Свържи се с нас

Култура

Успешен творчески сезон с концерт за Детската музикална школа на НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Тържество в чест на музиката, таланта и професионализма бе годишният концерт на Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870“. Събитието се радва на голям зрителски интерес и имаше за цел да представи какво са научили децата през годишния художествено-творчески сезон. Програмата включваше изпълнения на възпитаници на школите по пиано, китара, акордеон и синтезатор, народно пеене.

Силно беше началото на концерта с виртуозните изпълнения на пиано от учениците на Иглика Грънчарова-Станчева. „Магаренцето с двуколката” от Парашкев Хаджиев изпълни Карла Джийн. Лъчезар Иванов представи „Лалугер” от Беховен, а Силвия Петкова – нежната пиеса „Реката” от корейския композитор Юрума. Емоционални и прочувствени бяха китарните изпълнения на Велизара Костова – „Оплакване на Пуха” от Такаши, и на Мартин Казанджиев – „Арабско капричио” от Франсиско Тарега. На пианото Дарена Казанджиева изпълни „Чувства” от Алберт. Две пиеси – „Подмосковски вечери” от Салавьов Седой и „Валс” из балета „Спящата красавица” от Чайковски, представи Ивайло Недялков, в акомпанимент на преподавателката Светла Щерева. Чудесна бе блок програмата на класа по синтезатор и акордеон, с преподавател Ценка Ганчева. На синтезатора „О, Сузана” изпълни Нелина Александрова, „Хармоничен блус” представи Ангел Раев, а „Танго” – Рая Георгиева. „Право хоро” изсвири на акордеона Христо Драганов.

Фолклорна китка с песни в изпълнение на децата от Школата по народно пеене бе кулминацията на концерта. „Жълтото цвете” и „Шари, мома” изпяха малките певци от вокална група „Шарени цветенца”, а по-големите представиха Шопска китка и „Ясен месец”, заедно с преподавателката си Цветина Маринова. Публиката бе във възторг, на крака и неспирно аплодираше изпълнителите.

За финал секретарят на читалище „Развитие” Нели Тотева-Георгиева отправи поздравления и благодари за „хубавата емоция и виртуозни изпълнения”. Връчени бяха дипломи на завършилите с „Отличен” пълния курс на обучение. Поздравени бяха талантливите деца, обучаващи се в школите, за труда и любовта им към музиката, за престижните и заслужени отличия. Цветя получиха преподавателите в знак на благодарност за всеотдайния им труд и професионализъм. От Читалищното ръководство бе връчен и подаръчен ваучер на стойност 500 лв. за ремонт на творческото пространство в Детската музикална школа – жест по повод успешния художествено-творчески сезон.

Автор: Десислава Димитрова, организатор при НЧ „Развитие-1870“
Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица