Свържи се с нас

Култура

Историята на професорите – разказ в изложба в „Старото школо“

Published

on

Историята на едни позабравени и поизчезнали от съвремието свещени предмети бе разказана в музей “Старото школо” в Трявна по време на тазгодишните Национални Славейкови празници, които се провеждат ежегодно под патронажа на президента на Р България Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Колекцията от предмети и снимки на стари просфори и просфорни печати бе представена от д-р Иглика Мишкова – етнолог и уредник в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Приветствие към всички гости отправи г-жа Юлия Нинова – директор на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна, която подчерта, че идеята за гостуването на изложбата се е зародила отдавна, но пандемията от КОВИД-19 е забавила осъществяването ѝ.

Благодарности за представянето на интересните и различни исторически експонати по време на Славейковите празници изрази г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна, която уважи събитието и поднесе букет и подарък на д-р Мишкова в знак на уважение и признателност. Букет бе поднесен и от г-жа Юлия Нинова.

“Искам да изкажа огромната си благодарност, че гостувате в Трявна и то, разбира се, в най-хубавите ни празници, а именно Славейковите – най-голямото ни събитие, което доказва във времето, че културата трябва да бъде преди всичко! Винаги сте добре дошли в Трявна и ще Ви очакваме отново с нови разкази!”, сподели кметът на Община Трявна.

“Изключително се радвам, че мога чрез тази изложба да бъда част от Националните славейкови празници, защото представяме едни обекти, които също са малко позабравени от нашите съвременници и като казах Славейков веднага ми дойде на акъла това, което самия той е написал през 1872 година – как ще дойде ден, в който поколенията няма да знаят нищо за това, което е било и за наредата на нашите дядови къщи, та май така се случват нещата и с просфорите”, поясни д-р Иглика Мишкова и допълни, че най-първобитните и известни просфорни печати у нас са тези от Северозападна България, а причина днес експонатите да са толкова рядко срещани е, че с времето предметите започвали да лепнат от кваса и честа практика било те да бъдат изгаряни.

“Печатът се изработва по-специален начин, по квасения хляб, за който също има изисквания, по-какъв начин да бъде замесен кваса, кога да бъде хванат кваса.. той е този, който дава душата на хляба и за да може да се ползва определен печат той трябва да притежава няколко важни полета. Най-напред в центъра всички сте видели един знак Иисус Христос ника – едно квадратче, което много често се мултиплицира по едно от рамената на страстта. Освен този знак имаме още две полета – едното е полето, посветено на Света Богородица, като това са символите Мария – майка на Господ и около нейното изписване на името са поставени задължително гъбата и копието, с което е измъчван Христос и едно пак квадратче, в което има по три триъгълника – това са деветте евангелски чина. Това са печатите, които се използват за евхаристията, която е част от православната литургия”, разказа уредникът в Националния етнографски музей към БАН.

Другият тип просфорни печати са т.нар. волгични или благословени печати, които бяха представени от Института по време на откриването на изложбата. “Много често те са с ликовете на най-различни светци и се правят обикновено хлябове, които са посветени на някой светия, който е патрон на храма, а защо не и на семействата. Освен с църквата, просфората е затворена и в един друг цикъл на домашното производство на обредните хлябове. Всички вие сигурно знаете, че за да се направи един обреден хляб има куп изисквания – обикновено брашното трябва да е най-хубаво, хората го пазят специално за празниците и за да имаме празник наистина трябва да имаме обреден хляб. Хората поставят най-различни пластични украси в зависимост от празника, от това, което е локално като традиция в региона, защото всеки край си има своите правила. По същия начин се слагат определен брой просфорни печати, когато е свързано със смъртта на човека или когато е свързано с някакъв по-неприятен повод“, добави още д-р Иглика Мишкова.

Един от най-интересните печати, върху който бе акцентирано от етнолога и уредник е този с лика на “Св. Василий Велики”, който бил изработен в един от скитовете на Света гора.

“Той е бил популярен с изкусните си майстори дърворезбари, които изработвали прекрасни просфорни печати, фини дървени лъжици и специални икони от дърво, като успявали да направят изображенията само с помощта на игла”, разказа още д-р Мишкова.

В изложбата е включен и документален видеоклип, който представя нагледно техниката, по която монасите са правели своите обредни хлябове в Света гора. Изложбата “Просфори” ще остане в музей “Старото школо” в Трявна до края на месеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Блясък, стил, изящество и класа в гала спектакъла „Балетна симфония”

Published

on

Бляскавият гала спектакъл „Балетна симфония” беше финален акорд на успешния художествено-творческия сезон за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Концертът – годишна сценична продукция, беше тържество, което преплете красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц на читалищната сцена – нежен пристан за чувствения свят на това изящно и несравнимо изкуство.

С нежност, стил, чувственост и класа очароваха малките балерини на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Богатата едночасова програма на спектакъла „Балетна симфония” започна с тържествения „Полонез” от Пьотр Чайковски по операта „Евгени Онегин”. Танц, харектерен при откриването на балове, красиво пресъздаден от Радост Панчева, Сияна Ковачева, Дария Цонева, Виктория Недялкова, Василена Василева, Боряна Богданова и Карина Казанджиева. „Танц на малката принцеса” по мотиви от балета „Спящата красавица” изпълни грацията Йоана Колева. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената, по музика на Ками Сен Санс, се преобразиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова, Даная Маркова. Под светлините на прожекторите Ема Златославова очарова с „Танц на куклата” по мотиви от балета „Копелия”, музика Лео Делиб. Класическа вариация „Сълзата на времето” чувствено изпълни балерината Лилия Апостолова. С красив и нежен „Валс” по музика на Лео Делиб блесна Раделина Георгиева. Грациозно изпълнение на вариация „Пицикато” представи Ая Нешева. Публиката се наслади на микс от класика и модерност с танца „Имаме парти” в изпълнение на Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. С танца „Тя” разчувства очарователната прима Раделина Георгиева. Емоционално и страстно бе изпълнението на „Испански танц” от балета „Раймонда” от Лилия Апостолова. Танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, беше финалният акорд на концерта. Ритуалът нестинарство изпълниха Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Преслава Антонова, Петя Маркова, Катерина Маринова, Деница Иванова, Рая Балинова, Тияна Атанасова и Александра Събчева.

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота! Публиката бе във възторг от прекрасния спектакъл на балерините – великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворило вълнуващо преживяване – феерия и взрив от емоции. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите на зрителите.

На финала на концерта малките талантливи балерини засияха в цялата си прелест на сцената, заедно с художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Благодарност бе изказана на художника Велизар Захариев за изработката на стилните декори и на корепетитора на Балетната школа Румяна Павлова. Специални поздравления отправи председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев. „Красиво, изящно, несравнимо! Бяхте брилянтни! Балетната школа е гордост за читалище „Развитие”! Поздравления за успешния художествено-творчески сезон, за спечелените награди, за вашия талант!”, развълнувано сподели г-н Лалев.

Изказана бе благодарност за професионализма на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова за създаването на традиции в балетното изкуство в Севлиево и преподаването с финес и отношение. С подаръчен ваучер на стойност 500 лв. председателят на читалище „Развитие” декларира подкрепа и партньорство за развитието на Балетната школа.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица