Свържи се с нас

Любопитно

Децата на ДГ “Мечо Пух“ – верни на родното изкуство, обичаи и традиции

Published

on

В Детска градина “Мечо Пух“ – Габрово от години съществува традиция, щом есента разпилее топлите си багри по склоновете на планината, подготвителните групи поемат на път към вековните корени на потеклото си, потекло на българи.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Докосването до мъдростта, красотата и възвишените идеали на народното изкуство и бит, разкриват пред детските души богатството от идеи – духовни и материални, изпълват сърцата им с гордост и любов, с привързаност към миналото на род и родина, с оптимизъм и вяра за бъдещето.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

В изпълнение на дейностите от годишния план и по Програма за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование и тази есен подготвителните групи посетиха „Боженски чифлик“ в село Съботковци.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

На 15 и 16 октомври децата от ІІІ и ІV групи се докоснаха до древните тайни в хлебарството, поизцапаха ръцете си с брашно и тесто и месейки го вложиха своето въображение и усещане за красота, измайсторявайки уникални ароматни хлебчета за радост на присъстващите родители и учители.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Само след няколко дни, на 22 октомври, същите групи посетиха село Гарван по покана на НЧ “Христо Ботев 2008“, във връзка с проект на читалището за провеждане на интерактивни форми на неформално екообразование “С празна крина хамбар не се пълни“.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Посещението на музейната експозиция и практическото усвояване на народни художествени и домашни занаяти: плетене на плет, варене на царевица на пещ, месене на хляб и др., въведоха децата в света на народното изкуство, българския фолклор, традиция и бит.

снимка: ДГ “Мечо Пух“

Това е най-прекият и естествен път за получаване на екологични знания и ценностно ориентиране, за приемане на природата като вдъхновител на всичко, сътворено от пъргавите пръсти на българина, а нейната красота като предпоставка за хармония.

снимка: ДГ “Мечо Пух“
снимка: ДГ “Мечо Пух“

А ние, възрастните, сме убедени, че всичко видяно, чуто и преживяно, децата ще отнесат със себе си в своето ежедневие и в бъдещето.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица