Свържи се с нас

Новини

Денят на будителите бе тържествено отбелязан в Севлиево (снимки)

Три даровити деца получиха стипендии от бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“

Published

on

С тържествена церемония Севлиево почете днес Деня на народните будители, 1 ноември. Пред паметника на Свободата се бяха събрали много деца и граждани. Слово по повод на празника произнесе директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров.

снимка: Община Севлиево

„На днешния ден ние празнуваме, но и се връщаме назад в историята, за да си спомним за делата и саможертвата на всички наши предшественици, които дадоха цялата си творческа енергия и дори живота си, в името на нашето свободно настояще. Ние сме длъжни да отдадем своята признателност и почит към всички тях“, заяви в приветствието си Петров.

„Севлиевци правят така, че всичко, което се случва в българските земи, да се случва и в Севлиево. Затова на днешния ден ние трябва да споменем учителят Никола Иванов и поп Пенчо Димов, които първи преписват севлиевския препис на „История славянобългарска“. Трябва да споменем и най-видния възрожденец – Хаджи Стоян Николов, благодарение на когото е разширено килийното училище в града, възобновена е църквата „св. Пророк Илия“, възстановен е Батошевския мъжки манастир. Най-голямото му дело и заслуга е построяването на първото светско училище в нашия град през 1844 г. Той го построява сам, със собствени средства и земя и го подарява на севлиевските деца“, припомни Петров.

снимка: Община Севлиево

По време на церемонията Мирослав Марков – член на управителния съвет на бизнес – сдружение „Севлиево XXI век” обяви имената на учениците, които получават годишната стипендия на сдружението.

През учебната 2019/2020 г. стипендии получиха ученици от горните класове, които са се представили добре и са утвърдили името на нашия град в национални и международни състезания. Това са Драгомир Маринов от XI клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Аксел Кочум от XI в СУ „Васил Левски“ и Хакан Чирак от XII клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

снимка: Община Севлиево

През тази година бизнес-сдружението награди и още двама ученика за работа по проекти на организацията. Това са Веселин Крумов и Николай Йовков от СУ „Васил Левски“.

снимка: Община Севлиево

Художествена композиция, посветена на празника, тази година бе представена от четвъртокласниците от ОУ „Стефан Пешев“ с ръководител Нина Матеева, а Севлиевската духова музика създаде празнична атмосфера на площада.

снимка: Община Севлиево

Венци и цветя пред паметника на Свободата поднесе ръководството на Община Севлиево, народният представител Иглика Събева, бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“, народно читалище „Развитие – 1870“ – Севлиево, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, СУ „Васил Левски“, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и граждани.

снимка: Община Севлиево

По повод на празничния ден Историческият музей в Севлиево обяви и Ден на отворените врати.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Пролетна инициатива в Трявна преди Седмицата на гората

Published

on

Днес, 21 март, Община Трявна постави начало на поредната си зелена инициатива, свързана с облагородяването на парковите пространства из Централната градска част и поддържането на чистия и приветлив вид на възрожденския ни град.

Кампанията, която е обвързана и с предстоящата Седмица на гората у нас, осигури общо 25 дръвчета от вида японска вишна, червенолистна слива и облагороден ацер, които бяха разпределени за засаждане в парка на Етнографския комплекс и района на НГПИ „Тревненска школа“.

В тазгодишната пролетна инициатива активно се включиха кметът и зам.-кметът на община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, кметски наместници, както и служители на общинска администрация Трявна, които показаха, че отговорността и грижата за средата, в която живеем, е на всички нас.

Работата по облагородяването на Централната градска част започна още от рано сутринта. Почистени бяха парковете и градинките пред сградата на Община Трявна, Районен съд – Трявна, сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, паметниците на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, паметен мемориал „Стена на храбростта“, както и градинките по ул. „Крайбрежна“, ул. „Бачо Киро“, ул. „Ангел Кънчев“ и Етнографски комплекс.

Служители на общинска администрация Трявна успяха да почистят и ул. „Лясков дял“, в района на металната пасарелка и ЖП линията, от избуяла храстова и дървесна растителност.

В района на НГПИ „Тревненска школа“ бяха засети 7 бр. облагороден ацер, а парковото пространство до новата пешеходна зона ще красят общо 18 дръвчета, от вида японска вишна и червенолистна слива. Пролетното облагородяване в Община Трявна продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Развитието на индустрията ни трябва да бъде основен приоритет на държавата

Published

on

Развитието на българската индустрия трябва да бъде приоритет на държавата, най-вече в осигуряването на качествено образование и квалифицирани кадри. Това коментира водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово Томислав Дончев по време на среща с представител на габровска фирма с традиции в производството на металорежещи и специални инструменти, част от международна компания, която последните години инвестира в нови индустриални мощности и иновации.

Томислав Дончев беше категоричен, че Габрово има изключителен потенциал и традиции в производството, затова приоритет е изграждането на нова индустриална зона между Габрово и Севлиево.

„За жалост българската индустрия рядко е приоритетна тема за политиците. Точно заради това считам за свой дълг да отстоявам нуждите на всички производители в България. Затова всяка среща с тях помага да се определят по-ясно приоритетите, по които държавата работи – от осигуряване на кадри чрез образованието, през съпътстваща инфраструктура до фабриките и индустриалните зони, до административните режими”, коментира Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че трябва да има стабилно правителство, което да инициира нова индустриална политика, която да доведе квалифицирана заетост при добри условия на труд.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“ във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 2 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Икономика

„Булкарто“ ЕООД търси работник, който да пакетира

Published

on

„Булкарто“ ЕООД е българска компания, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Ексклузивен представител на няколко белгийски завода.

Фирмата търси сериозни и отговорни служители, с желание за работа, в чиито качества и професионално развитие да инвестира.

Позицията, която предлага е „Работник на пакетаж“.

Описание на длъжността:
Работник за сортиране и подготовка за пакетаж на хранителни продукти.
Работи се на смени.

Изисквания:
Опит в складовата и хранителна индустрия;
Отговорност и дисциплинираност;
Умения за работа в екип;
Сръчност.

Предлагаме:
Добри условия на труд;
Перспективи за професионално развитие;
Заплащане от 1 200 до 1 500 лв;
Трудов договор.

За да кандидатствате за обявената позиция изпратете автобиография, снимка и телефон за обратна връзка на адрес: гр. Габрово, ул. „Индустриална“ 18 или на електронна поща: bobi.hristov@bulkarto.com.

За компанията:
„Булкарто“ е българска компания, с офиси и хладилни бази в Габрово и София, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Фирмата е ексклузивен представител на няколко белгийски завода. Дългосрочните взаимоотношения с партньорите, лоялността и доверието през годините, са сред основните причини днес „Булкарто“ да е маркет лидер в сферата на своя бранш.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица