Свържи се с нас

Култура

Обявиха победителите във Втория национален конкурс „Времена и будители“

Published

on

Приключи Вторият национален ученически конкурс „Времена и будители“, организиран от Националния музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово. В него се включиха над 200 индивидуални и групови участници от 26 града и населени места в страната.

снимка: НМО – Габрово

В конкурса участваха и ученици от Българското училище „Никола Вапцаров” в Никозия. В двата модула – „Постери” и „Мултимедийни презентации”, бяха представени 54 постера и 90 презентации.

снимка: НМО – Габрово

Победителите в конкурса бяха обявявани в навечерието на 1 ноември в Актовата зала на Национална Априловска гимназия. Наградите връчиха Невена Петкова, областен управител на Габрово, Георги Маринов, началник на РУО – Габрово и Любка Тинчева, директор на НМО.

снимка: НМО – Габрово

Гости на събитието бяха заместник – кметът на Габрово Нела Рачевиц, директорите на НАГ Снежана Рачевиц, на СУ „Райчо Каролев” д-р Богдан Андреев, експерти от РУО – Габрово, учители, ученици, музейни работници, граждани.

снимка: НМО – Габрово

В тържествената церемония по награждаването участваха вокална група от СУ „Райчо Каролев”, с ръководител Румяна Петкова, група за художествено слово от НАГ и танцова формация „Балканджийче” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”, с ръководител Христо Колев.

Награди от II национален ученически конкурс „Времена и будители”

МОДУЛ „ПОСТЕРИ”
I награда – Ученици от VI „а” клас, ОУ „Христо Ботев“, Габрово, постер „Времена и будители“ II награда – Радост Ганчева, VI клас, ОУ „Неофит Рилски”, Габрово, постер „О, будители народни, …”
III награда – Ученици от V и VI клас, ОУ „Васил Априлов”, Исперих, постер „Васил Априлов – българинът даряващ знание”

Специални награди: Никол Лесичарска, V клас, СУ ,,Райчо Каролев”, Габрово, 3 постера: „Йеросхимонах Спиридон Габровски“, „Времена и будители” и „Паисий Хилендарски“ Петър Трифонов, VII клас, СУ „,Св. Климент Охридски“, Добрич, 5 постера „Петко Рачов Славейков” Александър Петров, VII клас, СУ „Йордан Йовков“, Кърджали,3 постера „Времена и будители“

МОДУЛ „МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ”
I награда – Кристина Радева и Габриела Николова, СУ „Екзарх Антим I“, Казанлък презентация „Казанлъшкият благодетел Георги Ганчев Кехайов“
II награда – Владимир Благоев, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Пловдив, презентация „Забравеният благодетел Димитър Кудоглу“
III награда – Кристияна Йорданова, СУ ,,Антим I”, Златоград, презентация „Съвременният будител Александър Митушев“

Специални награди: Цветан Иванов, Национална Aприловска гимназия, презентация „Символи и светини на моето училище. Преди и сега“, Христина Аличкова, СУ „Никола Велчев“, Самоков, интерактивна игра „Стани отличник“, на тема „Петко Славейков” Янка Чолакова, СУ „Никола Велчев“, Самоков,интерактивна игра „Времена и будители”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица