Свържи се с нас

Новини

Денят на будителите бе тържествено отбелязан в Севлиево (снимки)

Три даровити деца получиха стипендии от бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“

Published

on

С тържествена церемония Севлиево почете днес Деня на народните будители, 1 ноември. Пред паметника на Свободата се бяха събрали много деца и граждани. Слово по повод на празника произнесе директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров.

снимка: Община Севлиево

„На днешния ден ние празнуваме, но и се връщаме назад в историята, за да си спомним за делата и саможертвата на всички наши предшественици, които дадоха цялата си творческа енергия и дори живота си, в името на нашето свободно настояще. Ние сме длъжни да отдадем своята признателност и почит към всички тях“, заяви в приветствието си Петров.

„Севлиевци правят така, че всичко, което се случва в българските земи, да се случва и в Севлиево. Затова на днешния ден ние трябва да споменем учителят Никола Иванов и поп Пенчо Димов, които първи преписват севлиевския препис на „История славянобългарска“. Трябва да споменем и най-видния възрожденец – Хаджи Стоян Николов, благодарение на когото е разширено килийното училище в града, възобновена е църквата „св. Пророк Илия“, възстановен е Батошевския мъжки манастир. Най-голямото му дело и заслуга е построяването на първото светско училище в нашия град през 1844 г. Той го построява сам, със собствени средства и земя и го подарява на севлиевските деца“, припомни Петров.

снимка: Община Севлиево

По време на церемонията Мирослав Марков – член на управителния съвет на бизнес – сдружение „Севлиево XXI век” обяви имената на учениците, които получават годишната стипендия на сдружението.

През учебната 2019/2020 г. стипендии получиха ученици от горните класове, които са се представили добре и са утвърдили името на нашия град в национални и международни състезания. Това са Драгомир Маринов от XI клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Аксел Кочум от XI в СУ „Васил Левски“ и Хакан Чирак от XII клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

снимка: Община Севлиево

През тази година бизнес-сдружението награди и още двама ученика за работа по проекти на организацията. Това са Веселин Крумов и Николай Йовков от СУ „Васил Левски“.

снимка: Община Севлиево

Художествена композиция, посветена на празника, тази година бе представена от четвъртокласниците от ОУ „Стефан Пешев“ с ръководител Нина Матеева, а Севлиевската духова музика създаде празнична атмосфера на площада.

снимка: Община Севлиево

Венци и цветя пред паметника на Свободата поднесе ръководството на Община Севлиево, народният представител Иглика Събева, бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“, народно читалище „Развитие – 1870“ – Севлиево, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, СУ „Васил Левски“, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и граждани.

снимка: Община Севлиево

По повод на празничния ден Историческият музей в Севлиево обяви и Ден на отворените врати.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Mеждинна пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица