Свържи се с нас

Новини

Симулация на кризисни ситуации с катастрофа и пожар в тунел

Published

on

Мащабно учение за взаимодействие на институциите при пътен инцидент, станал в тунел, се проведе днес, 9 юни, в Габрово. Симулацията, целяща да провери реакцията, готовността и координацията на компетентните органи беше реализирана в тунелното съоръжение, част от обходния път на Габрово.

В учението „Тунел Габрово 2022“ се включиха повече от 300 участници и доброволно формирование, представители на Областна администрация – Габрово, РДПБЗН – Габрово, ОДМВР – Габрово, Центъра за спешна медицинска помощ, Български червен кръст – Габрово, отдел „Автомобилна администрация“ и Община Габрово.

Учебната симулация затвори напълно за няколко часа участъка от обходния път на Габрово, между пътен възел „Чехлевци“ и п.в.“Дядо Дянко“.

Целта на практическото занятие бе подобряване и проиграване на координацията и взаимодействието между съставните части на Единната спасителна система в Габровска област за повишаване готовността за реагиране при произшествия в пътни тунели. По този повод в тунелното съоръжение беше симулирана катастрофа между лека кола и камион, с последвал пожар, както и верижна катастрофа с ранени и пострадали.

Заради симулацията на пожар, тунелът се изпълни с дим. Вентилационните системи сработиха, след което влязоха пожарникарите, които овладяха „разразилата се огнена стихия“ при катастрофата между леката кола и камиона.

Сценарият на учението продължи в северната част на тунелното съоръжение, където две коли се бяха ударили тежко. При инцидента „имаше“ пострадали. За да бъдат измъкнати хората от превозните средства и да им бъде оказана медицинска помощ, спасители със специализирана техника разрязаха ламарините, за да стигнат медиците до пострадалите.

На ранените бе оказана първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място, след което тежко пострадалите бяха транспортирани до болничен пункт намиращ се в близост до входа на тунела. Отзовалите се на мястото на инцидента пътни полицаи веднага създадоха временна организация за регулиране на движението в района на произшествието.

Третата проиграна ситуация бе свързана с тежка катастрофа, при която има загинал. На мястото на произшествието пристигна дежурната оперативна група на полицията, която извърши оглед и взе отношение около настъпилото обстоятелство. Районът около инцидента бе обезопасен, а местопроизшествието бе запазено докато текат процесуално – следствените действия.

По време на учението бяха още отработени действия по ръчно управление на системите за безопасност в тунела – помпена група за противопожарно водоснабдяване и принудителна механична вентилация.

„Учението успя да изпълни своята основна цел, а именно да проиграе системите, за да се види именно къде има слабости, пропуски и неща, които трябва да бъдат отстранени, за да бъде постигната по-голяма ефективност. Всички институции и организации, които се включиха, се справиха много добре! Всеки си е направил своите изводи за това какво може да бъде подобрено. Вярвам, че това е адекватната подготовка за тогава, когато това може да се случи като реален проблем“, заяви областният управител на Габрово Ралица Манолова.

Директорът на РДПБЗН – Габрово комисар Георги Русинов даде много добра оценка на действията на екипите и отчете, че учението преминало успешно. Той е на мнение, че след днешния ден институциите са добре подготвени за реакция при подобен инцидент в тунелно съоръжение. Констатираните пропуски и слабости ще бъдат отстранени, коментира още комисар Русинов.

„Видя се пълна координация между всички служби. Имаше много бързи и адекватни действия при спасителните мероприятия. Всички системи сработват и има готовност. Ще продължим да работим за една безопасна и сигурна инфраструктура“, добави от своя страна директорът на Областно пътно управление инж. Деян Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултация с нефролог, съдов хирург и гинеколог до края на седмицата в МЦ „Св. Иван Рилски“

Published

on

Д-р Грета Данкова – нефролог от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”-Велико Търново, ще преглежда всеки четвъртък, от 15.00 ч. до 18.00 ч., в База 2 на МЦ „Св. Иван Рилски”- Габрово. В прегледа е включено ултразвуково изследване на коремни органи. Д-р Грета Данкова е с над 10-годишен стаж във великотърновската многопрофилна болница, специалист в областта на нефрологията и диализното лечение, участвала в множество конгреси и симпозиуми.

Пациентите със съдови заболявания все още имат възможност да си запишат час за консултация с д-р Пейо Мишев – съдов хирург от Клиниката по сърдечно-съдова хирургия към Университетска болница „Лозенец”-София. Прилага най-съвременни методи за лечение на венозни, артериални и лимфни заболявания на крайниците. Д-р Мишев ще преглежда на 27 януари /петък/ 2023 г.

За следващия ден – 28 януари /събота/, е насрочена консултацията с д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог. Д-р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица