Свържи се с нас

Култура

Габрово посрещна 1 ноември с будителя Тео

Published

on

Габрово посрещна физика Теодосий Теодосиев, филма „Формулата на Тео“ и неговия режисьор Николай Василев с пълна зала и много аплодисменти, а публиката остана дълго след края на дискусията, за да си поговори и снима с известния учител.

Тео разказа за детството си в Габрово, своя прадядо – математик и свещеник тук, за баща си и книгите, които четял и държал под ключ, за учениците си, за школата, която изгражда и за мисията си – да възпитава и създава полезни, а не излишни хора.

“Формулата на Тео” взе наградата “Горчивата чаша” на фестивала Любовта е лудост и е един от най-гледаните и коментирани документални филми в момента. Той е финансиран от Националния филмов център и за първи път беше представен тази година на Международния филмов фестивал „София Филм Фест”.

снимка: Община Габрово

Филмът разказва за учителя по физика Теодосий Теодосиев, неговите успехите и успехите на неговите ученици, а чрез своя главен герой – за учителството като мисия, компромисите или тяхната липса, съвременното будителство и важността да си образован, четящ и в полза на обществото.

Екипът пътува с героя си чак до Китай, като не пропуска нито един от многото лагери и школи, които физикът организира за учениците си. Сред публиката имаше ученици на Тео, които донесоха снимки и спомени от времето, прекарано заедно, публиката се интересуваше от това какво чете, как вижда бъдещето с навлизането на новите технологии, какво трябва да възпитаваме у децата си и, разбира се, каква е формулата на Тео. За всичко.

„Съвременният будител е човек, който е склонен към това да пости, да се лишава, който може да живее с един лев на ден, дори и без един лев на ден може да живее, човек, който е готов да си плаща, за да работи и да дава нещо на хората от сърце, без да чака нищо насреща.“, каза физикът и остави след себе си светла диря и много теми за размисъл не само за Деня на народните будители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица