „Просветни традиции и модерни времена”.

На урока присъстваха директорът на гимназията Мила Манчева, представители на Регионалния инспекторат на образованието, на отдел „Образование“ в Община Етрополе, учители.

Любка Тинчева, директор на Националния музей на образованието, запозна педагогическата колегия с основните дейности на институцията, с опита, който има по националните програми на Министерството на образованието и науката, с реализираните проекти и най-вече с практическата работа на Национален център „Музейно училище“ – обучителни семинари и популяризиране на музейно-педагогически практики. Всеки участник в урока получи образователен пакет, който включва музейни издания и рекламни материали, свързани с темата.

В рамките на защитените по проекта на гимназията дейности е включена и изложбата на НМО, наречена според девиза на Габровското училище „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“. Осемнадесет табла с размери 50 х 70 ще бъдат експонирани на подходящо място, за да са достъпни за възпитаниците на СУ „Христо Ясенов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ – едно наистина подходящо място за еньовденските празници

Published

on

Ако не сте омъжена, но го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки в музей „Етър“. Точно на Еньовден – 24 юни, може да занесете в музея свита китка с цветя, на която към канап е прикачено листче с името Ви. Дори да нямате китка, може да я свиете на място – екипът се е погрижил да има достатъчно билки и цветя за посетителите. Точно в 15:00 часа започва „напяването на момини китки“. По време на този ритуал едно момиче изрича името от привързаното към канапа листче, а друго прави наричанията, от които става ясно богат или беден ще е женихът, хубав ли ще е, мъж на място или мамино синче, отдалече ли ще дойде да вземе девойката или къщата му ще е в съседния двор, тя ли ще му пристане или ще бъде открадната. Ритуалът „Напяване на момина китка“ ще бъде представен в музей „Етър“ от 15:00 часа на 24 юни. Още рано сутринта на главната порта ще бъде поставен еньовденския венец, през който да се проврат посетителите, за да бъдат здрави.

Силата на билките през този период от годината е най-голяма, а празникът не е само един ден. Затова в музей „Етър“ събитието е наречено „Еньовденски празници“. От 24 до 27 юни посетителите могат да участват в различни преживявания. На 25 юни е работилницата за цветя от гайтан и беленица. Гайтанът – вълнена нишка, която служи за украса и заздравяване на дрехите, се боядисва с растителни багрила, които дават много наситен и траен цвят. Беленицата – шума от царевица, е растение, от което могат да се направят предмети за бита – от постелки до панери. Колкото до боядисването с естествени багрила, туристите сами могат да участват или наблюдават как става това на 26 и 27 юни – събота и неделя. През тези два дни има и базара на билкови и пчелни продукти, където се предлагат разнообразна и качествена натурална козметика, билки и билкови тинктури, базови и етерични масла, флорални води, ароматен мед и здравословни пчелни продукти, био орехово масло, ябълков оцет, натурални сапуни, продукти с алое вера и арония.

Посетителите могат да участват в образователната игра „По Еньовден с Радумко“, която дава възможност по лесен и забавен начин да се научат полезни неща, свързани с етнографията и обектите в музей „Етър“.

Защо „Етър“ е подходящото място за отбелязване на Еньовден? Защото това е празник на слънцето, билките и водата. Според традиционните представи на този ден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Но преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва в реките и езерата и прави водата лековита. После се отърсва и покрива земята със здравословна роса. На Еньовден хората се провират през венец, свиват се китки, извършват различни ритуални действия. В музей „Етър“, където на 24 юни първото нещо, което посетителите могат да направят е да минат през венец, има всичко, свързано с Еньовден – слънце, тъй като е на открито; билки, заради планинските поляни, разположени в района на Габрово; вода, с която работят водениците, гайтанджийската одая, струговете за гаванки, валявиците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Регионален конкурс „1340 години Българска държавност“

Published

on

На 16 юни 2021 година в Национален музей на образованието по инициатива на Синдикат на българските учители – Габрово, заедно с Община Габрово и под патронажа на г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, както и съвместно с НМО, Областен управител на област с административен център на Габрово, РУО – Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово се проведе заключителният етап на регионален конкурс на тема: “1340 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА“ по повод на отбелязване на 1340 години от създаването на Аспарухова България.

Регламентът на конкурса обхваща два модула: Първи модул – конкурсни изяви на деца и ученици и Втори модул – презентиране на добри педагогически практики от преподавателите на изявилите се деца и ученици в тази значима обществена проява. Реализацията на втория модул ще бъде организирана през месец септември 2021 г., за да се даде възможност на преподавателите да представят на колегията своите педагогически стратегии и иновативни методически практики за възпитаване на патриотизъм и гордост от националната си принадлежност, благодарение на които техните възпитаници постигат своите отлични творчески изяви и растат като достойни граждани на своята родина България.

В първия модул според регламента се представиха конкурсни изяви на деца и ученици за създаване на авторски текст: есе, творба /стихотворение, разказ/, както и рисунки, колажи, макети, презентации по една от следните теми: „1340 години България“, „Паметните места в България“, „Съзидателят Аспарух“, „Цар Симеон и книжовниците“, „Златния век на България“, „Възрожденските будители на българския народ“, „Вечните имена на България“, „Българин да се наричам/ първа радост е за мене“, „На теб, Българио свещена“.

Гости на тържеството бяха: г-жа Кристина Сидорова – зам.-областен управител на област Габрово, г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, г-жа Севдалина Ненкова – Директор дирекция „Образование и социални дейности“ в община Габрово, г-жа Любка Тинчева – директор на НМО, директори, учители, родители на изявените деца и ученици.

Основната цел на тази обществен форум е формиране у подрастващото поколение на нравствената добродетел родолюбие и вярност към българските родови корени на нашата древна българска държава, водеща началото си от далечната 681 година. Паралелно с това се цели развитие на творческото въображение и креативното мислене на децата и учениците, като се дава възможност на участниците да разкрият чрез рисунките, словото, колажите от снимки, макетите вижданията си за историческото минало на българската държава, провокирани от значимостта на патриотизма като ценностен ориентир на младите хора.

В конкурса участваха деца и ученици, разпределени в пет възрастови групи: първа група: 4 – 7 г. – децата от ДГ, втора група: І – ІV клас, трета група: V– VII клас, четвърта група – VIII – X клас, пета група: XI – XII клас.

Заключителният етап на регионалната творческа надпревара се ознаменува с тържество, на което г-жа Ренета Радичкова, в качеството си на домакин и организатор на събитието, приветства официалните гости, децата, учениците и родителите, благодари на участниците за проявеното творческо въображение и креативно мислене, на техните всеотдайни учители и художествени ръководители, които обогатиха и подкрепиха разгръщането на художественото им мислене и въображение, провокирайки ги да извлекат посланията на времето от знаковите исторически събития и личности, отдали живота си за просперитета на българската държава. Като учител, гражданин и патриот тя подчерта изключителната значимост на патриотизма като върховен ценностен ориентир за съвременните млади хора.

Преди началото на тържественото награждаване на номинираните участници в залата за временни изложби в Национален музей на образованието бе открита на изложбата от рисунки, макети и колажи, посветена на голямата дата – 1340 години от създаване на българската държава. Лентата бе прерязана от официалните лица: г-жа Ренета Радичкова – областен координатор на СБУ – Габрово, г-жа Таня Христова, кмет на община Габрово, и г-жа Сидорова – зам.-областен управител в областна управа Габрово.

В конкурса участваха над 20 учебни институции от гр. Габрово, гр. Севлиево, гр. Дряново, Школа „Елиза Арт“ – Габрово, както и бяха представени над 120 конкурсни работи на деца и ученици: текстове, рисунки, колажи и макети на исторически места в България. С тази родолюбива проява на габровските образователни институции категорично се показа уважението към българската национална идентичност и се направи публично достояние процесът на родолюбиво възпитание и вярност към родовите корени от страна на младото поколение, предано осъществяван от съвременните български учители и будители на народното съзнание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица