Свържи се с нас

Новини

Не кампанийно за душиците на живите и умрелите

Published

on

Поредната Задушница, в която се почита паметта на близките ни, които са си отишли от тази земя и по време, на която се възпоменават техните души.

На Задушница ще раздадем символа на възкресението – житото, ще „пролеем“ Христовата кръв – виното, ще обезсмъртим душите на покойниците, чрез пламъка на църковната свещ, ще прикадим с тамян – за чистотата на молитвите ни към Бог и ще сложим цветя, които символизират добродетелите на починалите.

снимка: Тодорка Мирчева

Храна не се оставя по гробовете, за да не се осквернява от кучетата и защото душата не се храни с материалното.

За удобство ще се занесе всичко това с опаковки и съдове за еднократна употреба, но многократно ще се изхвърлят около храстите и много често на входните места на Парковете със специално предназначение – гробищата.

снимка: Тодорка Мирчева

Паркът, който след всички непотребни пластмаси и стъкларии, остатъци от дрехи, се превръща в сметище. Гробище за съзнанието на живите!

Във векове, в които се правят кампанийно повече инициативи, за да опазим околната среда, провокирана от гледката на гробищния парк в квартал Недевци, не кампанийно дойде и желанието на Боряна Йорданова – по образование социален работник и по призвание социално ангажирана – да се погрижи с желаещи хора едно такова място, в което почиват душите на мъртвите да бъде съхранено чисто.

снимка: Тодорка Мирчева

На призива й се отзоваха известните от близкото минало габровски колоездачи Николай и Диян Дянкови, съпругата на Николай – Павлина, която след това отиде на работа.

снимка: Тодорка Мирчева

Николай, който пропусна един „печалбарски“ ден, за да допринесе за по-голямата печалба на всички ни, за да не ни е печално един ден. Брат му Диян, който предната вечер си е пристигнал от Германия само за Празника на недевската църква „Св. Св. Козма и Дамян“, уважаваният дългогодишен експерт – криминалист Христо Димитров – уважаван и като човек, заради почтеността му към живи и умрели, цялото семейство на Боряна Йорданова, и децата Ния Кинова и Мария Димитрова, които са малки, но знаят какво е нужно за да си голям човек.

снимка: Тодорка Мирчева

За няколко часа събраха отпадък, който едва се побра в три камиона на общинската фирма „Благоустрояване“.

Адекватната комуникация между доброволците и служителите от съответните ресори на Община Габрово направи така, че сговорно да се вдигне всичко непотребно и да бъде извозено на Депото за безвредни отпадъци, където ще бъде рециклирано.

снимка: Тодорка Мирчева

Тези отпадъци, оставени в Природата, са опасни за всички живи твари. Дали пък, ако всяка пластмасова бутилка струваше 25 цента, като в Германия, нямаше да е в магазинната мрежа, а не в храстите?!

снимка: Тодорка Мирчева

Годината по нашия църковен календар има три Задушници. Но тя има много почивни дни, през които да се погрижим за мястото, на което са положени тленните останки на близките ни.

снимка: Тодорка Мирчева

Мястото, наречено гробищен парк. За да изглежда като парк, в който човек може да отиде и да осмисли живота си. Да си припомни, че всичко е по-нетрайно от сянка и по-лъжовно от сън.

снимка: Тодорка Мирчева

Това е мястото, на което си като на самотен остров – сам със себе си, с мислите и тишината. Всеки от нас си „носи Кръста“. Всеки от нас е потребно, докато потребява, да пази заобикалящата ни среда.

снимка: Тодорка Мирчева

За да не може един ден Природата да вземе образа на Голгота и да ни се надсмива зловещо – защото тя има своя монетна система и ще „пазарува“ на едро от хората, докато те на дребно и редовно я зариват с материалното.

снимка: Тодорка Мирчева

Примерът на малцината хора, споменати по-горе, остава да се възприеме от мнозината. За да не настъпи мор за душите на живите. За да не ни е трудно, когато почистваме, заблуждавайки се, че е по-лесно да го хвърлим на неподходящото място и оправдавайки се, че за всичко общината ни е длъжна.

снимка: Тодорка Мирчева

Общината, държавата сме всички ние, които я съставляваме и стопанисваме. Правдата е във вярата. Християнската вяра, че добрият пример трябва да бъде последван, за да не сложим Кръст и жалейка на душите и Природата ни.

снимка: Тодорка Мирчева

Нашите покойници нямат потребност от нищо, освен от почитане на паметта им. Да не тъне тя в забрава и нечистотии.

снимка: Тодорка Мирчева
снимка: Тодорка Мирчева

Имаме отговорност към живите и умрелите, за да не се задушим от боклука, който бълва навред безотговорният човек. И не за слава, а заради християнската традиция – да направим добро. Това е предназначението ни, щом искаме да живеем добре.

снимка: Тодорка Мирчева

Автор: Тодорка Мирчева,
кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица